1610 Napisano 16 Listopad 2008 Autor Share Napisano 16 Listopad 2008 Podobno pod Mokrą nie można już nic znaleźć - bo wszystkie fanty są już dawno w zbiorach kolekcjonerów !?Teren zryty i przeszukany od lat 70-tych .Z tej wielkiej bitwy Września 39' prawie nic nie pozostało - nawet w muzeum szkolnym w Mokrej pozostały resztki - bo zbiory oddawane kiedyś przez mieszkańcow okolicznych miejscowości ulotniły się " .Dlatego proponuję - kto z Was ma ciekawe i na 100% pochodzące z tamtej bitwy ( bez ściemy ) zbiory - to proszę o zamieszczenie tutaj .A to moje fanty :Kilka lat temu trafiłem u jednego rolnika we wsi Mokra I - koła z czołgu PzKpfw I Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 16 Listopad 2008 Share Napisano 16 Listopad 2008 znaleziony pod Mokra jeszcze 3 fenole pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 16 Listopad 2008 Share Napisano 16 Listopad 2008 za dużo pól, za mało lasu i za dużo propagandy za PRL :)byłem kilka razy, trafiło się kilka guzikow-groszkow WH..teren bardzo bardzo bardzo przekopany, tak samo jak Janów i Rozbrojenia 7DP, wyczyszczone do cna..pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1610 Napisano 17 Listopad 2008 Autor Share Napisano 17 Listopad 2008 Francuski Kwadrant altyleryjski do dział 75mm znaleziony wiele lat temu podczas budowy nowego domu na pozycjach 12 Pułku Ułanów - przed nasypem - od kilku lat w zbiorach mojego znajomego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1610 Napisano 29 Listopad 2008 Autor Share Napisano 29 Listopad 2008 a takie fanty ostatnio były sprzedane na Allegro z opisem :Pamiątki pozostałe po Wołyńskiej Brygadzie Kawalerii wydarte ziemi parę lat temu pod Mokrą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 29 Listopad 2008 Share Napisano 29 Listopad 2008 Zawsze warto poszukac.W koncu od tego jestesmy.To jest nasza pasja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 29 Listopad 2008 Share Napisano 29 Listopad 2008 szczerze mowiac nie polecam, ludzie nastawieni mało przyjaźnie.. wiem bo odczulem to na wlasnej skórze już 3 razy :)mam jeszcze pomysl na jedno miejsce, ale też ciężki temat..Feld, pogadamy o tym jak będziesz w Czę100..pozdro ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 29 Listopad 2008 Share Napisano 29 Listopad 2008 do dzisiaj jeszcze blizny na plecach nosi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1610 Napisano 29 Listopad 2008 Autor Share Napisano 29 Listopad 2008 Panowie popełniaja zasadniczy błąd - wybierajac sie w takie miejsca z pustymi rękami - potem są tego efekty na plecach !Trzeba mieć w jednej kieszeni flaszkę a w drugiej kiełbasę dla Rolnika i jego Psa .Wszyscy wiedzą , że w Polsce nikt nie lubi jak mu się chodzi po polu !A Panowie jakoś niechętnie chcą pokazywać swoje fanty - a właśnie po TO załozyłem ten temat - tylko fotki z opisem a nie pogaduszki !Wstydzicie się swoich znalezisk czy jak ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1610 Napisano 29 Listopad 2008 Autor Share Napisano 29 Listopad 2008 odłamek z zapalnika niemieckiego pocisku i kilka polskich łusek zaraz k. obelisku 12 Pułku Ułanów - w promieniu 1 m - po jednym żołnierzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 30 Listopad 2008 Share Napisano 30 Listopad 2008 kol. 1610, jak dopisza warunki, to mozemy sie kiedys ustawic na wypad, i porozmawiac w kontekscie znalezisk.. Kolega z rejonow Klobucka ??pozdro!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 9 Luty 2009 Share Napisano 9 Luty 2009 Mokra 2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 9 Luty 2009 Share Napisano 9 Luty 2009 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikomak Napisano 20 Luty 2009 Share Napisano 20 Luty 2009 Cześć Jestem Mikołaj mam 21 jeden lata ale pika juz ze 6 i mam takie pytanko do kolegi 1610 mianowicie chodzi o zdjecie fantów z mokrej chodzi mi własciwie o tego mniejszego orzełka z napisaem PSO znalazłem takiego samego na polu ale nie moge go zidentyfikowac jezeli bys napisał co to za orzełek byłbym ci wdzieczny.-Dukat II- Garrett 150- Salamandra VLF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 20 Luty 2009 Share Napisano 20 Luty 2009 P-państwowa O-odznaka S - sportowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikomak Napisano 20 Luty 2009 Share Napisano 20 Luty 2009 Dziekuje bardzo ale z jakiego okresu ona jest bo chyba nie z wojennego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsuk leśno-polny Napisano 20 Luty 2009 Share Napisano 20 Luty 2009 Nadawana od roku 1931 do 1939. Jako ciekawostkę mogę dodać, że czasami na archiwalnych zdjęciach widuje się ją na koalicyjkach oficerów po 1945 roku aż do końca lat 40-ych, chociaż już pewnie nieregulamionowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikomak Napisano 21 Luty 2009 Share Napisano 21 Luty 2009 Wielkie dzieki bo szczerze mowiac to na pierwszy rzut oka to tak troszke PRl-m powiało jak ja wyjałem z ziemi.Ale czlowiek cały czas sie uczy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1610 Napisano 24 Luty 2009 Autor Share Napisano 24 Luty 2009 Panowie - Tu nie miejsce na pogaduszki - IDENTYFIKACJA jest w innym dziale !kol. mikomak " - tu masz dokładniejsze zdjęcie tej odznaki PSO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1610 Napisano 24 Luty 2009 Autor Share Napisano 24 Luty 2009 - teraz wyszperałem z zakamarków komputera :2 lata temu na allegro - wykopki z pod Mokrej - sprzedawał jeden gość z Kłobucka a kupił gość z Krzepic - sami swoi ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1610 Napisano 24 Luty 2009 Autor Share Napisano 24 Luty 2009 - ta sama 37 - ka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sudajew Napisano 25 Luty 2009 Share Napisano 25 Luty 2009 prawda jest tak ze Mokra jest w ciort przekopana, ale jeszcze idzie coś tam trafić, słyszałem ze na mokrej urzęduje dwóch braci, co też już sporo nakopali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 3 Sierpień 2009 Share Napisano 3 Sierpień 2009 Chodziłem pare minut koło tego obelisku i nic nie było, bo tak w sumie tylko na chwilę tam byłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 3 Sierpień 2009 Share Napisano 3 Sierpień 2009 mokra ciezki temat ja juz tam bylem kilka razy wszystko zlazone :( jeden guziol :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.