Skocz do zawartości
  • 0

Komoda Stara ale jak stara ??

pablcbr

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
goldfinger to jest zwykły chłopski kufer może być z okresu międzywojennego lub trochę starszy, zwróć uwagę jaką technika są łączone deski to ci dokładnie powiem z jakiego jest okresu.
Napisano
To nie jest komoda, tylko tzw. skrzynia wianowa. Mebel ludowy, w którym żona przechowywała swoje wiano, a więc pościel, spódnice, czasem biżuterię, na którą w takiej skrzyni był osobny schowek. Nie wiem, z której części Polski pochodzi Twoja skrzynia, więc trudno mi wydatować. U nas na Kociewiu takie skrzynie pojawiły się na początku XVIII wieku i były produkowane do końca I Wojny Światowej. Bardzo podobne modele pochodzą na Kociewiu z lat 70 wieku XIX. Często rok był wymalowany na przodzie skrzyni, dobrze się przyjrzyj, może znajdziesz. Pozdrav.
Napisano
To jest skrzynia posagowa, 19/20 wiek, na wschodzie Polski nadal spotykana w gospodarstwach...w innych rejonach pewnie też. pozdrawiam.liha
Napisano

zamek wygląda faktycznie staro chyba ze jest nie kompletny ale nawet mimo to napewno około 100 lat. Moze ona pochodzic z zagranicy ten co sprzedaje chyba zwozi tego troche do kraju

Napisano
Kolego- NIE MOŻE pochodzić z zagranicy, bo jest to rekwizyt typowy dla polskiego folkloru. Zamkiem się nie sugeruj- skrzynia może być od niego starsza, bo mógł być wymieniany później. X. Władysław Łęga, doskonały etnograf ziemi kociewskiej, pisze w swej pracy Okolice Świecia. Materiały etnograficzne" (badania prowadził w powiecie świeckim i tucholskim w latach 1915-1950), że w powiecie świeckim produkowano takie skrzynie w latach 1840-1880. Później zaprzestano ich wyrobu, bo zostały wyparte przez komody. Do końca I Wojny zdarzały się jeszcze rzadko okazy produkcji ludowej, ale już wyglądały inaczej- miały wypukłe wieko i metalowe okucia. Pozdrav.
Napisano

Kiedyś przytachaliśmy z żonką do domu taką skrzynię, z Mazowsza. Miała stalowe okucia, zamek i małą szufladkę na biżuterię. Pod obskurną olejną farbą z końca XX w. były resztki kolorowych farb co najmniej 100 lat starszych. Nie mam niestety lepszej fotki, bo skrzynia poszła w prezencie do kolegi, któremu bardziej pasowała do stylowo urządzonego domu, no i miał możliwości i sprzęt do jej konserwacji, odrobaczenia (korniki) i rekonstrukcji. Trafić taką skrzynię na wsi to jedno, natomiast przywrócenie jej świetności to inna, bardziej skomplikowana sprawa.

Napisano
Przypominam, że temat jest o skrzyniach i komodach:-) Żony Cezara i danieloff'a nie podlegają komentarzom. W sumie nie sprawdziłem, bo może to był latający kufer? Są latające talerze i krążące wiadra (vide Siekierezada"), to i latające kufry też mogą być, pablcbr sprawdź swoją skrzynię:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie