Rumburak Napisano 7 Październik 2008 Autor Share Napisano 7 Październik 2008 Podczas prac rolniczych mieszkaniec Jerki wykopał na swoim polu niecodzienne znalezisko- skrzynię z amunicją. Według saperów z Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu rolnik miał dużo szczęścia. Kilka dni temu, rolnik ze wsi Jerki pod Kościanem, spulchniał kultywatorem ziemię na swoim polu. W pewnym momencie maszyna zahaczyła i wyciągnęła z ziemi skorodowaną skrzynię. Już wstępny przegląd „skarbu” wskazywał że może to być stara amunicja artyleryjska. Na miejsce natychmiast pojechali policjanci z kościańskiej jednostki i zabezpieczyli znalezisko i miejsce jego wydobycia do czasu przyjazdu wojskowego patrolu rozminowania. Saperzy z Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu potwierdzili przypuszczenia funkcjonariuszy, identyfikując znalezisko jako zapalniki pocisków moździerzowych z okresu II wojny światowej. http://www.wielkopolska.policja.gov.pl//index.php?option=com_content&task=view&id=757&Itemid=77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper93 Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 Czy ja jestem slepy czy te madia sa tak głupie. Nawet dziecko widzi ze tam sa granaty:) Pozatym fajne pole, pewnie juz kazdy poszukiwac z okolicy je zrył:) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 mi to wygląda na łby od panzerfaustów i pociski przeciwpancerne.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 Witam , dziś w lokalnym radiu mówili że, to granaty od możdzierza kal. 150mmm :) z zapalnikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 W kwestii formalnej, jak z pod Kościana to nie rolnik tylko bamberek za przeproszeniem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 Tak nie do końca , http://pl.wikipedia.org/wiki/BambrzyAle w mowie potocznej" w Poznaniu , każdy rolnik to bamber.;) za przeproszeniem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 może to coś kumulacyjnego?bo tak 5 pocisków kal 150mm to musiało ważyć parę kilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zone51 Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 a może jest to angielski zasobnik z PIAT-emprzeznaczony dla walczącej Warszawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 Nawet dziecko widzi ze tam sa granaty " - Taki z Ciebie Saper jak z koziej .... trąba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 Sorry poniosło mnie !Gdybym ja miał obstawiać To byłby mój typ. Skrzynaczka z kumulami nadkalibrowymi układane na przemian z ( ślepakiem ) łuską z ładunkiem miotającym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper93 Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 Granat ppanc... Pomysl zanim na kogoś nakrzyczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 pociski kumulacyjne nadkalibrowe z ładunkeim do wystrzeliwania do działka ppanc 37 mm niemieckie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 Nazywa się to 37 mm Stiel Gr. 41. (choć sam pocisk ma kal. 159mm). To nadkalibrowy pocisk kumulacyjny do 37mm armaty ppamc " -Cyt. Alternatywne forumSaper widzisz różnicę miedzy stwierdzeniem granat, a granat ppanc. Bo ja widzę ! Zreszta padło z mojej strony Sorry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper93 Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 No, to ja źle napisałem. Nie ma sprawy. Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 Chyba też nie to. Zapalniki za długie i kształt nie ten. Poza tym te granaty były pakowane pojedynczo w stalowe tuby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 9 Październik 2008 Share Napisano 9 Październik 2008 PIAT chyba nie. Zasobnik do PIATa był chyba zwykle na 3 granaty w formie rur połączonych.Była gdzieś taka strona ze zdjęciami skrzynek po granatach amunicji itp. Nawet ktoś ją na forum zamieszczał dawno temu. Tam by można szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 9 Październik 2008 Share Napisano 9 Październik 2008 Pewnie o to chodzi?http://wehrmachts.kisten.free.fr/sommaire_general.htmPrzeszukałem. Bez efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 9 Październik 2008 Share Napisano 9 Październik 2008 no własnie o to to to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 9 Październik 2008 Share Napisano 9 Październik 2008 Tutaj jest zlekka poręczniej. ale też nie znalazłemhttp://wehrmachts.kisten.free.fr/categories.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 15 Październik 2008 Share Napisano 15 Październik 2008 Witam, wg. Gazety Kościańskiej" - saperzy z CSWL w Poznaniu rozpoznali jako zapalniki do pocisków do możdzierza 155mm, z czasów II W.Ś." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.