matrix14xxx Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Wątek dotyczy dowódców Powstania Warszawskiego.Proponuję zapoznać się z materiałami z procesu w Norymberdze Bacha-Żelewskiego,wzywał na świadka obrony Bora-Komorowskiego.W jakich warunkach opuszczał sztab powstańczy Warszawę w październiku 1944r.,a 2w jakich prości powstańcy i ludność cywilna?Jakie warunki w niewoli miał Bór-Komorowski ze współpracownikami,a jakie zwykli powstańcy i ludność cywilna?
a.korbaczewski Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 no tak Włosi są dobrzy.nie ważne z kim zaczynają wojnę, zawsze kończą po stronie zwycięzców. A jak niektórzy sądzą to Włochy rozpoczęły II wojnę światową, w Etiopii.
a.korbaczewski Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 ja to mogę zapytać o warunki jakie były w Pruszkowie moją ciotkę starą a także o to co sądzili ludzie o bitwie.
kindzal Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Kilka dosadnych slów o Millerze:http://wirtualnapolonia.wordpress.com/2008/07/24/stanislaw-michalkiewicz-kurwy-nachalne-zuchwale-i-bezczelne/
acer Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Kindzal, czy ty jesteś nawiedzony ? Czy twoją nieustającą ideą przewodnią jest antykomunizm ?Masz pretensje jakieś do Millera, to załatw z nim to prywatnie sam na sam, a nie zalewaj tu wszystkiego swoimi fobiami.
kindzal Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 acer czy masz problem z odmiennymymi od twoich, opiniami ?Ty nie bedziesz mnie pouczal co mogę, a co niemoge pisać !Czasy cenzury (komunistycznej) dawno minęly !
niechludow Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Czytałem pamiętniki głównych dowódców radzieckich i jeśli chodzi o PW to mieli jedno zdanie: jak można było wymyślić i wprowadzić w życie ten katastrofalny w skutkach pomysł. Z punktu widzenia wojskowych akcja nie miała żadnych szans. Armia Czerw. była ponad 100 km od Warszawy ! Nikt z Arm. Czerw. nie konsultował działań. Politycznie - rząd w Londynie nie chciał aby stolicę wyzwolili czerwoni".I nagle to właśnie Armię Czerwoną obwinia się za upadek PW.Bez przesady z tą krytyką Millera.
acer Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 acer czy masz problem z odmiennymymi od twoich, opiniami ?Ty nie bedziesz mnie pouczal co mogę, a co niemoge pisać !Czasy cenzury (komunistycznej) dawno minęly !Cóż, było tu swgo czasu na forum kilku zapalczywych antykomunistów", którzy siłą usiłowali nawracać wszystkich jak leci, siejąc jadem na lewo i prawo. Już dawno dostali dożywotnie bany.Dlatego zalecałbym zimny kompres z lodem na głowę.
kindzal Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 jesli masz taką potrzebę to sobie zrób !
acer Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Ja nie muszę, ale styl twoich wypowiedzi kindzal i bijący z nich ładunek emocjonalny wskazuje ewidentnie co może być wkrótce (zadyma, kłótnia, ban) jeżeli nie będzie rzeczonej profilaktyki.Zresztą twoja sprawa.
kindzal Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Niewidzę tu potrzeby do robienia zadym. Poprostu przedstawiam odmienną opinię od tych, które co niektórzy uczestnicy tejże dyskusji preferują.A jeśli ty masz z tym problem i odrazu podnosisz wrzask, to wniosek taki: żeś waćpan sam warchol i zadymiarz !
acer Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Ooo dokładnie o tym pisałem.... zaczeło się bluzganie i inwektywy...dawaj dalej !, śmiało :)
Erih Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Koledzy przestancie.Bo ciekawy wątek pójdzie się paść.
woytas Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Panowie!na chwilke sami i taki mlynek robicie...
kindzal Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Hehe, juz wracam do tematu:Kogo obraża Leszek Miller?Leszek Miller (62 l.) sięgnął dna. Żeby zwrócić na siebie uwagę, nie zawahał się poniżyć bohaterów, którzy walczyli o wolną i niepodległą Polskę. W prymitywny sposób zaatakował i obraził powstańców warszawskichByły premier już dawno wypadł poza margines polityki. Ale cały czas rozpaczliwie próbuje zaistnieć w mediach. Teraz przekroczył jednak wszelkie granice przyzwoitości. – „Gdyby jakikolwiek generał amerykański czy brytyjski osiągnął takie wyniki – oddano by go pod sąd i rozstrzelano. U nas jest to powód do chwały i stawiania pomników – zaatakował Miller dowódców powstania na swoim internetowym blogu. Nie oszczędził też szeregowych żołnierzy. – Tylko garść akowców była należycie przeszkolona i ostrzelana w walce – napisał. Jako pretekst do swoich hańbiących ataków wykorzystał 64. rocznicę kapitulacji powstania.– W powstaniu walczyli ochotnicy, ale pan Miller nie wie, co to znaczy, bo doświadczył tylko udziału w strukturach totalitarnych – oburza się Jan Ołdakowski (36 l.), dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego. – Waga powstania jest niepodważalna, tak jak jego bohaterowie – dodaje Ołdakowski.Ale Leszek Miller nie potrafi tego zrozumieć i uhonorować. On przez całe życie wysługiwał się komunistycznemu reżimowi, który do Polski został przyniesiony na radzieckich bagnetach. Reżimowi, który niszczył, zabijał i zamykał w więzieniach uczciwych Polaków.Służył moskiewskim dyktatorom. Tym, którzy w sierpniu 1944 roku celowo zatrzymali ofensywę Armii Czerwonej na Wiśle. W ten sposób pozwolili hitlerowcom mordować warszawiaków i zrównać z ziemią stolicę Polski. Czy taki człowiek może cokolwiek zrozumieć z bohaterskiej ofiary krwi, którą złożyli powstańcy warszawscy?! Z jego argumentami nie ma sensu nawet dyskutować. Odpowiedź może być tylko jedna: – Zamilcz.http://www.efakt.pl/politycy/artykul.asp?artykul=36955
woytas Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 czytalem i popieram ostatnie slowo skierowane w strone tego hmmm pana - Zamilcz!
majsterkowicz Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 A ja zgadzam się całkowicie z kolegą kindzal" i chyba się domyśla powodów takiej napaści na powstańców raz by zaistnieć dziś np. pocieszał innego zbrodniarza w sądzie ale przede wszystkim to złość że ci co zginęli w powstaniu wymknęli się czerwonym siepaczom. A tym wszystkim co tak się pochylają nad niepotrzebnymi ofiarami przypominam że lepiej zginąć z bronią w ręku niż dać się zakatować co by z całą pewnościom nastąpiło .
acer Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Zamilcz ? hmmmmW temacie Powstania ja bym napisał tylko tyle, ciszej nad tą trumną....Nie Miller pierwszy krytykował Powstanie, bo krytyka była już na etapie planów i to nie tylko na miejscu w Warszawie.Można przytoczyć kilka wypowiedzi gen. Andersa , w których ten niemalże dosłownie wytknął aberrację umysłową pomysłodawców Powstania. Pora skończyć z tą wieczną dramą narodową, mitami i tekstami o ofiarności, daninie krwi, i że 1980 i Solidarność to efekt Powstania",to zwykłe androny i głupoty. Może gdyby nie Powstanie, to więcej by inteligencji i kultury się ostało tak w Stolicy jak i kraju. A tak na własne życzenie zafundowaliśmy sobie rzeźnię, wielki akt który i tak już nie mógł niczego zmienić. Gospodarze tak jak w zamyśle witali Sowietów, ale z tą różnicą, że z grobów. Teraz wygodnie z foteli pieprzyć ( jak dziś Ujazdowski) o konieczności oddawania życia w imię jak się okazało obłędnej idei. Ciekawe czy wtedy taki Ujazdowski poleciałby oddawać życie wiedząc, jak skończy się Powstanie. Moża najwyższa pora przyjąć kilka słów prawdy, a nie wiecznie udawać świętą cecylię.
herbstnebel Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Nie Acerze, ja uważam i są takie opinie wśród historyków tudzież możesz ich nazwać histerykami, ale są... że bez Powstania bylibyśmy kolejną SRR i z nasza warstwą inteligencji zrobiono by to samo tylko w oficjalny sposób. Ci co przeżyli może nawet nie mieliby jak uciec na Zachód jak to się kilku udało po 45 r. A odsetek zaakceptowanych inteligentów i artystów przez nowe władze przy SRR byłby z pewnością 10x mniejszy niż w PRLu. Ja tak uważam, że z kwiatem młodzieży polskiej bez Powstania mogłoby być jeszcze gorzej!
acer Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 A ten zbrodniarz" w sądzie, więcej przeszedł życia i doświadczenia za żywota, niż ty kiedykolwiek majterkowicz będziesz mógł sobie wyobrazić. Najlepiej oceniać coś i zabierać głos o czasach, w których nie było się nawet w planach własnego taty - żenada
herbstnebel Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Najlepiej oceniać coś i zabierać głos o czasach, w których nie było się nawet w planach własnego taty - żenada"Czyli zawód historyka jest żenujący? :>
acer Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Gorzej to już nie mogło być od tego co stało się w Powstaniu z Warszawą i inteligencjągłupie zastaw sie a postaw się.
acer Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Czyli zawód historyka jest żenujący? :>Zawód historyka nie - żenujące to są opinie jakiś niedoszłych maturzystów i młodych studentów - zero argumentacji tylko klepanie zobaczonych raz na oczy utartych frazesówNajpierw do książek, potem do internetu
herbstnebel Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Frazesy nie frazesy, ale zawsze wydawało mi się, że Stalin miał zakusy na coś dalszego niż Berlin i zawsze wspominał o dotarciu do Paryża przy pokonywaniu Napoleona.... :)Powiedział także wprost bodajże w 1943 roku polskim politykom przybyłym z Londynu - ie chcę Polski komunistycznej" i co z tego wyszło? Acerze, polska inteligencja i sztuka tak czy siak miałaby przerąbane!
acer Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 A tego to akurat nigdy nie miałaby okazji sprawdzić, bo już gryzła piach
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.