fakker Napisano 6 Listopad 2008 Share Napisano 6 Listopad 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 6 Listopad 2008 Share Napisano 6 Listopad 2008 1939r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 6 Listopad 2008 Share Napisano 6 Listopad 2008 Piętnastu nieznanych obrońców 1939r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 6 Listopad 2008 Share Napisano 6 Listopad 2008 Miejsce spoczynku bezimiennego żołnierza odnalezionego podczas prac budowlanych na terenie Twierdzy Modlin. /działobitnia gen. Dehn,a/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 7 Listopad 2008 Share Napisano 7 Listopad 2008 Bezimienne krzyże ukazały swoją twarz ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 młody człowiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 Kalinin - nic nie wiem na jego temat -leży na cmentarzu wojskowym w Radomiu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 Kiedyś coś mi się obiło o uszy na temat upadku Iła-2 w okolicach Dobieszyna - ale czy to ma jakiś związek nie wiem - może wy coś znajdziecie -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek033 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 Holandia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tauder Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 Mała wioska płd. Niemcy .Neuenbürg Kraichtal .Na cmentarzu 24 groby robotników przymusowych z Polski zamordowanych w ostatnim okresie wojny .Wśród ofiar niespełna roczne dziecko.Przy okazji jak tam jestem w okolicy to odwiedzam to miejsce .[*]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Kraichtal-Neuenb%C3%BCrg_-_Gr%C3%A4berfeld_1.JPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 Witajcie,a ja prosilbym ( zupelnie bez ironii) o podpowiedz jak wyjasnic 5 letniemu synowi, ze na jednym koncu cmentarza zapalamy swieczke pod krzyzem poswieconym tym, ktorzy zgineli walczqc z komunistami a na drugim koncu tym, ktorzy polegli walczac z niemcami ( mala litera napisana swiadomie). NIestety na Brodnowskim w W-wie nie znam miejsca poswieconego prostym zolnierzom z LWP, ktorzy polegli walczac z faszystami. Ale jakbym znal, to tez bym swieczke zapalil. I syna by tam tez ciagnal.I teraz drugie pytanie:Czy nie powinnismy juz ( jako drugie, trzecie pokolenie po wojnie) upraszczac" sobie historii? Przeciez wszyscy oni zgineli za Ojczyzne i wszystkim im nalezy sie taki sam szacunek po smierci.Pozdrawiam,Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 1 Listopad 2011 Share Napisano 1 Listopad 2011 Akurat ja Ciebie rozumiem, ale jest spore grono które patrzy tylko w jedną stronę, nie zdając sobie sprawy że to wszystko to jedna całość, a o tym kto gdzie będzie decydowały przypadki, godziny, czasem minuty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymekkx Napisano 1 Listopad 2011 Share Napisano 1 Listopad 2011 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobrasaper Napisano 1 Listopad 2011 Share Napisano 1 Listopad 2011 Chwała Bohaterom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymekkx Napisano 1 Listopad 2011 Share Napisano 1 Listopad 2011 Niech spoczywają! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 1 Listopad 2011 Share Napisano 1 Listopad 2011 ZA WOŁYŃ!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 1 Listopad 2011 Share Napisano 1 Listopad 2011 W kwestii LWP to trzeba mówić o kontekście Andersa i nie omijać kwestii ich zbrodniczych dowódców. Prości szeregowcy pewnie bardzo cierpieli, że tego kraju nie wyzwalają naprawdę, tylko zastępują jedną okupację drugą. Tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikael68 Napisano 1 Listopad 2011 Share Napisano 1 Listopad 2011 Dziś byłem na cmentarzu Wojsk Polskich w Kielcach. Zapaliłem kilka zniczy na grobach polskich żołnierzy i wteranów powstania 1863 r. Weteran Powstania Styczniowego ppor. Władysław Chmurzyński był nietuzinkową i barwną postacią oraz wielkim patriotą. Pracował jako szewc, krzepki weteran brał często udział w manifestacjach przeciw caratowi w 1905 r. Układal okolicznościowe rymowane wiersze i piosenki, które publicznie wykonywał często dostając nahajkami od Kozaków. Sprytny szewc założył na plecy grubą warstwę skór, a na to ubranie wierzchne. Zmarł w 1931 r. jako powszechnie szanowany obywatel i szczery patriota. Kwatery żółnierzy i weteranów 1863 r. są zadbane, palą się znicze przy wszystkich grobach. Cześć ich pamięci!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychu_Szprotawa Napisano 1 Listopad 2011 Share Napisano 1 Listopad 2011 [*] Niech im ziemia lekką będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.