Skocz do zawartości
  • 0

Proszę o identyfikacje hełmu

sebol13

Pytanie

Napisano

Witam trafił mi się taki hełmik:
Sprzedawca napisał mi że hełm pochodzi z lini zygfryda i że przywiózł go jego dziadek (anglik)(niezła bajka ale...)
-nr. nad lewym uchem to bite pionowo w kolejności:4,7,10G
-napis na pasku to:PELZER&CO KIRN/N 1942
-w środku posiada farbę szarą,na nad karczku jest już zielona wraz z inicjałami m.m, a cały hełm jest biały z domieszkami brązu.
-z lewej strony spod farby wystaje czerwony kolor może to naklejka???
W jaki sposób zmyć tę farbę nie niszcząc naklejek i czy warto???
To tyle:)
Wszystkie sugestie wskazane:)
Dzięki i pozdrawiam!

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dla porównania ,dzwon raczej oryginał, no chyba że chłop chował w stodole podróby i rozdawał je za flaszke ;)
a tak z ciekawości czy pod oryginalną zieloną farbe dawano biały podkład?

Napisano
Nie wiem czemu ale wydaje mi sie ze to helm ''podroba'' ale to tylko moje przemyslenia wiec nie bierz tego do serca...poczekaj na specjalistow :)...by kiedys podobny na allegro wlasnie taki sam i potem sie okazalo ze to podroba...
Napisano
Nie zamierzam podwazac orginalnosci tego helmu ale dziwi mnie wystawianie opini orginalnosci na podstawie zdjec nienajlepszej jakosci dlatego powtarzam nie z przekory czy tez zlosliwosci pytam na jakiej podstawie bo bardzo mnie to ciekawi tymbardziej ze kiedys ktorys z kolegow na tym forum ku przestrodze zaprezentowal helm ktory poddal renowacji metoda suchego pedzla i kilku innych po czym helm wygladal jak dobrze zachowany strychowiec z oznakami zuzycia w epoce.

Jeszcze raz powtorze ze nie zamierzam podwazac jego oryginalnosci ale logicznie rownie dobrze farba ktora jest pokryty moze byc z epoki a rownie dobrze moze byc z epoki lat 70-80 na ktora naniesiono kalki i pokryto je wierzchnia warstwa jakiejs farby ujawniajac kawalek czerwonej kalki w celu zwiekszenia zainteresowania (przynajmniej tak na mnie zadzialalaby kalka).
Napisano

ok jeśli to podróba" to dlaczego? ten nie jest z allegro:(
dodaje jeszcze fotkę z zawalcowania koło numeru rdza wychodzi spod niego na farbę a nie z pod niej jeśli to podróba" to chyba ktoś po malowaniu w kwasie trzymał:)
Proszę o identyfikacje czy to wz 35 czy 40 i jak ruszyć tę farbę? czy w ogóle ruszać?
Dziękuje !
Sebastian

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie