Skocz do zawartości

wiek poszukiwacza

hubciu93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Nieco dziwne pytanie. Domyślam się, że pewnie jesteś młody i masz problemy z rodziną?

W moich oczach wiek ma tu raczej drugorzędne znaczenie. Najważniejsze w tym, nawzijmy to fachu jest odpowiednie podejście, profesjonalizm, kultura, świadomośc tego co się robi. Prawdziwym poszukiwaczem będzie ten kto w terenie nie pozostawi za sobą tony śmieci, krajobrazu księżyca, zniszczonego drzewostanu, zboża etc. Do tego dochodzi wiedza teoretyczna. Jaki byłby sens szukania, kiedy nie wie się gdzie i czego szukać. Najczęściej każdy wyjazd to efekt wielu godzin nad książkami, mapami, czy rozmowach w gronie znajomych, wymianie informacji. 100 razy wolę znaleźć guzik po konkretnym pułku, z jakąś historią bojową niż odznaczenie na miejskim śmietniku. Nie wiem, może do tego trzeba w jakiś sposób dorosnąć. Może to czuć dopiero od 12, 16, czy 48lat. :-) Jednak ja odkąd pamiętam, kiedy zaczynałem to zawsze miałem jakąś świadomość tej całej magii przeszłości. etc.

Także nieważne ile masz lat. Nie rozkopuj grobów, nie baw się w wieszanie granatów na drzewach, a czytaj, pytaj, domyślaj się, szukaj i wreszcie znajduj- wtedy na pewno będziesz prawdziwym poszukiwaczem. :-)

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Łukasz dobrze mówi, trzeba mieć świadomość przeszłości a zainteresowanie przyjdzie samo... Ja ani pewnie nikt inny pewnie się nie interesował od dziecka historią etc., ale z czasem przyjdzie samo. Ja od ok. 20 roku życia zacząłem się na poważnie interesować i tak zostało.
Napisano
historia broń palna, a szczególnie II Wojna Światowa kręciła mnie odkąd pamiętam. Dokładnie tydzień temu zdobyłem mój wykrywacz po harówce na budowie. Rodzice sie plują za...ście o to że niby tyle kasy zmarnowałem (jakby to była Jch), ale w końcu im przejdzie. Mam 17lat.
Pzdr.
Napisano
Mój syn ma 14 lat a jeździ ze mną ( a czasem sam :@ ) od 4 lat.Historią interesowałem się od zawsze, militaria zbierałem też od zawsze.sporo czasu jeszcze przed Tobą.Co do wieku- kopanie bez archeologa jest tak samo zabronione dla starszych jak i młodych więc się nie przejmuj.Tak jak wspomniał Łukasz nie rozkopuj grobów i nie wieszaj granatow na drzewach.Życzę powodzenia :)Pozdro
Napisano
dzięki wszystkim za odpowiedź cieszę się bardzo nie spodziewałem się aż tylu odpowiedzi nie mam jeszcze wykrywacza prawdopodobnie dopiero za rok coś sobie kupię mam 15 lat
tylko problem jest taki że mama i babcia uważa to stratę czasu i do tego jeszcze niebezpieczną może mógłby mi ktoś powiedzieć jak ich przekonać że to jest pasja jak każda inna z góry dziękuję
Napisano
rudy992 - Pozdrawiam i trzymam kciuki, też miałem takie marzenie. Niestety, nie spełniło się. Chyba miałem za mało odwagi i determinacji

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie