hubciu93 Napisano 1 Wrzesień 2008 Autor Napisano 1 Wrzesień 2008 jak szanowni poszukiwacze myślą ile trzeba mieć lat żeby chodzić na poszukiwania z wykrywaczem
Łukasz Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Witam!Nieco dziwne pytanie. Domyślam się, że pewnie jesteś młody i masz problemy z rodziną? W moich oczach wiek ma tu raczej drugorzędne znaczenie. Najważniejsze w tym, nawzijmy to fachu jest odpowiednie podejście, profesjonalizm, kultura, świadomośc tego co się robi. Prawdziwym poszukiwaczem będzie ten kto w terenie nie pozostawi za sobą tony śmieci, krajobrazu księżyca, zniszczonego drzewostanu, zboża etc. Do tego dochodzi wiedza teoretyczna. Jaki byłby sens szukania, kiedy nie wie się gdzie i czego szukać. Najczęściej każdy wyjazd to efekt wielu godzin nad książkami, mapami, czy rozmowach w gronie znajomych, wymianie informacji. 100 razy wolę znaleźć guzik po konkretnym pułku, z jakąś historią bojową niż odznaczenie na miejskim śmietniku. Nie wiem, może do tego trzeba w jakiś sposób dorosnąć. Może to czuć dopiero od 12, 16, czy 48lat. :-) Jednak ja odkąd pamiętam, kiedy zaczynałem to zawsze miałem jakąś świadomość tej całej magii przeszłości. etc. Także nieważne ile masz lat. Nie rozkopuj grobów, nie baw się w wieszanie granatów na drzewach, a czytaj, pytaj, domyślaj się, szukaj i wreszcie znajduj- wtedy na pewno będziesz prawdziwym poszukiwaczem. :-)Pozdrawiam, Łukasz
Cronos Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 http://www.odkrywca-online.com/grupy-wiekowe-na-odkrywcy-,485810.html#485810 przeglądnij a wszystko się dowiesz:)Pozdro
Swiety82 Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Łukasz dobrze mówi, trzeba mieć świadomość przeszłości a zainteresowanie przyjdzie samo... Ja ani pewnie nikt inny pewnie się nie interesował od dziecka historią etc., ale z czasem przyjdzie samo. Ja od ok. 20 roku życia zacząłem się na poważnie interesować i tak zostało.
michal123456789 Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Ja mam 16 lat. Zaczynałem 1,5 roku temu a i tak znam kilku młodszych poszukiwaczy :) Zdrów
lukaszpol26 Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 ale nie dorobiłem sie wykrywacza niestety
sudajew Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 historia broń palna, a szczególnie II Wojna Światowa kręciła mnie odkąd pamiętam. Dokładnie tydzień temu zdobyłem mój wykrywacz po harówce na budowie. Rodzice sie plują za...ście o to że niby tyle kasy zmarnowałem (jakby to była Jch), ale w końcu im przejdzie. Mam 17lat.Pzdr.
michal16 Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 witam. ja tam zaczynałem w wieku 14 lat ,obecnie mam 16 i niezamiedzam z tego rezygnować .Pozdrawiam
Prezes14 Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Mój syn ma 14 lat a jeździ ze mną ( a czasem sam :@ ) od 4 lat.Historią interesowałem się od zawsze, militaria zbierałem też od zawsze.sporo czasu jeszcze przed Tobą.Co do wieku- kopanie bez archeologa jest tak samo zabronione dla starszych jak i młodych więc się nie przejmuj.Tak jak wspomniał Łukasz nie rozkopuj grobów i nie wieszaj granatow na drzewach.Życzę powodzenia :)Pozdro
obert8 Napisano 2 Wrzesień 2008 Napisano 2 Wrzesień 2008 44 lata od 8 w polu syn 18 od 8 w polu-))))kobieta 31 0d roku w polu
hubciu93 Napisano 2 Wrzesień 2008 Autor Napisano 2 Wrzesień 2008 dzięki wszystkim za odpowiedź cieszę się bardzo nie spodziewałem się aż tylu odpowiedzi nie mam jeszcze wykrywacza prawdopodobnie dopiero za rok coś sobie kupię mam 15 lattylko problem jest taki że mama i babcia uważa to stratę czasu i do tego jeszcze niebezpieczną może mógłby mi ktoś powiedzieć jak ich przekonać że to jest pasja jak każda inna z góry dziękuję
Schivelbein Napisano 2 Wrzesień 2008 Napisano 2 Wrzesień 2008 porblem jest taki zebyś im to wytłumaczył w superlatywachmoże wtedy nie będom marudzić:-)pozdro też mam 15 lat
lukaszpol26 Napisano 2 Wrzesień 2008 Napisano 2 Wrzesień 2008 choroba sami młodzi na tym forum no no Pozdrawiam ŁP
michal123456789 Napisano 2 Wrzesień 2008 Napisano 2 Wrzesień 2008 To ja się ciesze ze nie miałem problemu z rodzicami co do wykrywki i kopania :) Urra,Cierpliwosci.Moze im tez sie spodoba twoje hobby.Z czasem :)
Peter Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 rudy992 - Pozdrawiam i trzymam kciuki, też miałem takie marzenie. Niestety, nie spełniło się. Chyba miałem za mało odwagi i determinacji
skolcio Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 Trochę nas piętnastolatków tu dużo. ;)Pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.