Skocz do zawartości

Czołg

szczepciu

Rekomendowane odpowiedzi

- No widzisz! Warto ze mną jeździć – uśmiechnął się triumfalnie kumpel.
- No dobra Janek! Chodź napijemy się po piwku – zaproponował gospodarz - a gościu niech sobie ogląda do woli!
Na odchodne jeszcze tylko zapytali, czy mam przy sobie prawo jazdy i się oddalili.

• Odpowiedzi 289
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Zostaliśmy sami – ja i mój wymarzony czołg. A właściwie to, co z niego zostało. Powiem szczerze, byłem zadowolony, że sobie poszli, bo musiałem spokojnie to wszystko przemyśleć i oglądnąć. Byłem tak podjarany, że nie wiedziałem, co począć. Wiecie, Panowie, przecież nie co dzień znajdujemy taki skarb. Doszedłem do wniosku, że pierwsze, co zrobię, to dużo zdjęć. Tak więc robiłem i robiłem, ile się tylko dało. Chciałem udokumentować każdy centymetr „mojej maszyny”. Gdy już sesja zdjęciowa dobiegła końca, pozostawało pytanie:
- Co dalej. I co ja, bidulo, z tobą pocznę? Jak cię tu zostawię, to niechybnie w końcu skończysz na złomie.

- Co robić? – w głowie kłębiły mi się różne myśli i coraz bardziej dochodziłem do wniosku, że sam nie podołam temu zadaniu. I wtedy mnie oświeciło! Lemeryt! Przecież przy wydobyciu RSO zdobył już pewne doświadczenie – jak do tego podejść, jak się tym zająć; no i przecież jest muzeum, w którym można by było maszynę umieścić.
„Będzie dobrze! Nie bój się! Nie zostawię cię tak tutaj” – gadałem jak głupi sam ze sobą.

- Paweł! Nie chciałbyś zmienić profilu waszego muzeum w bardziej pancerny?
- A czemu? – zapytał.
- Bo mam coś pancernego i to chyba na 90 % niemieckiego! – krzyczałem podekscytowany do słuchawki.
- Nie gadaj!
- No mówię ci! Jest czołg! A raczej to, co z niego zostało!
Tu nie będę się rozpisywał, jak wyglądała rozmowa dwóch podjaranych ludzi o niemieckiej maszynie, bo się chyba domyślacie…….

panowie, wcale nie rozumiem waszego podniecenia, ja wiem dokładnie w którym miejscu lezy czołg z pierwszej fazy bitwy pancernej pod warszawą i wcale sie nie podniecam, jednemu z waszych kolegów pokazałem miejsce gdzie w licu 44r rozbił się ruski dwusilnikowy samolot , jak sie dorwał z wykrywaczem to wszystkich elementów nie był w stanie zapakować, tak więc pozdrawiam i panowie nie podniecać się szkoda zdrowia

W każdym bądź razie, stanęło na tym, że na drugi dzień jest u mnie, aby mnie wspomóc w walce z tym stalowym potworem. Tymczasem dzień chylił się ku końcowi. Gdy wróciłem, smakosze piwa kończyli po drugim.
- Pora jechać - oznajmiłem koledze.
A na odchodne zapytałem gospodarza, czy mogę jutro przyjechać ze znajomym pracownikiem muzeum, żeby zrobić więcej zdjęć i go pomierzyć.
Na co on odpowiedział, że możemy sobie fotografować i mierzyć, ile chcemy.
- A słuchaj pan? To jest faktycznie niemiecki czołg, jak ludzie mówią? - zapytał.
- Na 90 procent tak, ale puszczę jeszcze zdjęcia na pewnym forum internetowym. Tam są naprawdę łebscy goście. Oni wszystko rozgryzą. Jak będę wiedział pewnie, to panu powiem.

I muszę Wam powiedzieć, że są tu fachowcy, ale zamiast podzielić się z Wami tą wiedzą, zbombardowali moją skrzynkę e-mailową jakimiś dziwnymi propozycjami. Odpowiadam: NIE. Chciałbym, aby to maleństwo trafiło do muzeum.
Jak się niektórzy domyślili już, jest to spory fragment
Stuga III.

Mi się też chce się tak powiedzieć ;)
Wszyscy szukają wraków pojazdów pancernych po moczarach, rzekach i jeziorach a okazuje się, że stoją sobie na naszej sielskiej prowincji.
Szczepciu pokaż ile pozostało z tego Stuga i WIELKIE GRATULACJE z odkrycia :)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie