matrix14xxx Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Wątek dotyczy dowódców Powstania Warszawskiego.Proponuję zapoznać się z materiałami z procesu w Norymberdze Bacha-Żelewskiego,wzywał na świadka obrony Bora-Komorowskiego.W jakich warunkach opuszczał sztab powstańczy Warszawę w październiku 1944r.,a 2w jakich prości powstańcy i ludność cywilna?Jakie warunki w niewoli miał Bór-Komorowski ze współpracownikami,a jakie zwykli powstańcy i ludność cywilna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 no tak Włosi są dobrzy.nie ważne z kim zaczynają wojnę, zawsze kończą po stronie zwycięzców. A jak niektórzy sądzą to Włochy rozpoczęły II wojnę światową, w Etiopii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 ja to mogę zapytać o warunki jakie były w Pruszkowie moją ciotkę starą a także o to co sądzili ludzie o bitwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Kilka dosadnych slów o Millerze:http://wirtualnapolonia.wordpress.com/2008/07/24/stanislaw-michalkiewicz-kurwy-nachalne-zuchwale-i-bezczelne/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Kindzal, czy ty jesteś nawiedzony ? Czy twoją nieustającą ideą przewodnią jest antykomunizm ?Masz pretensje jakieś do Millera, to załatw z nim to prywatnie sam na sam, a nie zalewaj tu wszystkiego swoimi fobiami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 acer czy masz problem z odmiennymymi od twoich, opiniami ?Ty nie bedziesz mnie pouczal co mogę, a co niemoge pisać !Czasy cenzury (komunistycznej) dawno minęly ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niechludow Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Czytałem pamiętniki głównych dowódców radzieckich i jeśli chodzi o PW to mieli jedno zdanie: jak można było wymyślić i wprowadzić w życie ten katastrofalny w skutkach pomysł. Z punktu widzenia wojskowych akcja nie miała żadnych szans. Armia Czerw. była ponad 100 km od Warszawy ! Nikt z Arm. Czerw. nie konsultował działań. Politycznie - rząd w Londynie nie chciał aby stolicę wyzwolili czerwoni".I nagle to właśnie Armię Czerwoną obwinia się za upadek PW.Bez przesady z tą krytyką Millera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 acer czy masz problem z odmiennymymi od twoich, opiniami ?Ty nie bedziesz mnie pouczal co mogę, a co niemoge pisać !Czasy cenzury (komunistycznej) dawno minęly !Cóż, było tu swgo czasu na forum kilku zapalczywych antykomunistów", którzy siłą usiłowali nawracać wszystkich jak leci, siejąc jadem na lewo i prawo. Już dawno dostali dożywotnie bany.Dlatego zalecałbym zimny kompres z lodem na głowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 jesli masz taką potrzebę to sobie zrób ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Ja nie muszę, ale styl twoich wypowiedzi kindzal i bijący z nich ładunek emocjonalny wskazuje ewidentnie co może być wkrótce (zadyma, kłótnia, ban) jeżeli nie będzie rzeczonej profilaktyki.Zresztą twoja sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Niewidzę tu potrzeby do robienia zadym. Poprostu przedstawiam odmienną opinię od tych, które co niektórzy uczestnicy tejże dyskusji preferują.A jeśli ty masz z tym problem i odrazu podnosisz wrzask, to wniosek taki: żeś waćpan sam warchol i zadymiarz ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Ooo dokładnie o tym pisałem.... zaczeło się bluzganie i inwektywy...dawaj dalej !, śmiało :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Koledzy przestancie.Bo ciekawy wątek pójdzie się paść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Panowie!na chwilke sami i taki mlynek robicie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Hehe, juz wracam do tematu:Kogo obraża Leszek Miller?Leszek Miller (62 l.) sięgnął dna. Żeby zwrócić na siebie uwagę, nie zawahał się poniżyć bohaterów, którzy walczyli o wolną i niepodległą Polskę. W prymitywny sposób zaatakował i obraził powstańców warszawskichByły premier już dawno wypadł poza margines polityki. Ale cały czas rozpaczliwie próbuje zaistnieć w mediach. Teraz przekroczył jednak wszelkie granice przyzwoitości. – „Gdyby jakikolwiek generał amerykański czy brytyjski osiągnął takie wyniki – oddano by go pod sąd i rozstrzelano. U nas jest to powód do chwały i stawiania pomników – zaatakował Miller dowódców powstania na swoim internetowym blogu. Nie oszczędził też szeregowych żołnierzy. – Tylko garść akowców była należycie przeszkolona i ostrzelana w walce – napisał. Jako pretekst do swoich hańbiących ataków wykorzystał 64. rocznicę kapitulacji powstania.– W powstaniu walczyli ochotnicy, ale pan Miller nie wie, co to znaczy, bo doświadczył tylko udziału w strukturach totalitarnych – oburza się Jan Ołdakowski (36 l.), dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego. – Waga powstania jest niepodważalna, tak jak jego bohaterowie – dodaje Ołdakowski.Ale Leszek Miller nie potrafi tego zrozumieć i uhonorować. On przez całe życie wysługiwał się komunistycznemu reżimowi, który do Polski został przyniesiony na radzieckich bagnetach. Reżimowi, który niszczył, zabijał i zamykał w więzieniach uczciwych Polaków.Służył moskiewskim dyktatorom. Tym, którzy w sierpniu 1944 roku celowo zatrzymali ofensywę Armii Czerwonej na Wiśle. W ten sposób pozwolili hitlerowcom mordować warszawiaków i zrównać z ziemią stolicę Polski. Czy taki człowiek może cokolwiek zrozumieć z bohaterskiej ofiary krwi, którą złożyli powstańcy warszawscy?! Z jego argumentami nie ma sensu nawet dyskutować. Odpowiedź może być tylko jedna: – Zamilcz.http://www.efakt.pl/politycy/artykul.asp?artykul=36955 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 czytalem i popieram ostatnie slowo skierowane w strone tego hmmm pana - Zamilcz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majsterkowicz Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 A ja zgadzam się całkowicie z kolegą kindzal" i chyba się domyśla powodów takiej napaści na powstańców raz by zaistnieć dziś np. pocieszał innego zbrodniarza w sądzie ale przede wszystkim to złość że ci co zginęli w powstaniu wymknęli się czerwonym siepaczom. A tym wszystkim co tak się pochylają nad niepotrzebnymi ofiarami przypominam że lepiej zginąć z bronią w ręku niż dać się zakatować co by z całą pewnościom nastąpiło . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Zamilcz ? hmmmmW temacie Powstania ja bym napisał tylko tyle, ciszej nad tą trumną....Nie Miller pierwszy krytykował Powstanie, bo krytyka była już na etapie planów i to nie tylko na miejscu w Warszawie.Można przytoczyć kilka wypowiedzi gen. Andersa , w których ten niemalże dosłownie wytknął aberrację umysłową pomysłodawców Powstania. Pora skończyć z tą wieczną dramą narodową, mitami i tekstami o ofiarności, daninie krwi, i że 1980 i Solidarność to efekt Powstania",to zwykłe androny i głupoty. Może gdyby nie Powstanie, to więcej by inteligencji i kultury się ostało tak w Stolicy jak i kraju. A tak na własne życzenie zafundowaliśmy sobie rzeźnię, wielki akt który i tak już nie mógł niczego zmienić. Gospodarze tak jak w zamyśle witali Sowietów, ale z tą różnicą, że z grobów. Teraz wygodnie z foteli pieprzyć ( jak dziś Ujazdowski) o konieczności oddawania życia w imię jak się okazało obłędnej idei. Ciekawe czy wtedy taki Ujazdowski poleciałby oddawać życie wiedząc, jak skończy się Powstanie. Moża najwyższa pora przyjąć kilka słów prawdy, a nie wiecznie udawać świętą cecylię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Nie Acerze, ja uważam i są takie opinie wśród historyków tudzież możesz ich nazwać histerykami, ale są... że bez Powstania bylibyśmy kolejną SRR i z nasza warstwą inteligencji zrobiono by to samo tylko w oficjalny sposób. Ci co przeżyli może nawet nie mieliby jak uciec na Zachód jak to się kilku udało po 45 r. A odsetek zaakceptowanych inteligentów i artystów przez nowe władze przy SRR byłby z pewnością 10x mniejszy niż w PRLu. Ja tak uważam, że z kwiatem młodzieży polskiej bez Powstania mogłoby być jeszcze gorzej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 A ten zbrodniarz" w sądzie, więcej przeszedł życia i doświadczenia za żywota, niż ty kiedykolwiek majterkowicz będziesz mógł sobie wyobrazić. Najlepiej oceniać coś i zabierać głos o czasach, w których nie było się nawet w planach własnego taty - żenada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Najlepiej oceniać coś i zabierać głos o czasach, w których nie było się nawet w planach własnego taty - żenada"Czyli zawód historyka jest żenujący? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Gorzej to już nie mogło być od tego co stało się w Powstaniu z Warszawą i inteligencjągłupie zastaw sie a postaw się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Czyli zawód historyka jest żenujący? :>Zawód historyka nie - żenujące to są opinie jakiś niedoszłych maturzystów i młodych studentów - zero argumentacji tylko klepanie zobaczonych raz na oczy utartych frazesówNajpierw do książek, potem do internetu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 Frazesy nie frazesy, ale zawsze wydawało mi się, że Stalin miał zakusy na coś dalszego niż Berlin i zawsze wspominał o dotarciu do Paryża przy pokonywaniu Napoleona.... :)Powiedział także wprost bodajże w 1943 roku polskim politykom przybyłym z Londynu - ie chcę Polski komunistycznej" i co z tego wyszło? Acerze, polska inteligencja i sztuka tak czy siak miałaby przerąbane! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 6 Październik 2008 Share Napisano 6 Październik 2008 A tego to akurat nigdy nie miałaby okazji sprawdzić, bo już gryzła piach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.