Skocz do zawartości

to się w skupie ucieszyli :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 114
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
dobra rada jak masz te łuski znosić do domu i sprzedawać to lepiej zostawiaj je w ziemi"

HAHAHA

No kopacz, to sobie nagrabiłeś:))))
Gdybyś pokazał w odkryciach, że znalazłeś to by Cię wyśmiali, że złom zbierasz ale jak sprzedałeś ten złom i miałeś czelność zarobić to jesteś be i fuj:)))

Opanujcie się:)

Szczerze? TO już wiecej bys zarobił i nie niszczył historii sprzedajac takie coś po 10-5gr/szt. Przejdź sie na giełde staroci, tam łuski stoja po ok 1zł:) Czemu nie zrobic jakiemuś dzieciakowi albo poczatkujacemu kolecjonerowi, frajdy? MOim zdaniem, sprzedawanie na ZŁOM, tego co jest z wojny lub czegoś starego ale ciekawego, przez poszukiwacza/kolekcjonera jest nie dorzeczne! Takie jest moje zdanie, jesli kogoś uraziłem - sory, to jest wolny kraj i moge mowić to co myśle.

Pozdrawiam!

Aj Waj !

Wszystkim którzy doszukują sie profanacji proponuje odkupienie tego skarbu" i po krzyku

Cały ten watek jest prowokacją grubimi nićmi szyty " jak widać dzieci dały sie złapać.

Do kolegi kopacza i adminów proponuje by kopacz wystawił ten skarbik" na allegrogo i dał link zobaczymy ile jest warta (dla niektórych )ta historyczna profanacja.

ZUBIKED bredzisz tymi profanacjami
poprostu zakończmy tą jałową rozmowe i tyle bo widze że niektórzy nadal nie kumają o co kaman , poprostu polecam czytać dobrze posty , bo chyba nie widzisz co pisze , a teksty w stylu że to szyte grubymi nićmi to troche przesadzasz

brawo :)
kol. ZUBIKED jedną odpowiedzią przerwałeś męczarnie tylu użytkowników :) 5 + za spostrzegawczość :)))chciałem sprawdzić co tak naprawdę niektórym panom siedzi w głowach , jak będzie wyglądać dyskusja , jakie mają zdanie w temacie .
co wyszło widać gołym okiem , kto dał się ponieść i jakich argumentów używał . moje zdanie końcowe , dla mnie to złom , ale zainteresowani niech obserwują alledrogo . faktycznie można sprawdzić po ile te rarytasy stoją ???:)

Kolego kopacz09 dzięki, ale to naprawdę nie było trudne

Panowie chodzi o to by pasja nie zmieniła się w zbieractwo. ( wyszukaj w googlach do czego to prowadzi.) Oczywiście nikomu niczego nie imputuje

Idąc tokiem myślenia niektórych powinniśmy zbierać wszystkie gwoździe kowalskie a nóż widelec tym gwoździem była podkuta kasztanka marszałka

caly czas mowie o tym że jak znajdziesz a nie zbierasz zostaw , ja tak robie i nie mam problemu , zrobkowo też daje rade z pracą i nie musze handlować złomem no cóż zależy co kto lubi robić
pozdrawiam was i sądze że możemy zakończyć taki OFF TOP

Szkoda troche. Sam sprzedalem juz raz luski na zlom ale wszystkie byly pogniecione lub polamane. Cale to lepiej zostawic dla potomnych. Ja kupilem tasmy do amunicji i w nich trzymam moje luseczki. Zrob kolego tak samo (taka mala inwestycja) i wystaw je na aukcje. Zarobisz 20 razy wiecej niz na zlomie bys dostal a dodatkowo nie bedziesz niszczyl czegos co za paredziesiat lat bedzie o wiele rzadsze niz dzis. A jesli pozbierasz do takiego zestawu jeszcze pociski to w pare dni to sprzedasz bez najmniejszego problemu.

kopacz i jego zwolennicy niebede powtarzał swojego postu bo to jest żenada co wy mówicie, wyrzucacie swiadectwa histori a tak jak juz tu kolega wspomniał lepiej to dac jakiemus nastolatkowi , chlopak sie zainteresuje historia , według mnie naszym celem jest propagowanie histori naszego kraju i chociaz byś przyczynił sie do tego ze jakis mlody chlopak zamiast isc miedzy bloki palic zielone albo wypic flaszke poczyta pare ksiazek i spedzi troche czasu z starszymy na rozmowach o histori. MINELISCIE SIE Z POWOŁANIEM !!! istna tragedia ale wy i tak pojdziecie w zaparte ze macie racje dyskusja o łuskach mg ludzie u mnie tego niema jeszcze w rekach niemialem ja bym np odkupił do kolekcji, tak samo ktos niema np lusek pol lebela też by chciał to zdobyc ale ze wy macie tego w cholere to znaczy ze trzeba zniszczyc bo tego produkowali miliony, co za tlumaczenie jak tak polowa bedzie myslała to trzymajcie w domu po 20 lusek reszte zlomujcie skutki wyjda po latach !! co za ludzie

Kopacz09 - odpowiedz sobie na pytanie kim jesteś ?
Polecam innym również zadanie sobie tego pytania.
Jeżeli jesteś zbieraczem i chciałeś tylko zarobić to popełniłeś błąd.Najprościej było i tak zrobiłeś oddać na złom.Mogłeś zarobić więcej sprzedając w internecie - kłopotliwe ale się da.Na pewno więcej dostałbyś sprzedając na giełdzie staroci samodzielnie lub handlarzowi.Musisz też zdawać sobie sprawę że te łuski z czasem również zyskują na wartości.Wystarczyło zakonserwować i czekać.Z oddaniem na złom wiąże się również pewne niebezpieczeństwo :http://www.policja.pl/portal/pol/1/29606/Amunicje_ukrywal_pod_szafa.html.Jeżeli jesteś kolekcjonerem to mogłeś te łuski wymienić na coś innego.Ty masz wiadro łusek do mausera - inny ma wiadro łusek do Ur- a.Jeżeli jesteś pasjonatem historii to pomyśl że w przyszłości nikt na miejscu gdzie byłeś już nic nie znajdzie.Archeolodzy mają do nas słuszne pretensje o brak kontekstu historycznego zabieranych znalezisk.Każda łuska może naprawdę sporo wnieść do historii.Znam przypadek znalezienia miejsca rozstrzelania jeńców odkryty właśnie dzięki łuskom.Archeolodzy nie mają pieniędzy na badania wszystkiego i wszędzie.Tworzą stanowiska archeologiczne czekając na środki finansowe.Za kilka - kilkadziesiąt lat takim stanowiskiem może stać się miejsce gdzie byłeś.Ale nic nie znajdą bo byłeś pierwszy.I jeszcze jedna sprawa :
być może oddałeś na złom polskie łuski na których widnieje orzełek - polskie godło prawem chronione.Przemyśl to sobie.

dokładnie grzesiu, ŻENADA ŻENADA ŻENADA eksploratorzy ,, buahahha łaszczy sie na 200 zloty popracujesz 2 dni i malina , a łuski sprawia innym radosc i beda świadectwem histori niewazne kto je bedzie miał wazne ze sie juz zaczał tym interesować i łapie bakcyla .

Sie chcialem dowiedzieć jak to jest z kapslami polmosu zabytki i historia czy jednak smieci? Nikt mi nie udzielił odpowiedzi a z czego mi wiadomo łusek od Mausera jest na swiecie wiecej i mam dylemat.I czy tubki po masciach to tez zabytek bo trafilem dołek z takim skarbem stopione w jedna kule.
A tak na powazniej to jak wydobywano Stuga wiele emocji wywołał STG44 i jego losy. Stug to jest rarytas panowie - pomnik historii i mysli technicznej. Sturmgewehr to masówka liczona w tysiacach a łuski moi drodzy to juz ida w miliardy i prosze sie nie matwic ze sie kiedys skonczą (najpierw 4 a potem 6 lat wszystkie strony do siebie pruły seriami) napoleonskie kule tez sie nadal trafiają a nad morzem sródziemnym rzymskie monety zawalaja pierwszy lepszy stragan.

Też mi się trochę tego nazbierało, od mg i od pepeszy. I nie powiem, również miałem zamiar to gdzieś puścić, ale jak narazie zostają w rodzinie:) Tylko kilka z polskimi orzełkami i jedną z biciem ss trzymam w honorowym" miejscu, bo takie łuseczki to na moich rewirach żadzioch, no i od mosina, też trzeba szczęścia żeby wyszła w konkretnym stanie, przeważnie wszystkie zgnite... Teraz jak znajdę to zostawiam w dołku bo co by nie było, trafia mnie jak sygnał za sygnałem wychodzi kolejna łuska zwłaszcza od ppsz, zabieram tylko elaborowane i takie które się często nie pojawiają. Ale dawno dawno temu, kiedy jeszcze w kilku latało się na prymitywnie skonstruowanym jabelku, trafiła się łuseczka w pięknym niemalże stanie to mało się o nią nie pozabijaliśmy;) Już nie mówię o grochu z munduru albo innej teraz banalnej można powiedzieć znajdzie:)

Zepsutej pralki Frani, pustych butelek po red bullu, łusek wszelkiej maści i zużytego korbowodu od Syrenki też nie wyrzucać! Są tacy co to zbierają , kolekcjonują i przytualją do tego w łóżeczku, więc ich poszukać po necie, dać ogłoszenie, albo pójść na odpowiednią giełdę i pytać-prosić czy ktoś nie weźmie. Jak nie znajdzie się chętny to do piwnicy. A jak przeszkadza w piwnicy, to koniecznie zakopać. Dla przyszłych pokoleń. Bo to historii ślad jest...

Zgadzam się trochę z Kobierasem39, wiadomo ze jak na razie łusek jest pod dostatkiem i nie jest to jakiś rarytas, ale ja wychodzę z założenia że w miejscach przekopanych już równo za to cennych historycznie, niechaj przyszłe pokolenia pasjonatów historii mogły choć wykopać pare łusek, wiadomo ze jeszcze przez wiele lat będzie ich pod dostatkiem, ale przyjdzie moment że ta zwykła pogardzana teraz łuska ucieszy czyjesz oko. Ja jeżeli czegoś nie chcę to poprostu zostawiam w lesie.
A jak nie chcę znowu kopać łusek po ponownym odwiedzeniu miejscówki to biorę wszystkie do kupy i zakopuje w jakimś charakterystycznym miejscu.
Pozdrawiam
tomekk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie