Skocz do zawartości

Zdjęcia TKS - cz.III

bodziu000000

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 409
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ostatnie zdjęcie bardzo ciekawe. Tankietka drezynowa", a na klapach w przednim pancerzu wydaje mi się, że widać wyraźne linie podziału kamuflażu japońskiego". Ale już na burtach tankietki wydaje się być kamuflaż późniejszy.
Napisano
To jest ten egzemplarz znany z kilku zdjęć.

No dobra, chyba nadszedł czas, żeby udostępnić 40MB posortowanych do tej pory TKSów - chętni mogą pisać do mnie ;-)
  • 2 weeks later...
Napisano
Celne spostrzeżenie! Będę za chwilę przeglądać zdjęcia TKS-ów, to popatrzę. Nie widziałem tego nigdy wcześniej.
Napisano
Faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi. Ma tak też TKS z (prawdopodobnej) Żabinki (TKS_burn3 na mojej liście), co uprawdopodabnia tezę, że te dwa na drodze (tutaj został jeden) też są z Żabinki - kiedyś były na ebayu tak podpisane w komplecie z urn3". Ale ma tak też tankietka w rowie obok wierzby.
Napisano
Heureka!... W MiF 33 (TK-S cz.2) czytamy przy prowadnicach szynowych: W związku z różnicą w szerokości czołgów TK-3 i TK-S, zakłada się specjalne nakładki na boczne belki zawieszenia pojazdu" (czyżby TK-3 był tu szerszy?). Przypomnę, że pociąg pancerny nr 55 utracił właśnie trzy tankietki w Żabince :-)
Napisano
To dopiero ciekawostka!!! ciekawe z czego wynikała różnica szerokości obu pojazdów (wózki raczej są takie same więc i cała ama" zawieszenia nie powinna różnić się rozstawem, chyba że przyjąć że i kadłub był węższy - tylko to moim zdaniem za daleko idące przypuszczenie bo i po co mieli by zmieniać szerokość kadłuba?)
Założenie tych dodatkowych kątowników a zakładkę" wskazywało by że chodzi tu o różnicę w wymiarach około 1 cm (czyli grubość kątownika x2) a więc niewielką, chyba żeby przyjąć że w tk3 kątownik główny" miał szerszą dolną część niż ten w tks.... Najlepiej gdyby się wypowiedział w temacie ktos kto przespał się":) z oboma pojazdami czyli panzergrześ
Napisano
Ciekawe tylko, że tankietki wyposażone w radio bądź np. ze składu Poznańczyka (na drezynach) nie mają tej modyfikacji?
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie