butchcassiddy Napisano 5 Październik 2008 Autor Napisano 5 Październik 2008 Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji kilku przedmiotów. Na pierwszy ogień idzie takie coś. Kojarzy mi się to z fragmentem łańcucha od werbla.
butchcassiddy Napisano 5 Październik 2008 Autor Napisano 5 Październik 2008 Producent to ASSMANN&SOHNE z LUDENSCHELD
butchcassiddy Napisano 5 Październik 2008 Autor Napisano 5 Październik 2008 To coś wygląda jak obrączka. Ma jednak większą średnicę. Materiał podobny do złota ale mam wątpliwości.
butchcassiddy Napisano 5 Październik 2008 Autor Napisano 5 Październik 2008 Coś na kształt próby. 333?
butchcassiddy Napisano 5 Październik 2008 Autor Napisano 5 Październik 2008 Tu w towarzystwie moich kajdanek. Widać, że jest wieksza.
butchcassiddy Napisano 5 Październik 2008 Autor Napisano 5 Październik 2008 Inicjały pewnie niewiele pomogą. Czy na podstawie skrzyżowanej szabli i karabinu można wnioskować, z właściciel był wojakiem?
butchcassiddy Napisano 5 Październik 2008 Autor Napisano 5 Październik 2008 I jeszcze jedno. Za wszelką pomoc z góry dziekuję.
krystian-szabla Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 ta pieczec to gmerk , guzik zdaje sie ze to kaisermarine
Raned Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Wąż lub żmijka jest fragmentem napoleońskiej klamry, guzik został prawidłowo zidentyfikowany jako Kaiserliche Marine, obrączka na pewno nie jest złota a z tombaku lub mosiądzu, a pieczęć jest prywatną pieczęcią do listów z XIX w., prawdopodobnie żołnierza.
SZZ Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Moim zdaniem obrączka może być wykonana ze złota próby 333. Proszę zauważyć, że prawie 67% stopu stanowi metal nieszlachetny, który podlega korozji. Widziałem obrączkę próby 583, która przeleżała kilkadziesiąt lat w ziemi i była pokryta warstewką tlenków, które jednak łatwo można było usunąć i przywrócić dawny wygląd przedmiotu.Pozdrawiam
Raned Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Wobec powyższego warto obrączkę sprawdzić u jubilera.
butchcassiddy Napisano 6 Październik 2008 Autor Napisano 6 Październik 2008 Do kolegi Raned. Jak widać Cibola daje radę..dzięki:-) A czy mógłbyś powiedzieć coś więcej o tej klamrze napoleońskiej? Ponieważ w tyma samym miejscu znalazłem wcześniej ładny guzik wojsk Bonapartego nr1 więc wygląda na to, że mam napoleońską miejscówkę.
Raned Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 żmijka spinała 2 elementy, bądź w formie wydłużonego zamkniętego O, bądź ozdobnych tarczek np z głową lwa, skrzyżowanych armat i stosu kul i innych. Podobne zapięcie było stosowane również w pasach wojskowych i szkolnych jeszcze w latach 50 tych XX w. Wielkiej Brytanii.Parę dni na All. było wystawiane kilka klamer napoleońskich z takim zapięciem, może aukcje jeszcze się nie skończyły.A co do Ciboli to ja wiem, Ty wiesz, inni wiedzą...
kokesh Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Pięknie się reprezentowali w tych mundurach .Zaznaczyłem kółkami klamry ze żmijką .Pozdro...
pomsee Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Takie klamry z wężem używane były przez wszystkie armie europejskie w XIX w. W angielskiej nawet do dzisiaj.
butchcassiddy Napisano 5 Październik 2008 Autor Napisano 5 Październik 2008 Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji kilku przedmiotów. Na pierwszy ogień idzie takie coś. Kojarzy mi się to z fragmentem łańcucha od werbla.
butchcassiddy Napisano 5 Październik 2008 Autor Napisano 5 Październik 2008 Tak wygląda z drugiej strony. Końcówka ułamana, długość oczka do którego jest przymocowany wąż to 45mm. Z jakich materiałów są wykonane obie części? Widać różnicę w kolorach.
Pytanie
butchcassiddy
Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji kilku przedmiotów. Na pierwszy ogień idzie takie coś. Kojarzy mi się to z fragmentem łańcucha od werbla.
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.