Mruk Napisano 11 Październik 2009 Share Napisano 11 Październik 2009 nie chcem ale muszem;) a jest jakiś inny środek co usuwa rdze i zostawia drewno,oksyde, farbe w spokoju? Śruby są bardzo zapieczone przez rdze, bagnet znalazłem na strychu pod strzechą(był w nią wbity) jest pordzewiały jak dobry wykop, a okładki ma w dobrym stanie, tylko nie da się ich wykręcić, nie mam wogóle pomysłu:(PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 11 Październik 2009 Share Napisano 11 Październik 2009 Ja bym na twoim miejscu zrobił elektrolize przy czym przed całym zabiegiem dobrze zabezpieczył okładki np. folia + taśma izolacyjna w celu zabezpieczenia ich przed stycznością ze słoną wodą. Po oczyszczeniu bagnetu okładki warto by było przetrzeć pokostem w celu dalszej konserwacji.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 11 Październik 2009 Share Napisano 11 Październik 2009 coś pomyśle, folią i taśmą raczej nie da rady woda i tak się dostanie, drewno w sumie jest w dobrym stanie na moje oko wygląda tak jakby bagnet przed chwila z pola walki był, tylko pordzewiały cholera:( może pobawie się fosolem z tymi śrubami i uda się odkręcić? PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 12 Październik 2009 Share Napisano 12 Październik 2009 Na początek w tym bagnecie to nasącz okładki olejem lnianym. I nie zaśmiecaj tego wątku OT.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 2 Listopad 2009 Share Napisano 2 Listopad 2009 No panowie, wrzuciłem hełmik na jakieś 4 godzinki, kaleczka świetnie wyszła, pokazało się sporo farby ale była jeszcze korozja, więc dawaj go na całą noc, po wyjęciu z rana kalke szlag trafił ale pokazało się dużo więcej farby i korozji już nie było po wymyciu, ehh szkoda tej kalki, mogłem pomyśleć i zabezpieczyć, hełm wymyłem z 10 razy szczotką i mydłem potem kąpiel w sodie, potem 4 razy szczotka i mydło i na koniec gotowanie w destylowanej, osad zółty jest dalej... ale już nie czyszcze tego, Chce to teraz paraloidem B44, mam 150 ml acetonu i 100 gram paraloidu w jakich proporcjach to rozpuścić? po rozpuszczeniu pędzelkiem smarować? jedna warstwa wystarczy? sorki za te pytania ale nie korzystałem nigdy jeszcze z tego paraloiduPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 2 Listopad 2009 Share Napisano 2 Listopad 2009 Zostawienie hełmu na całą nic z kalką w kwasie to czyste szaleństwo. Ostrzegałem przed takimi skutkami. Co do konserwacji to ja paraloid rozpuszczam w nitro.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 2 Listopad 2009 Share Napisano 2 Listopad 2009 Aceton to bardzo agresywny" rozpuszczalnik. Może ruszyć orginalną farbe.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 2 Listopad 2009 Share Napisano 2 Listopad 2009 A benzyna ekstrakcyjna rozpuści Paraloid? w jakich proporcjach rozpuszczać? ile warstw nanieść?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 29 Listopad 2009 Share Napisano 29 Listopad 2009 no minął rok Diago - jak Twój hełm? :) Bo miał się rozlecieć po 4 latach tak? :) To już powinno widać jakieś zaczątki niszczenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 30 Listopad 2009 Autor Share Napisano 30 Listopad 2009 heheh to juz rok??:D jak na razie wygląda super :) bez zmian jak będę mial chwilkę to wrzucę foto :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aliens Napisano 30 Listopad 2009 Share Napisano 30 Listopad 2009 a ja tylkozapytam gdziemozna kupic kwas szczawiowy bo własnie trafił mi sie hauer i bede sie bawił w czyszczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 30 Listopad 2009 Share Napisano 30 Listopad 2009 Znany portal aukcyjny lub dobry sklep chemiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 1 Grudzień 2009 Share Napisano 1 Grudzień 2009 No rok od postu przynajmniej :)No czemkam/y na fotki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aliens Napisano 1 Grudzień 2009 Share Napisano 1 Grudzień 2009 zaznaczam ze nie robiłęm tego heheh ale trzeba zacząc ,i czy mam go wrzucic do roztworu po wstepnym oczyszczeniu czy tylko oplukac z tego co na nim jest teraz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aliens Napisano 1 Grudzień 2009 Share Napisano 1 Grudzień 2009 a fotki hauera w dziale ,nasze odkrycia temat ,,Szajka Atbi przyjaciele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aliens Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 własnie włozyłem ten oto hauer do szczawiu ,pierwszy raz to robie wiec zobaczymy co z niego zostanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Wygląda podobnie do mojego jeszcze przed czyszczeniem mechanicznym(szczotka na wiertarce) ciekawe co z niego będzie-wrzuć foty po wszystkim.Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Faktycznie ciekawe czy pod taką rdzą będzie jakaś resztka farby. Konieczniej daj fotke po moczeniu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Po moczeniu dużych efektów nie uzyskasz. Farba co najwyżej może pojawić się na tych purchlach, które z biegiem czasu i tak odpadną. Proponuje wrzucać hełm w takim stanie od razu do elektrolizy .Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 8 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2009 Kolego Aliens kwas szczawiowy takiej rdzy nie usunie moim zdaniem najlepiej mechanicznie albo elektro ale jak masz cierpliwość to próbuj tez jestem ciekawy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aliens Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 panowie mam czas niech sie moczy wiem ze rewelacji nie bedzie ale musze chociaz sprawdzic jak to dziala bo nie robiłem tego jeszcze wiec bede miał rozeznaniena przyszłość.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Powiem Ci kolego, że kwas szczawiowy usuwa tylko lekkie tlenki korozji, które osadziły się na warstwie lakieru. Większe bąble może co najwyżej zmiękczyć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aliens Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 ok niech chociaz zmiekczy bedzie lepij czyscic.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aliens Napisano 11 Grudzień 2009 Share Napisano 11 Grudzień 2009 panowie hełm sie jeszcze moczy heheh juz chyba 4 dzien przyznam ze farba widoczna tam gdzie mniej purchli rdzy ,ahełm niech sobie dalj lezy w szczawiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 11 Grudzień 2009 Share Napisano 11 Grudzień 2009 fotki wrzuć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.