Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka niemiecka

lucker91

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co denerwuje to ta krzywa swastyka i złocenia wykonane jakby farbką... Nie jest to tanie odznaczenie więc ryzyko jest duże. Skoro jednak znalazł je Twój dziadek (któremu nie zamierzam zarzucać zmyślania) to muszę się mylić i odznaka jest oryginalna...
Pozdrawiam
Napisano
To wasze hobby jest pisać bez zastanowienia że lipa??
Nie lepiej stosować się do zasady - nie mam zielonego pojęcie nie odzywam się ?
Jeszcze nigdy nie usłyszałem tutaj że coś jest dobre . Wszyscy wielcy znawcy rozpoznają tylko kopie .
Lucker91 napisz publicznie od kogo dostałeś oferty kupna tej odznaki i wtedy się dowiemy w jakim celu identyfikują że lipa
Pozdr
Napisano
Wszystkie pokazane tu odznaki to liptony jakich świat nie widział. Ta z aukcji też. Chyba na strychu to była produkowana i może jedna się zgubiła... Jednoczęściowy odlew z imitacją nitowania wykonany tak niestarannie jak pancerki z numerkami na aledrogo. Do tego pozłota ze spray'u.
Napisano
Jasne że widzę, temat uważam za zamknięty, ale sprawdź po moich wątkach, byłem poszukiwaczem i nie jestem handlarzem, czasem tylko się czegoś pozbywam. Wszystkim wmawiającym mi podobne rzeczy życzę samodzielnego odnalezienia podobnego przedmiotu w podobnych okolicznościach.
Napisano
Niestety legenda do odznaki ładna ale niestety jest to okrutny fals. Producent SCHWERIN BERLIN produkował odznaki prawie wyłącznie dla Kriegsmarine
http://www.wehrmacht-awards.com/association/members/reference_articles/Naval_Article.php
Napisano
Witam
Historia jest prawdziwa, a miejsce znalezienia to Sudety, więc bardzo daleko od morza, jeśli jest to odznaczenie związane z Kriegsmarine. Co oznacza liczba 68 na odznaczeniu dobrze czytelna jest tylko 8.
Napisano
Może i nie chcesz uwiarygadniać ale to robisz. Podajesz historię stary niemiecki dom i znaleziona tam odznaka co sugeruje że jest oryginalna. Rozumiem, że nie interesuje Cię uwiarygodnienie tej kopii ale powodujesz że ktoś kiedyś powoła się na ten wątek i stwierdzi że to oryginał. Lepiej znający się na odznakach stwierdzili że ta firma nie produkowała odznak dla LW, ja nie wiem ale widzę niestaranność wykonania. Poszukałem innych pewnych odznak wykonywanych przez tą firmę na necie i nie widziałem takich niedoróbek. Zobacz tylko na to co rzuca się w oczy na pierwszy rzut, czyli na swastykę, wykonanie jej powierzchni, górne ramię zagięte, nietrzymanie kątów. Kolejna sprawa to lutowanie mocowania szpilki tak samo spartolone jak w odznace z początku wątku. Poszukaj innych odznak wykonywanych przez tę firmę i takich tandetnych wykonań tych elementów nie znajdziesz. Jedno zapięcie uznał bym jeszcze za przypadek ale dwie znane odznaki i dwa takie przypadki to standard a nie przypadek.
Napisano
Tak dla porządku bardzo proszę o zbliżenie na sygnaturę, z tego co napisałeś masz dostęp do tej odznaki więc nie powinno być problemu.
Napisano
Drogi kolego!
Akurat na niemieckich odznakach się znam, choćby z tego powodu że mam ich w kolekcji kilkaset. Jedyną przesłanką przemawiającą za oryginalnością tej odznaki jest historia Twojego dziadka. Nie mam zamiaru obrażać Twoich krewnych więc wycofałem się z całej dyskusji, ale zaczęłeś obrażać mnie więc za chwilę przestanę być taki miły.
Napisano
Uśmiałem się. Jedź w lecie do Gdańska na Jarmark Dominikański. Będziesz mógł kupić takich odznaczeń na kilogramy w cenie za sztukę ok. 20 zł. Jest to kopia i w dodatku nędznie wykonana zresztą dosyć często spotykana.
Co do historii opowiedzianej przez Twojego dziadka. Albo to odznaczenie nie jest jednym z tych odznaczeń, które znalazł twój dziadek, albo reklamujesz ją przed wystawieniem na aukcje. Jest jeszcze jedno wytłumaczenie raczej wątpliwe, bo jaki dziadek robi tak w h…a swojego wnuka?!
Napisano
Prawie robi różnicę,bo gdyby ten producent wytwarzał odznaki tylko i wyłącznie dla kriegsmarine to wszystko by było jasne,a tak pozostaje ale".
Jak pisze Kolega lucker91 odznaka była znaleziona w 1945 roku i wątpię aby akurat wtedy coś takiego podrabiano.Pozatym nie pyta się o jej oryginalność.Przynajmniej ja tego nie widzę.

P.S.Kolego grove3 zgadzam się z Tobą w stu procentach.
Napisano
Jest to KOPIA odznaka obserwatora Luftwaffe Beobachterabzeichen po angielsku Observers Badge. Dla porównania oryginalna odznaka.
http://ww2germanmilitaria.com/badges_13.html
ps. znajdź w internecie oryginalną taką odznakę producenta SCHWERIN
BERLIN...
Napisano

Przykładowa aukcja:
http://www.liveauctionworld.com/NAZI-LUFTWAFFE-OBSERVERS-BADGE-SCHWERIN-MARKED-RARE_i10089485
Proszę o usunięcie, gdybym w jakiś sposób złamał regulamin forum, ale widać wyraźnie producenta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie