pablcbr Napisano 1 Październik 2008 Autor Napisano 1 Październik 2008 Jakby ktos byłby bardziej zorientowany na który to około rok oczywiście mozna datować byłbym wdzieczny. Pozdrawiam Paweł
goldfinger Napisano 2 Październik 2008 Napisano 2 Październik 2008 może ktoś z Was kojarzy z jakiego okresu on pochodzi, dodam że nie posiada on żadnej szufladki na biżuterie.pozdrawiam-goldfinger
kijow Napisano 2 Październik 2008 Napisano 2 Październik 2008 goldfinger to jest zwykły chłopski kufer może być z okresu międzywojennego lub trochę starszy, zwróć uwagę jaką technika są łączone deski to ci dokładnie powiem z jakiego jest okresu.
pablcbr Napisano 1 Październik 2008 Autor Napisano 1 Październik 2008 Jakby ktos byłby bardziej zorientowany na który to około rok oczywiście mozna datować byłbym wdzieczny. Pozdrawiam Paweł
martian. Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Ludowa komoda z ok końca XIX tak mi się wydaje. Malunki może by coś powiedziały o regionie.
bandolero Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 To nie jest komoda, tylko tzw. skrzynia wianowa. Mebel ludowy, w którym żona przechowywała swoje wiano, a więc pościel, spódnice, czasem biżuterię, na którą w takiej skrzyni był osobny schowek. Nie wiem, z której części Polski pochodzi Twoja skrzynia, więc trudno mi wydatować. U nas na Kociewiu takie skrzynie pojawiły się na początku XVIII wieku i były produkowane do końca I Wojny Światowej. Bardzo podobne modele pochodzą na Kociewiu z lat 70 wieku XIX. Często rok był wymalowany na przodzie skrzyni, dobrze się przyjrzyj, może znajdziesz. Pozdrav.
kopijnik2 Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 j.w. + zamek, klucz wniesie trochę informacji...na oko XIX/XX - ciasny przełom...
martian. Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Fakt skrzynia:) Malunki chyba jeszcze widać...
liha Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 To jest skrzynia posagowa, 19/20 wiek, na wschodzie Polski nadal spotykana w gospodarstwach...w innych rejonach pewnie też. pozdrawiam.liha
pablcbr Napisano 2 Październik 2008 Autor Napisano 2 Październik 2008 zamek wygląda faktycznie staro chyba ze jest nie kompletny ale nawet mimo to napewno około 100 lat. Moze ona pochodzic z zagranicy ten co sprzedaje chyba zwozi tego troche do kraju
bandolero Napisano 2 Październik 2008 Napisano 2 Październik 2008 Kolego- NIE MOŻE pochodzić z zagranicy, bo jest to rekwizyt typowy dla polskiego folkloru. Zamkiem się nie sugeruj- skrzynia może być od niego starsza, bo mógł być wymieniany później. X. Władysław Łęga, doskonały etnograf ziemi kociewskiej, pisze w swej pracy Okolice Świecia. Materiały etnograficzne" (badania prowadził w powiecie świeckim i tucholskim w latach 1915-1950), że w powiecie świeckim produkowano takie skrzynie w latach 1840-1880. Później zaprzestano ich wyrobu, bo zostały wyparte przez komody. Do końca I Wojny zdarzały się jeszcze rzadko okazy produkcji ludowej, ale już wyglądały inaczej- miały wypukłe wieko i metalowe okucia. Pozdrav.
kopijnik2 Napisano 2 Październik 2008 Napisano 2 Październik 2008 motyw kwiatowy...również Warmia i Kurpie i zapewne jeszcze...Gdzie ja to widziałem: Kluki, Nidzica - zamek, Olsztynek, Sierpc, Lublin(?)...pisz gdzie wyszło"...
pablcbr Napisano 2 Październik 2008 Autor Napisano 2 Październik 2008 Opole teraz jest w Opolu ale skad on ja ma ??
danieloff Napisano 2 Październik 2008 Napisano 2 Październik 2008 Kiedyś przytachaliśmy z żonką do domu taką skrzynię, z Mazowsza. Miała stalowe okucia, zamek i małą szufladkę na biżuterię. Pod obskurną olejną farbą z końca XX w. były resztki kolorowych farb co najmniej 100 lat starszych. Nie mam niestety lepszej fotki, bo skrzynia poszła w prezencie do kolegi, któremu bardziej pasowała do stylowo urządzonego domu, no i miał możliwości i sprzęt do jej konserwacji, odrobaczenia (korniki) i rekonstrukcji. Trafić taką skrzynię na wsi to jedno, natomiast przywrócenie jej świetności to inna, bardziej skomplikowana sprawa.
Gniewkos Napisano 2 Październik 2008 Napisano 2 Październik 2008 danieloff obydwie super:) i żona i skrzynia:)pozdrawiam:D
danieloff Napisano 2 Październik 2008 Napisano 2 Październik 2008 Przypominam, że temat jest o skrzyniach i komodach:-) Żony Cezara i danieloff'a nie podlegają komentarzom. W sumie nie sprawdziłem, bo może to był latający kufer? Są latające talerze i krążące wiadra (vide Siekierezada"), to i latające kufry też mogą być, pablcbr sprawdź swoją skrzynię:-)
Pytanie
pablcbr
Jakby ktos byłby bardziej zorientowany na który to około rok oczywiście mozna datować byłbym wdzieczny.
Pozdrawiam Paweł
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.