Skocz do zawartości

Nocne bombowce/myśliwce ZSRR

MrSmith

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam takie małe pytanie.
Które typy bombowców i myśliwców będące na uzbrojeniu Armii Czerwonej mogły w lipcu/sierpniu 1944 r. odbywać loty bojowe w nocy na obszarze Polski?

PO-2 to wiadomo,
a PE - 2?
Napisano
Witam,
ja bym tu postawił na Po-2, czyli popularnego Kukuruźnika". One praktycznie wykonywały nocne zadania bombowe na korzyść wojsk walczących na przyczółkach warecko-magnuszewskim i baranowsko-sandomierskim. Wnioskując z miesięcy to kolega może właśnie o tych walkach szuka informacji :) Z opowiadań mojego dziadka i babci (Ostrowiec Świętokrzyski) to właśnie te samoloty słychać było nocami. Łatwo je było rozpoznać po charakterystycznym pyrkocie" silnika.
Pozdrawiam
Łukasz
Napisano
Hej

Rosjanie faktycznie nie za bardzo latali w nocy, ale trochę tego jednak było.

Jeśli chodzi o nocne bombowce, to prócz nieśmiertelnych kukuruźników" atakujących cele w pobliżu linii frontu, ataki na dalsze zaplecze wykonywały średnie bombowce Ił-4 oraz cięzkie Pe-8 i Jer-2. Na niewielką skalę i chyba już raczej nie w 1944 stosowano także transportowy Li-2 (lic. DC-3 Dakota) dostosowany do roli nocnego bombowca.

Myśliwców nocnych z prawdziwego zdarzenia Rosjanie w zasadzie się nie dorobili. Na początku lat 40. eksperymentowali z odpowiednio dostosowanymi Pe-3 (wersja Pe-2) jednak fatalny radar sprawił że żadnych efektów to nie dało. W późniejszym okresie zbudowali sobie kilka sztuk takiego P-70 dla ubogich" instalując lepszy nieco radar na pokładzie importowanego bombowca A-20 Boston (chyba 4 egz.? nie pamiętam). Również i w tym przypadku efekty były niewiele lepsze z uwagi na zawodność aparatury elektronicznej. Wspominam o tym jednak, bo samoloty te pod koniec wojny operowały również nad terytorium Polski. M.in. w czasie oblężenia Wrocławia przechwytywały one niemieckie samoloty i szybowce transportowe zaopatrujące garnizon twierdzy; wtedy też uzyskały swoje jedyne w karierze zestrzelenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie