esterendensen Napisano 7 Październik 2008 Autor Share Napisano 7 Październik 2008 Ze szwagrem na shermanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 7 Październik 2008 Autor Share Napisano 7 Październik 2008 A tutaj dzialo samobiezne,tez na bazie shermana.Jaki to model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 7 Październik 2008 Autor Share Napisano 7 Październik 2008 I widok z boku.Mam wiecej zdjec,gdyby kogos interesowaly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 Działo samobieżne to Sexton-więcej:http://pl.wikipedia.org/wiki/Sexton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 Pierwsze słyszę że pod pałacem była jakaś wystawa...kiedy fotki zrobione? Czy to te same sprzęty co pod jednostką stoją? Jeśli tak to to nie Sherman tylko jakąś inną nazwę miał, różni się detalami od Shermana(w praktyce reszta ta sama...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 Cołg to nie Sherman, a kanadyjski Grizzly.To nie są aby sprzęty z MWP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nostro91 Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 Po pierwsze-myślałem że Grizzly jest brytyjski a nie kanadyjski?!Po drugie grizzly różni się od shermana uzbrojeniem i liczbą zębów na kole napędowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 Grizzly był kanadyjski.I różnił się od oryginału tylko kołem napędowym i innymi gąsienicami.Inne uzbrojenie miała RAM, kanadyjska modyfikacja M3 Lee. Podobny do M4 ;-).Z tego ujęcia ciężko policzyć, ale widać że ma więcej niż 13 zębów na kole ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 7 Październik 2008 Autor Share Napisano 7 Październik 2008 Kolego Swiety82.Zdjecia byly robione jakis miesiac temu.Bylo to z okazji swieta 11 Lubuskiej Dywizji Kawalerii pancernej.Sprzety nie sa te same.Jak jechalem z Zar do Zagania na ten pokaz,to te pod jednostka staly na swoich miejscach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 7 Październik 2008 Autor Share Napisano 7 Październik 2008 Procz tego Grizzly i Sextona byl jeszcze Leopard,Rosomak,BRDM,Jelcz z jakas wyrzutnia na grzbiecie,i jakis jeszcze pojazd ,ktorego nazwy nie znam.Ps-Swiety82 czy jestes moze z Zagania?Moze sie znamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 Drugi od prawej, zestaw plot OSA prod. ZSRR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 7 Październik 2008 Autor Share Napisano 7 Październik 2008 Z juniorem przy MG 3 na pancerzu leoparda 2A4.W tle Sexton... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 7 Październik 2008 Autor Share Napisano 7 Październik 2008 Widok przez lufe Sextona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 Jakoś nigdy nie chciało mi się liczyć zębów kół napędowych w Shermanie i niewiem ile ich jest w kołach Grizzliego. Wiem za to, że koła napedowe obu czołgów mają ZUPEŁNIE inną konstrukcję. Całkowicie inne są też gąsienice obu czołgów.P.S. Sextony też były budowane na kanadyjskim podwoziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 7 Październik 2008 Share Napisano 7 Październik 2008 Czy to działo Sexton było na chodzie? Kiedyś MWP ogłaszało przetarg na remont i uruchomienie Sextona z ich zbiorów .Ciekawe czy go wykonano jeśli to ten sam. http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=546129#627920Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 7 Październik 2008 Autor Share Napisano 7 Październik 2008 Co prawda nie widzialem ich w ruchu,ale ponoc Grizzly i Sexton byly na chodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vitt Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=640448#698222No i się wyjaśniło. Swoja drogę też widziałem ten transport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 dokładnie, pojazdy są przyjezdne". Dziś pod jednostką się przyjrzałem, i tamten Grizzly jest inny od tego ze zdjęć, a ponadto jest bardziej 'kanciasty' i ma wymalowaną białą gwiazdę na boku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 Tamten to dla odmiany M36B Jackson. Kadłub Shermana, ale wieża nie taka.W jego przypadku polskie" malowanie ma dokładnie tyle samo wspólnego z prawdą historyczną co w przypadku Grizzliego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 8 Październik 2008 Autor Share Napisano 8 Październik 2008 Ten co stoi pod jednostka w Zaganiu ponoc zostal przywieziony z Iraku.Tak slyszalem,ale ile w tym prawdy to juz nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 Dokładnie, przyleciał z Iraku. Dziś go podziwiałem :)Z bliska pachnie" smarami jeszcze :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 Panowie ja już się zgubiłem to ten Grizzly i Sexton są z MWP czy nie a jak nie to skąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 9 Październik 2008 Autor Share Napisano 9 Październik 2008 Sexton-stanowisko kierowcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 9 Październik 2008 Share Napisano 9 Październik 2008 Z tego co przeczytałem wnioskuję, że oba pojazdy pochodziły z Warszawy czyli pewnie z MWP, jak widziano je na lawetach po drodze z Wa-wy. Sextona pewnie wreszcie uruchomili, bo jakoś z tej lawety musiał zjechać chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 10 Październik 2008 Autor Share Napisano 10 Październik 2008 Troche sie namieszalo w tym poscie,wiec tak dla wyjasnienia.Sprzety przed Zaganska jednostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.