Skocz do zawartości

Co też rolnik na polu wykopał...

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Podczas prac rolniczych mieszkaniec Jerki wykopał na swoim polu niecodzienne znalezisko- skrzynię z amunicją. Według saperów z Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu rolnik miał dużo szczęścia.

Kilka dni temu, rolnik ze wsi Jerki pod Kościanem, spulchniał kultywatorem ziemię na swoim polu. W pewnym momencie maszyna zahaczyła i wyciągnęła z ziemi skorodowaną skrzynię. Już wstępny przegląd „skarbu” wskazywał że może to być stara amunicja artyleryjska.

Na miejsce natychmiast pojechali policjanci z kościańskiej jednostki i zabezpieczyli znalezisko i miejsce jego wydobycia do czasu przyjazdu wojskowego patrolu rozminowania. Saperzy z Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu potwierdzili przypuszczenia funkcjonariuszy, identyfikując znalezisko jako zapalniki pocisków moździerzowych z okresu II wojny światowej.

http://www.wielkopolska.policja.gov.pl//index.php?option=com_content&task=view&id=757&Itemid=77
Napisano
Czy ja jestem slepy czy te madia sa tak głupie. Nawet dziecko widzi ze tam sa granaty:) Pozatym fajne pole, pewnie juz kazdy poszukiwac z okolicy je zrył:)

Pozdrawiam!
Napisano
Tak nie do końca , http://pl.wikipedia.org/wiki/Bambrzy
Ale w mowie potocznej" w Poznaniu , każdy rolnik to bamber.
;) za przeproszeniem ;)
Napisano

Sorry poniosło mnie !

Gdybym ja miał obstawiać
To byłby mój typ.

Skrzynaczka z kumulami nadkalibrowymi układane na przemian z ( ślepakiem ) łuską z ładunkiem miotającym

Napisano
Nazywa się to 37 mm Stiel Gr. 41. (choć sam pocisk ma kal. 159mm).
To nadkalibrowy pocisk kumulacyjny do 37mm armaty ppamc " -Cyt. Alternatywne forum

Saper widzisz różnicę miedzy stwierdzeniem granat, a granat ppanc. Bo ja widzę ! Zreszta padło z mojej strony Sorry
Napisano
PIAT chyba nie. Zasobnik do PIATa był chyba zwykle na 3 granaty w formie rur połączonych.

Była gdzieś taka strona ze zdjęciami skrzynek po granatach amunicji itp. Nawet ktoś ją na forum zamieszczał dawno temu. Tam by można szukać.
Napisano
Witam, wg. Gazety Kościańskiej" - saperzy z CSWL w Poznaniu rozpoznali jako zapalniki do pocisków do możdzierza 155mm, z czasów II W.Ś."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie