Skocz do zawartości

wykrywacz o największym zasięgu...

pastuszek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wiem wiem, temat wałkowany.Ale chodzi o bardzo konkretną sprawę:
jest do wykopania duża srebrna moneta-srednica jakies 6cm.
Miejscówka ma rozmiar jakieś 10/10 metra.Fant może być naprawdę głęboko.Ze względu na rozmiar miejscówki i wartość fantu jestem gotowy kopać każdy sygnał, ale potrzebuję zasięgu.Pytanie: czy jabel z dużą cewką -30 cm to dobry wybór?
PS.Dynamiki ze śreniej półki nie dały rady.
Napisano
Ciekawa sprawa,pytanie jak głęboko to zalega?Może podaj jakie sprzęty sobie nie poradziły,ktoś napewno wskaże Ci jakim,można się do tego dobrać.Pzdr.
Napisano
HS3 z dużą cewką i kroczek po kroczku .Ewentualnie tańszy sposób lecz bardziej pracochłonny ,łopata ,sito o oczkach powiedzmy 5/5 i łopata ziemia powietrze , aż znajdziesz .Pozdro...
Napisano
Pozycz od kogoś Lorenza, ale z cewką a nie ramą. Mój znajomy ma ramke i mówił że czesał klamry carskie z okopu po innych, mówił że Lorenz znajdzie nawet jak jagodnik poza kolano i wolochynia(nie wiem jak to sie nazywa poprawnie, tak mówia na to u nas na wschodzi, krzew, rozłożysty, owoce jak czarna jagoda, ale wieksze, inaczej smakują) rośnie.
Napisano
Jak moneta stoi na sztorc na ponad 30 cm to nie dasz rady żadnym sprzętem, nie ma co się oszukiwać.
Moim zdaniem najlepiej będzie zdjąć wierzchnią warstwę ziemi z darnią - tak ze 20 cm, w kostkach. Tam monety raczej nie będzie, bo użyte wykrywacze by ją wskazały. Po zdjęciu ziemi przeszukać teren ponownie, kopiąc każdy, nawet najmniejszy sygnał. W ostateczności pogłębiać wyrobisko do ok. 50 cm - co jakiś czas sprawdzać, czy nie pojawiły się w nim nowe sygnały. Dwie osoby niech kopią, a dwie inne w tym czasie przeszukują wykrywaczami odrzucony na bok urobek.

M.
Napisano
Witaj!!
Też potwierdzę metodę beaviso, zwłaszcza że sam posiadam PROximę i wiem że to odkurzacz na monety z przyzwoitym zasięgiem, więc jeżeli moniak faktycznie siedzi w ziemi na sztorc to marne szanse że czymkolwiek ją namierzysz. Na dowód dodaje link że proximą wiele mniejsze monetki wyciąga się z całkiem przyzwoitych głębokości.
Pozdro...
Napisano

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=639476#689878

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 13:36 27-10-2008
Napisano
Z ciekawości chciałbym wiedzieć jaka moneta ma średnicę 6 cm, może wielokrotność talara, bo talary mają średnicę ok. 4 cm. Najgłębszym standartowym wykrywaczem jest Nexus Standard SE.
Napisano
Witam
Pastuszek jak byś mógł powiedzieć jakiego zasięgu oczekujesz na tej wielkości przedmiot który podajesz,oraz maksymalny koszt jaki możesz przeznaczyć na taką wykrywkę.
pozdr.
Napisano
Witam.

Znaczy się wiesz na 100%, że fant tam jest? W jaki sposób pojedyńcza moneta znalazła się tak głęboko? Tak czy inaczej nie inwestuj w żadne wynalazki (chyba, że możesz od kogoś pożyczyć wskazane wyżej pulsiaki) tylko faktycznie sukcesywnie ściągaj ziemię i włącz w Proximie mixerka i max zasięg.. Nie ma siły żebyś jej nie znalazł, jeśli oczywiście istnieje:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Cze.Jak by to był mój temat,to przeszedł bym teren z PS 2 ,kopiąc każdy sygnał,bez zdejmowania warstw.Kokesh-powiem Ci ciekawostke-przez sito 5/5 przelatują monety o średnicy do 70 mm ;} pzdr.
Napisano
Też sobie szybciutko przypomniałem twierdzenie pitagorasa po przeczytaniu posta o tym sicie:-)
Sprawa ma się tak, że chciałbym oczywiście obejść się jak najmniejszym kosztem, stąd moje pytanie o jabla.
Wiadomo też, że nie chcę się za bardzo afiszowac z poszukiwaniami więc odpada zrywanie darni-zresztą to łatwo powiedzieć.zerwanie ziemi na głębokość pół metra nawet na obszarze 10/10 to jakieś 70 ton do przerzucenia.
Dlatego przeformułuje pytanie:
Czy jabel z dużą cewką ustępuje topowym wykrywaczom pod względem zasięgu obiektywnego dla kawałka metalu wielkosci duuzej monety??
Napisano
Witam
Pastuszek nie wiem o jak dużej cewce myślisz 30,40,60cm bo z takimi ten wykrywacz widziałem. Ta moneta o której mówisz ma 45mm więc raczej odpuścił bym sobie cewke 60cm rzeby czsem zasięgi nie były słabsze niż tych mniejszych.Jeśli pytasz o zasięg jabla to według mnie jeszcze większy zasięg będzie miał dobrej klasy wykrywacz statyczny w trybie pracy all metal ale także z dużą cewka min. 36cm i więcej.Jeżeli masz znajomych z wykrywaczami to zaczął bym w ten sposób te poszukiwnia . Najpierw przejdz teren z jablem wykop każdy duży sygnał bo może być tak że moneta leży 20cm pod ziemią tylko nad nią leży większy kawałek żelastwa.Później po usunięciu tych większych śmieci pożycz dynamika i przejdż ten sam teren . Jak to nie zda egzaminu to pozostaje dobry statyk z cewką nie mniejszą jak napisałem wyżej tryb pracy all metal i jazda każdy sygnał.
pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie