Skocz do zawartości
  • 0

Zgadywanka - od czego pocisk? :)

bjar_1

Pytanie

Napisano

Ja wiem od czego....ale nie powiem!
Macie zgadnąć od czego to jest - taki mały konkursik na rozluźnienie atmosfery. Kto zgadnie pierwszy dostanie wirtualne piwko ;)
Czas...start!

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja wiem od czego....ale nie powiem!
Macie zgadnąć od czego to jest - taki mały konkursik na rozluźnienie atmosfery. Kto zgadnie pierwszy dostanie wirtualne piwko ;)
Czas...start!

bjar_1

Napisano
Dla ułatwienia mógłbyś położyć obok linijkę, albo podać czy leży na kafelce czy na blacie. Ale biorąc pod uwagę szerokość linii na tym czymś na czym leży to jest to pocisk karabinowy góra 12,7mm.
Napisano
Ponieważ nie ma skali porównawczej, mógłby równie dobrze to być pocisk lekki do PTRD i PTRS kal. 17,... dokładnie nie pamiętam:)
Napisano
PTRD i PTRS miały 14,5mm. I były masywniejsze w porównaniu do tego. W sumie 12,7mm do DSzK-a też był większy. Max 12,7mm Browning- one były mniejsze. Ale stawiam na jakiś karabinowy- Mauser, mosin ew. Kurz
Napisano
Specjalnie nie ma skali :) Powiem wam tylko ,że to nie mauserowski :) Już ktos zgadł ale nie był pewny ,trzeba to stwierdzić z całą pewnością...
Napisano

And the winner is : PIOTEREK!
rzeczywiście ,pocisk pochodzi z naboju 14,5 x 114 mm do radzieckich rusznic przeciwpancernych PTRS/PTRD.
Wygrałeś wirtualne piwko i masz satysfakcję z pokonanaia przeciwników! ;)
Niebawem koejny konkurs z serii foto-co to?" :)

pzdr

bjar_1

Napisano
Podpowiedź mała - nie jest to pocisk kalbru 7,92 mm ,proszę rozpracowywać temat dalej! A może się poddajecie?!

bjar_1
Napisano
Mietek nie zgadłeś :) ,podpowiedź ,kaliber większy
od 7,92 mm :) Jakieś propozycje jeszcze?

pzdr

bjar_1

P.S. chyba za trudna ta zagadka jest bez skali ,ale próbujcie ;)
Napisano
Większe? Czy wieksze niż 12,7? To i tak nie wielki wybór amunicji bez zapalników, jakie to dziwadło może - 12,7 mm, Szwak?
Napisano
Coś jest nie tak na tych nie ma wcięcia po łusce
porównaj
http://www.geocities.com/russianammo/145mm.html#2
Napisano
Spokojnie spokojnie ,znalazłem cały nabój i wyjąłem pocisk ,to chyba wiem od czego nie? :)
14,5 mm ,przeciwpancerny z rdzeniem wolframowym :)

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie