fakker Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Miejsce spoczynku bezimiennego żołnierza odnalezionego podczas prac budowlanych na terenie Twierdzy Modlin. /działobitnia gen. Dehn,a/
huk 100 Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 Kalinin - nic nie wiem na jego temat -leży na cmentarzu wojskowym w Radomiu .
huk 100 Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 Kiedyś coś mi się obiło o uszy na temat upadku Iła-2 w okolicach Dobieszyna - ale czy to ma jakiś związek nie wiem - może wy coś znajdziecie -pozdro
Tauder Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 Mała wioska płd. Niemcy .Neuenbürg Kraichtal .Na cmentarzu 24 groby robotników przymusowych z Polski zamordowanych w ostatnim okresie wojny .Wśród ofiar niespełna roczne dziecko.Przy okazji jak tam jestem w okolicy to odwiedzam to miejsce .[*]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Kraichtal-Neuenb%C3%BCrg_-_Gr%C3%A4berfeld_1.JPG
Ptaku51 Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 Witajcie,a ja prosilbym ( zupelnie bez ironii) o podpowiedz jak wyjasnic 5 letniemu synowi, ze na jednym koncu cmentarza zapalamy swieczke pod krzyzem poswieconym tym, ktorzy zgineli walczqc z komunistami a na drugim koncu tym, ktorzy polegli walczac z niemcami ( mala litera napisana swiadomie). NIestety na Brodnowskim w W-wie nie znam miejsca poswieconego prostym zolnierzom z LWP, ktorzy polegli walczac z faszystami. Ale jakbym znal, to tez bym swieczke zapalil. I syna by tam tez ciagnal.I teraz drugie pytanie:Czy nie powinnismy juz ( jako drugie, trzecie pokolenie po wojnie) upraszczac" sobie historii? Przeciez wszyscy oni zgineli za Ojczyzne i wszystkim im nalezy sie taki sam szacunek po smierci.Pozdrawiam,Marcin
mac Napisano 1 Listopad 2011 Napisano 1 Listopad 2011 Akurat ja Ciebie rozumiem, ale jest spore grono które patrzy tylko w jedną stronę, nie zdając sobie sprawy że to wszystko to jedna całość, a o tym kto gdzie będzie decydowały przypadki, godziny, czasem minuty...
sebo_sek Napisano 1 Listopad 2011 Napisano 1 Listopad 2011 W kwestii LWP to trzeba mówić o kontekście Andersa i nie omijać kwestii ich zbrodniczych dowódców. Prości szeregowcy pewnie bardzo cierpieli, że tego kraju nie wyzwalają naprawdę, tylko zastępują jedną okupację drugą. Tak mi się wydaje.
mikael68 Napisano 1 Listopad 2011 Napisano 1 Listopad 2011 Dziś byłem na cmentarzu Wojsk Polskich w Kielcach. Zapaliłem kilka zniczy na grobach polskich żołnierzy i wteranów powstania 1863 r. Weteran Powstania Styczniowego ppor. Władysław Chmurzyński był nietuzinkową i barwną postacią oraz wielkim patriotą. Pracował jako szewc, krzepki weteran brał często udział w manifestacjach przeciw caratowi w 1905 r. Układal okolicznościowe rymowane wiersze i piosenki, które publicznie wykonywał często dostając nahajkami od Kozaków. Sprytny szewc założył na plecy grubą warstwę skór, a na to ubranie wierzchne. Zmarł w 1931 r. jako powszechnie szanowany obywatel i szczery patriota. Kwatery żółnierzy i weteranów 1863 r. są zadbane, palą się znicze przy wszystkich grobach. Cześć ich pamięci!!
Krychu_Szprotawa Napisano 1 Listopad 2011 Napisano 1 Listopad 2011 [*] Niech im ziemia lekką będzie...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.