Skocz do zawartości
  • 0

Wąż, guzik, obrączka, pieczęć

butchcassiddy

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wąż lub żmijka jest fragmentem napoleońskiej klamry, guzik został prawidłowo zidentyfikowany jako Kaiserliche Marine, obrączka na pewno nie jest złota a z tombaku lub mosiądzu, a pieczęć jest prywatną pieczęcią do listów z XIX w., prawdopodobnie żołnierza.
Napisano
Moim zdaniem obrączka może być wykonana ze złota próby 333. Proszę zauważyć, że prawie 67% stopu stanowi metal nieszlachetny, który podlega korozji. Widziałem obrączkę próby 583, która przeleżała kilkadziesiąt lat w ziemi i była pokryta warstewką tlenków, które jednak łatwo można było usunąć i przywrócić dawny wygląd przedmiotu.
Pozdrawiam
Napisano
Do kolegi Raned. Jak widać Cibola daje radę..dzięki:-) A czy mógłbyś powiedzieć coś więcej o tej klamrze napoleońskiej? Ponieważ w tyma samym miejscu znalazłem wcześniej ładny guzik wojsk Bonapartego nr1 więc wygląda na to, że mam napoleońską miejscówkę.
Napisano
żmijka spinała 2 elementy, bądź w formie wydłużonego zamkniętego O, bądź ozdobnych tarczek np z głową lwa, skrzyżowanych armat i stosu kul i innych. Podobne zapięcie było stosowane również w pasach wojskowych i szkolnych jeszcze w latach 50 tych XX w. Wielkiej Brytanii.
Parę dni na All. było wystawiane kilka klamer napoleońskich z takim zapięciem, może aukcje jeszcze się nie skończyły.
A co do Ciboli to ja wiem, Ty wiesz, inni wiedzą...
Napisano

Tak wygląda z drugiej strony. Końcówka ułamana, długość oczka do którego jest przymocowany wąż to 45mm. Z jakich materiałów są wykonane obie części? Widać różnicę w kolorach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie