Horhe Napisano 22 Październik 2008 Autor Napisano 22 Październik 2008 W nawiązaniu do podchorążego,pierwszego od prawej, na tym zdjęciuhttp://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/1_copy133.jpgmam pytanie czy ma ktoś lepsze zdjęcia tego pasa podoficerskiego? To chyba wz.35? Zdjęcie oryginału, to byłaby bajka :)
makul Napisano 22 Październik 2008 Napisano 22 Październik 2008 Horhe - taka prośba - możesz wstawić zdjęcie pasa wz. 35? jakiekolwiek ale bardziej wyraziste? Albo jakiś opis....
Horhe Napisano 22 Październik 2008 Autor Napisano 22 Październik 2008 Gdybym miał,to bym nie pytał. Wizerunek tegoż znajduje się w publikacji Wieleckiego Polski mundur wojskowy 1918-1939"
Horhe Napisano 22 Październik 2008 Autor Napisano 22 Październik 2008 Ten pas jest na stronie 125 wymienionej przeze mnie książki.dosyć powszechnie stosowali ten pas podchorażowie lotnictwa.
bolas Napisano 22 Październik 2008 Napisano 22 Październik 2008 To zwykły pas szeregowych wz.31 albo wz.36. Podchorążowie w trakcie nauki do munduru garnizonowego nosili te pasy z dodatkowymi szlufkami z oczkami umożliwiającymi podpięcie szabli/kordzika.
Horhe Napisano 22 Październik 2008 Autor Napisano 22 Październik 2008 To co napisałeś, jak najbardziej się zgadza, robiono i tak.Trzymajmy się jednak ściśle tematu, czyli pasa podoficerskiego wz.35
bolas Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 A w jaki sposób na tym zdjęciu zobaczyłeś że to akurat pas wz.35 ? Ja o takim wzorze serialnie pierwszy raz słyszę, to raz, a dwa ... to że dosłownie nic nie widać na tej focie. Identyfikacja pasa jest nierealna. Przy tak małej ilości szczegółów to może być każdy wzór pasa - wz.24 obu odmian, wz.31 czy wz.36 ...
Horhe Napisano 24 Październik 2008 Autor Napisano 24 Październik 2008 http://www.odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum16/a2_copy12.jpgTu wyraźniej widać te pasy. Ja np. nie kojarzę WT ojówek" nakladanych na pasy. Masz jakieś materiały na ten temat?
Horhe Napisano 31 Październik 2008 Autor Napisano 31 Październik 2008 Podchorążowie w trakcie nauki do munduru garnizonowego nosili te pasy z dodatkowymi szlufkami z oczkami umożliwiającymi podpięcie szabli/kordzika."Czy możesz to potwierdzić zdjęciami, lub innymi źródłami?
makul Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 Horhe, czy to nie jest przypadkiem pas oficerski? Ten który opisujesz?A ja mam taki pas. Bez żadnych sygnatur, bez pierścieni po bokach. Znajomy powiedział że jest to pas oficerski ale trochę przerobiony. Jakie jest wasze zdanie?
polsmol Napisano 5 Listopad 2008 Napisano 5 Listopad 2008 Mosiężna klamra sugeruje, że to raczej powojenny produkt.
kowalinho Napisano 28 Grudzień 2008 Napisano 28 Grudzień 2008 Piękna fotka (była kiedyś na aukcji) na dobrze widać pas szeregowego z koluszkami do szabli, Jak widać nie tylko podchorążowie...Od siebie mogę też dodać, że przerobiłem pas szeregowego doszywając koluszka i sprawdza się b dobrze, fason jest ;-)
Łukasz Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 Witam!Mam głupe wrażenie, że przed wojną nie istniał pas podoficerski. Za takowy robił pas oficerski z odjęta koalicyjką i schowanymi koluszkami.Fotka b. ładna po 10 PUL, Białystok.Pozdrawiam, Łukasz
Horhe Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Napisano 29 Grudzień 2008 Łukasz, owszem tak było do 1935 roku, wiele jest takich zdjęć z podoficerami zapiętymi w oficerkie pasy.
kowalinho Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 ...szeregowców też, ale oczywiście poza służbą...
jsd1968 Napisano 6 Styczeń 2009 Napisano 6 Styczeń 2009 Mam wrażenie, że tak jak w LWP pas szeregowca zapinany był na jedną dziurkę pasy oficerski na dwie. Ta główna zasada była bardzo przestrzegana (przynajmniej w latach 80 XX wieku, jak ja byłem w armii). Myślę, że przed wojną też tak było. Natomiast w LWP zasady co do podoficerów były już bardziej rozluźnione, mój dowódca drużyny (sierżant) używał pasa na jedną dziurkę i bardzo się ucieszył kiedy zaproponowałem mu zamianę na oficerski, gdyż taki miałem w domu a mój szeregowca amba" wcięła. Pasa na dwie dziurki na moim mundurze to nie tylko kadra by nie zdzierżyła, ale dziadki by mnie na szmacie zajeździły.
kowalinho Napisano 6 Styczeń 2009 Napisano 6 Styczeń 2009 ..kto miał pieniądze (od rodziny) to kupował sobie dla 'fasonu' dwubolcowy pas bez koalicyjki i od święta zakładał, byleby go przełożeni nie przydybali ;-)
kowalinho Napisano 6 Styczeń 2009 Napisano 6 Styczeń 2009 Sytuację z takimi pasami ( i nie tylko) ładnie opisał we wspomnieniach Sławomir Lindner w Ale serce boli" choć akurat ten fragment dotyczy Korpusu Kadetów, a nie szeregowych służby zasadniczej, ale na zasadzie ciekawostki i analogii... Strona 82.
Gebhardt Napisano 25 Luty 2009 Napisano 25 Luty 2009 Ktos napuisal maila do mnie proszac o rozkaz wprowadzajacy i rysunki pasow z deziennika Rozkazow. Niestety bez adresu :(. Prosze przeslac mi maila na chris.gebhardt@stgeorges.nhs.uk to powrotnym podesle skany.K
Horhe Napisano 28 Listopad 2009 Autor Napisano 28 Listopad 2009 Prostując sprawę, pas jest wz.36, przynajmniej w wersji dla lotnictwa. Dokładnie wprowadzono go 30 maja 1936 roku w Warszawie w Dzienniku Rozkazów, poz.98 Nowe przepisy ubiorcze dla żołnierzy lotnictwa - wprowadzenie. Te akurat były robione z czarnej skóry blankowej, ale jak pokazują zdjęcia, ten sam typ był używany w piechocie i kawalerii. I tu mam podejrzenie, że podobne rysunki znalazły się też w Dziennikach Rozkazów dla piechoty, kawalerii i artylerii.
lookas Napisano 29 Listopad 2009 Napisano 29 Listopad 2009 a czy ja też mógłbym sie uśmiechnąć o rysunki tych pasów??Mówiąc szczerze, az do tej pory nie zastanawiałem się jak nosili szable podoficerowie...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.