sławek1989 Napisano 14 Wrzesień 2008 Autor Napisano 14 Wrzesień 2008 Czy posiadanie antycznych monet np. rzymnkich lub greckich jest legalne? Czy zakupione na Allegro moga zostać zabrane przez policje?Wiadomo ze do wszystkiego sie przyczepiają wiec pytam:P
Czlowieksniegu Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 W najgorszym razie zostaniesz oskarżony o paserkę. Pocieszające jest, że większość oferowanych monet to ogromne loty skupowane za grosze ( dosłownie ) w Chorwacji, Bułgarii,Rumunii, Turcji. Zawsze możesz, przyciśnięty do ściany, prosić Sprzedającego o świadectwo legalności pochodzenia" ( mając nadzieję, że On także w miarę legalnie kupił i wwiózł do Polski - a z tym może być problem. Bodajże z Bułgarii nie wolno legalnie wywozić antyków- tych dosłownych i w przenośni ). A, że powoli zakupy na Alledrogo to loteria, wiemy wszyscy. Jak nie lewizna, to ciepłe lub na bakier z interpretacją przepisów.Pozdrawiam.
sławek1989 Napisano 14 Wrzesień 2008 Autor Napisano 14 Wrzesień 2008 Jeszcze nie planuje takiego zakupu i nie wiem czy wogóle sie tego podejme. Chciałem wiedzieć na przyszłość jak to moze być, dzieki.
Czlowieksniegu Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 Nie za ma co :-). Nie chcę Cię straszyć, ale uważam, że przy dowolnych interpretacjach, nagonce, bałaganie, lewiznach ( o tym też należy pamiętać ) zakup droższych blaszek mija się z celem. Zapewne dużo bezpieczniej jest robić zakupy w zamorskiej konkurencji ( ale, nie obraź się musisz mieć wiedzę ).A, patrząc jeszcze, na działania US ( które akurat popieram ) kontrole krzyżowe mogą być na porządku dziennym.Pozdrawiam.
sławek1989 Napisano 14 Wrzesień 2008 Autor Napisano 14 Wrzesień 2008 No cóż takie mamy czasy:( jeszcze jedno pytanko czy np. istnieje taka mozliwoś oceny orginalności monety biorąc pod uwage zdjecia, czy tez mozna to zrobić tylko poprzez grading?
sławek1989 Napisano 14 Wrzesień 2008 Autor Napisano 14 Wrzesień 2008 http://www.allegro.pl/item436525548_rzym_lot_25.html naprzykład
Czlowieksniegu Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 Niestety, nie znam się na antycznych blaszkach. Niestety, gdyż w jakimś stopniu mnie fascynują- za parę złotych możesz położyć na biurku kawałek metalu, który ma ponad dwa tys. lat i przeszedł przez dłonie dziesiątek tysięcy ludzi. Ale ponieważ doszedłem do wniosków, które Ci powyżej przedstawiłem, ograniczam się do oglądania, czytania, prób nauki.Co do do gradingu- poczytaj wątki w portalu aukcyjnym, a zobaczysz jakie cuda-wianki się dzieją. Nie wiem nawet, czy w Polsce można profesjonalnie ogradować monety antyczne.Pozdrawiam.P.S. Wg mojej wiedzy kupno w locie czegoś ciekawego ( a może i atrakcyjnego cenowo ) graniczy z wygraną w lotka. Sprzedawcy zazwyczaj dokładnie wiedzą, co akurat wypychają ( i to z zarobkiem ).
bruner0 Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 Jeżeli chcesz już coś kupić, to kup od kogoś kto się określa sklepem numizmatycznym (np. na alledrogo-większa cena ),ale możesz zażądać paragonu i masz podkładkę.Kupiłeś w sklepie w razie co niech on się martwi tłumaczeniem o pochodzeniu towaru.Ty śpisz spokojnie.
VanWorden Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 Witam.Wygladają na oryginały. Cena jest zresztą opowiednia do importu z Bałkanów (najprawdopodobniej).PozdrawiamVW
bandolero Napisano 17 Wrzesień 2008 Napisano 17 Wrzesień 2008 Jeśli chodzi o antyczne monety, to takie cóś mi się przypomniało:-Jasiu, zaprowadź panów archeologów w to miejsce skąd przyniosłeś te antyczne monety.-Dzisiaj nie mogę.-Dlaczego?-Bo dziś muzeum jest nieczynne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.