pnz59 Napisano 27 Październik 2008 Napisano 27 Październik 2008 Szanowny Panie Tomku!!!!Co to u licha za pułk???W żadnym znanym mi wykazie IR144 nie występuje!!!Nawet w Lexikonie" nie ma takiego numeru pułku w wykazie??!!Czyżby objawiło się coś o czym nikt nie wie (no może tylko ja)?P.Z.
GrzeM Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 Z opisu w pierwszym skanie wynika, że jest to 5. Lotaryński Pułk Piechoty. Nie wiem, co oznacza to 144", może numer tego motocyklowego batalionu, a może po prostu numer strony?Fajne zdjęcia, jest dzwonnica św. Michała na Puławskiej w Warszawie, jest lufa używanego przez Niemców do ostrzału Warszawy pierwszowojennego moździerza Skody 30.5 cm (błędnie opisana jako 21 cm) - był pokazany w filmie Feldzug in Polen.
ArturSz Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 Bardzo przejmujace sa zdjecia wykonane po bitwie 19 i 20 wrzesnia 1939 pod Laskami w Puszczy Kampinoskiej. Wiadac jak wtedy wygladała droga Laski- Sieraków i chyba budynek zakladu dla ociemniałych...
jermar1959 Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 W skład której Dywizji Piechoty wchodził 5. Lotaryński Pułk Piechoty w czasie Kampanii Wrześniowej 1939, bo jakoś nie mogę go zlokalizować ??Pozdr.
Mirosław Jastrzebski Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 To pułk z czasów Kaisera Wilhelma II. Oddział, który walczył w Polsce był następcą pododdziału wchodzącego w skład cesarskiego 5.Lothr.Infanterie Regiment Nr.144.W naszym przypadku chodzi o Kradschützen-Abteilung 6 podporządkowany 1.Leichte Division.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.