Skocz do zawartości

Wałęsa jednym z mędrców..

martian.

Rekomendowane odpowiedzi

Balans- aby być dokładnym pamiętaj, że Czesi zabrali się za to od innej strony. I do pewnego momentu szło im dobrze ( podobnie jak Węgrom ). Z tym, że w momencie gdy my już dawno mieliśmy ( po części ) uwolnione ceny choćby energii, Czesi mieli je nadal centralnie sterowane. W momencie, gdy poszli na całość, okazało się, że król jest nagi. To raz.
Dwa- pamiętaj o takim drobiazgu jak mentalność- w Polsce nadal króluje hasło wspólne=niczyje". Faktem jest natomiast, że od 1989 roku panuje u nas prawdziwy socjalizm ( w pewnych momentach katolicko-narodowy, w innych europejski ).

Nie dokończyłem...

No więc ci wszyscy, którzy pozyskiwali te zakłady, a którzy mieli nas uczyć kapitalizmu w 95% nie mieli pieniędzy ani na inwestycje, ani nawet na kontynuację produkcji. Dalej było już tylko gorzej - wyprzedawano, co było do wyprzedania i porzucano gołe mury.
Ma rację też kol. Martian, że zachodni dobrodzieje" często kupowali wtedy takie zakłady aby zlikwidować sobie konkurencję - vide np Elbląska Fabryka Turbin Okrętowych [druga w Europie], którą kupili Brytyjczycy, tylko po to aby ją zlikwidować...

Kol. Yeti, tu nie chodzi o prywatyzację jako taką, ale metodę jaką wtedy zastosowano, czyli o prywatyzację przez upadłość, a w efekcie likwidację przemysłu i rozkradzenie majątku narodowego. Obroniły się tylko te zakłady, które miały zbyt silne związki zawodowe, bo władza w pewnym momencie zaczęła się obawiać rewolucji...

Pozdrawiam

To właśnie związki zawodowe winne są za to,że jest jak jest.
Nauczyli się, że wystarczy pojechać kupą do warszawy, rzucić kilka kamieni i sprawa 'oddłużenia' lub 'dofinansowania'załatwiona.Z moich podatków.I waszych.Zwykła kradzież i tyle.
Ktoś tu poruszył temat KGHM-związki zaqwodowe sobie załatwiły -czyli wymusiły, że każdy obecny i były pracownik otrzymał - to było kilkanaście lat temu - równowartość mieszkania w akcjach.Wtedy to było ponad 20 tysięcy, na dzisiejsze by było pewnie ze 100.Pomyślcie sobie ile dziesiątek tysięcy ludzi zatrudnia KGHM i przemnóżcie te dwie liczby.Odprawy w KGHM były i są także horrendalne.Nie wspominam nawet wcześniejszych emerytur nma które każdy odchodzi w wieku lat czterdziestu kilku i dalej spokojnie pracuje biorąc podwójną pensję.Z naszych pieniędzy!To samo było w tepsie.Jeden z Moich krewnych dostał w sumie /też z naszych pieniędzy/ ponad 100 tysięcy -akcje + odprawa.
Owszem, sporo firm rozkradziono tak jak mówicie.Nie wiem czy to akurat osobista wina Balcerowicza.Ale olbrzymim, jeśli nie największym złodziejem są właśnie związki zawodowe, które dla swoich okradają nas wszystkich.
Bo pracownicy KGHM, TP dostawali pensje za swoją pracę i nie są w niczym bardziej zasłużeni ode mnie ani nawet od balansa

Lech Wałęsa powiedział w poniedziałek wieczorem, że będąc członkiem grupy, spróbuje budować nową Europę". Ja mam wizję Europy. Walczyłem, żeby była inna" - dodał.
P.S.
Czytam dyskusje kolegów i zauważam plusy dodatnie i plusy ujemne, Balcerowicz musi odejść, jestem za, a nawet przeciw:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie