Skocz do zawartości

SHERMAN

esterendensen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pierwsze słyszę że pod pałacem była jakaś wystawa...kiedy fotki zrobione? Czy to te same sprzęty co pod jednostką stoją? Jeśli tak to to nie Sherman tylko jakąś inną nazwę miał, różni się detalami od Shermana(w praktyce reszta ta sama...)
Napisano
Po pierwsze-myślałem że Grizzly jest brytyjski a nie kanadyjski?!
Po drugie grizzly różni się od shermana uzbrojeniem i liczbą zębów na kole napędowym.
Napisano
Grizzly był kanadyjski.
I różnił się od oryginału tylko kołem napędowym i innymi gąsienicami.
Inne uzbrojenie miała RAM, kanadyjska modyfikacja M3 Lee. Podobny do M4 ;-).
Z tego ujęcia ciężko policzyć, ale widać że ma więcej niż 13 zębów na kole ;-)
Napisano

Kolego Swiety82.Zdjecia byly robione jakis miesiac temu.Bylo to z okazji swieta 11 Lubuskiej Dywizji Kawalerii pancernej.Sprzety nie sa te same.Jak jechalem z Zar do Zagania na ten pokaz,to te pod jednostka staly na swoich miejscach.

Napisano
Procz tego Grizzly i Sextona byl jeszcze Leopard,Rosomak,BRDM,Jelcz z jakas wyrzutnia na grzbiecie,i jakis jeszcze pojazd ,ktorego nazwy nie znam.Ps-Swiety82 czy jestes moze z Zagania?Moze sie znamy.
Napisano
Jakoś nigdy nie chciało mi się liczyć zębów kół napędowych w Shermanie i niewiem ile ich jest w kołach Grizzliego. Wiem za to, że koła napedowe obu czołgów mają ZUPEŁNIE inną konstrukcję. Całkowicie inne są też gąsienice obu czołgów.

P.S. Sextony też były budowane na kanadyjskim podwoziu
Napisano
Czy to działo Sexton było na chodzie? Kiedyś MWP ogłaszało przetarg na remont i uruchomienie Sextona z ich zbiorów .Ciekawe czy go wykonano jeśli to ten sam.

http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=546129#627920

Pozdrawiam
Napisano
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=640448#698222
No i się wyjaśniło. Swoja drogę też widziałem ten transport.
Napisano
dokładnie, pojazdy są przyjezdne". Dziś pod jednostką się przyjrzałem, i tamten Grizzly jest inny od tego ze zdjęć, a ponadto jest bardziej 'kanciasty' i ma wymalowaną białą gwiazdę na boku.
Napisano
Tamten to dla odmiany M36B Jackson. Kadłub Shermana, ale wieża nie taka.
W jego przypadku polskie" malowanie ma dokładnie tyle samo wspólnego z prawdą historyczną co w przypadku Grizzliego.
Napisano
Z tego co przeczytałem wnioskuję, że oba pojazdy pochodziły z Warszawy czyli pewnie z MWP, jak widziano je na lawetach po drodze z Wa-wy.
Sextona pewnie wreszcie uruchomili, bo jakoś z tej lawety musiał zjechać chyba.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie