Rumburak Napisano 7 Październik 2008 Autor Napisano 7 Październik 2008 Podczas prac rolniczych mieszkaniec Jerki wykopał na swoim polu niecodzienne znalezisko- skrzynię z amunicją. Według saperów z Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu rolnik miał dużo szczęścia. Kilka dni temu, rolnik ze wsi Jerki pod Kościanem, spulchniał kultywatorem ziemię na swoim polu. W pewnym momencie maszyna zahaczyła i wyciągnęła z ziemi skorodowaną skrzynię. Już wstępny przegląd „skarbu” wskazywał że może to być stara amunicja artyleryjska. Na miejsce natychmiast pojechali policjanci z kościańskiej jednostki i zabezpieczyli znalezisko i miejsce jego wydobycia do czasu przyjazdu wojskowego patrolu rozminowania. Saperzy z Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu potwierdzili przypuszczenia funkcjonariuszy, identyfikując znalezisko jako zapalniki pocisków moździerzowych z okresu II wojny światowej. http://www.wielkopolska.policja.gov.pl//index.php?option=com_content&task=view&id=757&Itemid=77
Saper93 Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Czy ja jestem slepy czy te madia sa tak głupie. Nawet dziecko widzi ze tam sa granaty:) Pozatym fajne pole, pewnie juz kazdy poszukiwac z okolicy je zrył:) Pozdrawiam!
longwood Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 mi to wygląda na łby od panzerfaustów i pociski przeciwpancerne....
YARD Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Witam , dziś w lokalnym radiu mówili że, to granaty od możdzierza kal. 150mmm :) z zapalnikami.
greg1 Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 W kwestii formalnej, jak z pod Kościana to nie rolnik tylko bamberek za przeproszeniem :)
YARD Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Tak nie do końca , http://pl.wikipedia.org/wiki/BambrzyAle w mowie potocznej" w Poznaniu , każdy rolnik to bamber.;) za przeproszeniem ;)
a.korbaczewski Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 może to coś kumulacyjnego?bo tak 5 pocisków kal 150mm to musiało ważyć parę kilo.
Zone51 Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 a może jest to angielski zasobnik z PIAT-emprzeznaczony dla walczącej Warszawy
ZUBIKED Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Nawet dziecko widzi ze tam sa granaty " - Taki z Ciebie Saper jak z koziej .... trąba .
ZUBIKED Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Sorry poniosło mnie !Gdybym ja miał obstawiać To byłby mój typ. Skrzynaczka z kumulami nadkalibrowymi układane na przemian z ( ślepakiem ) łuską z ładunkiem miotającym
Saper93 Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Granat ppanc... Pomysl zanim na kogoś nakrzyczysz.
okejos Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 pociski kumulacyjne nadkalibrowe z ładunkeim do wystrzeliwania do działka ppanc 37 mm niemieckie
ZUBIKED Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Nazywa się to 37 mm Stiel Gr. 41. (choć sam pocisk ma kal. 159mm). To nadkalibrowy pocisk kumulacyjny do 37mm armaty ppamc " -Cyt. Alternatywne forumSaper widzisz różnicę miedzy stwierdzeniem granat, a granat ppanc. Bo ja widzę ! Zreszta padło z mojej strony Sorry
Saper93 Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 No, to ja źle napisałem. Nie ma sprawy. Pozdr!
Trooper85 Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Chyba też nie to. Zapalniki za długie i kształt nie ten. Poza tym te granaty były pakowane pojedynczo w stalowe tuby
a.korbaczewski Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 PIAT chyba nie. Zasobnik do PIATa był chyba zwykle na 3 granaty w formie rur połączonych.Była gdzieś taka strona ze zdjęciami skrzynek po granatach amunicji itp. Nawet ktoś ją na forum zamieszczał dawno temu. Tam by można szukać.
Trooper85 Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 Pewnie o to chodzi?http://wehrmachts.kisten.free.fr/sommaire_general.htmPrzeszukałem. Bez efektu.
ZUBIKED Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 Tutaj jest zlekka poręczniej. ale też nie znalazłemhttp://wehrmachts.kisten.free.fr/categories.htm
YARD Napisano 15 Październik 2008 Napisano 15 Październik 2008 Witam, wg. Gazety Kościańskiej" - saperzy z CSWL w Poznaniu rozpoznali jako zapalniki do pocisków do możdzierza 155mm, z czasów II W.Ś."
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.