jazlowiak Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Popracujemy - może nawet dorobimy się możliwości zakupienia odpowiednich kopii - jak na razie FB zaczyna produkcję bagnetu wz. 29. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 I torby oficerskie się zrobi, trzeba się tylko z nimi obyć, napatrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawar Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 A z innej beczki.Jest szansa,, że ktoś wrzuci film z piątkowej inscenizacji na rynku w Mławie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 A proszę uprzejmie:http://www.youtube.com/watch?v=-zzDHUNEmn8&eurl=http%3A%2F%2Fwww.tvmlawa.pl%2F&feature=player_embedded Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Jak widać, ten rodzaj torb sanitarnych jest używany przez 90% osób odtwarzających sanitariuszy i nie ma w tym nic złego ;) Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopczyk Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Oki .Już faza fanfar i entuzjazmu do granic wytrzymałości opadła. Tylko czekałem na niemrawe oznaki realiów z pola na Mławie. Dziękuje wykop" - jesteś jak zarazie pierwszy myślący inaczej niż PM i .....Co do Mławy.Plusy- Inscenizacja rewelacja ( ale dzięki doświadczeniu ludzi w niej biorącej) pomimo planów a, b, c... wyszedł plan x - deszcz i pirotechnika ( pomimo kwaśnych min, każdy teraz wspomina o przemoczonym drelichu i pancerzu błota na plecach) - wspomnienia bezcenne.- duuuuzo ammo :) to lubią misie :)MINUSY.- totalny bezwład sztabów.I co z tego że piękne komunikaty i wyśrubowane obostrzenia mundurowe, jak na polu ddr i inne kwiatki były. Czyżby kolesiostwo i przymykanie oczu ? A może jakoś to będzie"- te cholerne pijactwo( trochę mocne słowo) ale co mam powiedzieć jak kolesie z sekcji polskiej skoczyli na piwko przed inscenizacją? No ale oko trzeba przymknąć.- Dlaczego wydający broń wydawali na dowód osobisty po 2 szt? Bo dla młodszego brata (syna) co siedział w okopie?U Niemca też gimnazjum" biegało. TO jest jakaś paranoja.I tu sie kłania durnota nieodpowiedzialnych dorosłych!!!!Aż coś sie stanie i sie zacznie. Przecież było napisane. Żadnej młodzieży na polu. No tak zapomniałem. Walnąć komunikat ( fikcje) i klapki na oczy.Jakoś to będzie.......... Pod tym względem to dla mnie Popelina MilitarnaNeutral- dostałem mośka, nie byłem zadowolony no ale po eksplozjach mausy sie zacinały. A mośek pykał doskonale :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Zakładaliśmy się i proszę zaczyna się:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laszlo18 Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 http://dobroni.pl/news/zdjecie.php?id=16317Panterki" w '39 roku? Czy to możliwe?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2009 No tak, nieśmiertelny temat spodni DDR po stronie niemieckiej...Jeśli na rynku będzie dostępna dobrej jakości kopia spodni M37 w kolorze Steingrau, zapewniam, że wszyscy zainteresowani chętnie nabędą sobie takie spodnie.Do tej pory musimy sobie jakoś radzić...Tylko proszę nie podawać linka do sklepu gdzieś na Alasce.Patrząc szerzej, na pewien postęp, jaki się dokonał przez te klika lat, powiedzmy od Bzury 2002.Na wzrost świadomości, co trzeba zmienić, a czego w ogóle nie używać, to jest to bilans dodatni.To raptem 7 lat nowego zjawiska społecznego, które wyrosło z niczego.Nasz ruch, to żywy organizm, który ewoluuje i sie rozwija. niektóre gałązki dojrzewają szybciej, inne wolniej.Jedne obumierają, inne rozrastają się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Ja na przykład brałem 2 szt mosina jeden dla mnie, a drugi dla kolegi z LOW, który akurat przed wydaniem broni zorientował się, że nie ma papierów i który nie tylko jest pełnoletni ale i w dodatku jest czynnym wojskowym.... I co w tym złego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 W 1939 roku oddziały SSVT używały wczesnych modeli ubiorów kamuflażowych, które powstały i były testowane jeszcze przed wojną. Tak - panterki w 1939 roku były mozliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Pan Kopczyk->Jeśli uznał Pan, że udział w naszym zadaniu uwłacza Pańskiemu postrzeganiu rekonstrukcji, to może należało PRZED rozpoczęciem widowiska podejść do organizatora, zdać karabin, 30 szt amunicji, poprosić o wykreślenie z listy żołdu i pójść na widownię lub pojechać do domu?Teraz, po prawie tygodniu, tego typu uwagi tylko apędzają" temat.Wątek dotyczący Mławy ma 7349 odsłon, to o prawie połowę więcej niż jakikolwiek inny temat dotyczący inscenizacji.Zlot Militarny Gostyń - 4777Mokra -1006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Falaise -2491Powstanie Warszawskie nas wyprzedziło -8226 odsłon.Na ogół impreza żyje" dwa, trzy dni, wszyscy sie nasycą, naoglądają zdjęć, nawklejają linków, a tu proszę, tydzień po i temat ciągle żywy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Przeglądnąłem galerie i jest to bodaj pierwsza impraza masowa, gdzie po stronie polskiej dominują sylwetki jak na żołnierzy przystało. tzw dziadostwo" nie rzuca się w oczy i nareszcie nie ono dominuje i nie ono przesądza o pierwszym wrażeniu.Prosze nie brac tego co napisze jako przywalanie sie" lecz tylko jako głosik z boku ;-)...Ale tak samo jak dazy sie do porpawy wizerunku moze warto w przyszłosci zwrócic uwagę na ilustrację większej ilosci autentycznych epizodów historycznych dotyczacych samej bitwy i jej przebiegu - bardzo dobrze opisanych jeszcze w latach 60 np w pracy Juszkiewicza Bitwa pod Mławą 1939". Jest to kopalnia epizodów możliwych do odegrania przez rekonstruktorów, sporo w niej relacji uczestników obu stron. Sens dążenia w tym kierunku byłby taki iż poprawia się przekaz edukacajny widowiska - jesli byłby nim przebieg oraz znaczenie bitwy pod Mławą w roku 1939.Do nikogo nie piję, poprostu inetresuje mnie ta bitwa i dlatego się dzielę wrazeniami jakie odnosze po obejrzeniu zdjec z rekonstrukcji i po wysłuchaniu relacji z widowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Po to m.in. ukazało się w tym roku nowe wydanie Północnego Mazowsza Juszkiewicza, szczerze polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enfield Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 e cholerne pijactwo( trochę mocne słowo) ale co mam powiedzieć jak kolesie z sekcji polskiej skoczyli na piwko przed inscenizacją? No ale oko trzeba przymknąć".Kolega Kopczyk jak nie lubi piwa to niech nie pije.Pół litra piwa nie czyni człowieka pijanym ( chyba że słaba głowa wyjątkowo).Może spóźnione ale WIELKIE brawa dla organizatorów!!! Wiesiek, Paweł i cały 40 pp- gratulacje!!!Swoją robotą stworzyliście zeczywistość" okopową jaką sobie zawsze wyobrażałem.Środowisko się zgrywa i ewoluuje w dobrym kierunku- cała w tym zasługa Pawła Rozdżestwieńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielebny Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Z całym szacunkiem, ale pół litra piwa przed inscenizacją to szczyt kretyństwa!Niech się komuś coś stanie w trakcie inscenizacji - np. nieszczęśliwie upadnie,trafi do szpitala i lekarz odmówi lub nie będzie mógł przeprowadzićwykonania jakiegokolwiek zabiegu, bo delikwent jest po spożyciu.Może nic się nie stanie, a może człowiek zejdzie z powodujednego głupiego piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orm26 Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Dostrzegłem, że ktoś zrobił zdjęcie wyposażenia" chłopaków, którzy przyjechali z Białorusi. Wyposażenie to zostało wypożyczone mundury, bagnety itp. Oni na dzień dzisiejszy nie posiadają własnego umundurowania, ale rozmawiając z nimi zapewniali mnie, że o ile to będzie możliwe takowe wyposażenie zakupią. Dziwi mnie, że dajecie tym ludziom pstryczka w nos. Czemu to ma służyć? Czy komuś zależy żeby tych ludzi zniechęcić do udziału w tego typu imprezach organizowanych w Polsce. W ubiegłym roku na Mławie widziałem grupę ludzi w tym samych mundurach prezentowali się znacznie gorzej a nawet tragicznie. Chłopaki z Białorusini doprowadzili mundury i obuwie do kultury, bo po odebraniu sami je czyścili.Tu chciałbym podziękować Wieśkowi z 40 pp za udostępnienie Białorusinom chlebaków, toreb do masek p. gaz. My także podzieliśmy się z nimi częścią wyposażenia. Z tego, co wiem to jeszcze inne grupy dorzuciły" się do uzupełnienia umundurowania. W imieniu chłopaków i swoim bardzo dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 No tak, nieśmiertelny temat spodni DDR po stronie niemieckiej...Jeśli na rynku będzie dostępna dobrej jakości kopia spodni M37 w kolorze Steingrau, zapewniam, że wszyscy zainteresowani chętnie nabędą sobie takie spodnie.Do tej pory musimy sobie jakoś radzić..."Spodnie DDR wygladaja jak getry z filmu Robin Hood - faceci w rajtuzach". Poza tym maja duza zawartosc tworzywa sztucznego, co widac golym okiem - nawet nie ukladaja sie jak powinny. Sa lepsze alternatywy - jak sie juz nie chce zamowic Steingrau za granica, to chocby szwedy. No ale ddry to 30 zl, a za szwedy trzeba dac 80. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 e cholerne pijactwo( trochę mocne słowo) ale co mam powiedzieć jak kolesie z sekcji polskiej skoczyli na piwko przed inscenizacją? No ale oko trzeba przymknąć".Ja akurat uważam, że nie powinno się pić piwa przed inscenizacją, ale słowo przed" może oznaczać zarówno kwadrans jak i 4 godziny... nikogo nie bronię, ale mogło też być tak,że ktoś po prostu schronił się pod parasolem namiotu arowego" przed deszczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Sani->Możemy się przerzucać opiniami na temat, które spodnie są mniej lub bardziej podobne do przepisowych. I Ty i ja wiemy, że nawet szwedy są tylko czymś zastępczym. I co to zmieni?Jak napisałem wcześniej, póki nie będzie łatwiejszego dostępu do dobrej kopii, zawsze będziemy skazani na rzeczy zastępcze.Ze szwedami też nie jest taka prosta sprawa, owszem na 80 cm w pasie jeszcze są dostępne, ale jak ktoś ma więcej, to albo nie ma, albo są jedna dwie pary...Może w końcu jakiś lokalny producent zdecyduje się na zakup większej ilości materiału i zacznie szyć przepisowe spodnie dla WH na Wrzesień '39?Popatrz w tył, jakie problemy miała strona polska?Ile czasu zajęła wymiana sortów KBW?Rekonstrukcja procesu technologicznego dla tkaniny lnianej na drelichy trwała chyba z pół roku, ale żeby podjąć taką decyzję, potrzeba było kilku lat.Po ilu latach nareszcie są szyte kopie polskich elementów skórzanych?Choć przeszywane ładownice do Mosina jeszcze się trafiają.Małymi kroczkami dojdziemy do zadowalającego nas stanu, nie od razu, nie jutro...Może za rok, może za lat kilka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIKING RUF Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Nie wiem dlaczego owe spodnie M37 muszą być koniecznie sprzedawane u lokalnych sprzdawców, aby był ich łatwiejszy dostęp?Na ebayu bez problemu mozna kupić spodnie M37,choćby u mrówki" i na pewno nie jest to feldgrau.Większość ludzi posiada już karty kredytowe a jeżeli nie to pewnie ktoś ze znajomych pomógłby w płatnośći.Cała tranzakcja od momentu kupna do przyjscia towaru będzie trwała 2-3 tyg,cała polityka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIKING RUF Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Zdjęcie owych spodni M37 o których pisałem powyżej,róznica kolorystyczna pomiędzy bluzą widoczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Może i się wcinam, ale tak po prawdzie to kolor tych M-36 też z deka odbiega od tego co być powinno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIKING RUF Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 To już chyba wina aparatu,te bluzy są produkcji Sturma,chyba większość ludzi ich używa...Fakt nie są ideałem M36 ale mowa chyba była o spodniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.