Skocz do zawartości

Rolnik wyorał skarb

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na polu w okolicach Chęcin (Świętokrzyskie) przypadkowo odnaleziono ozdoby pochodzące z przełomu epoki brązu i żelaza.

Andrzej Przychodni koordynator Inspekcji Archeologicznej Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Kielcach powiedział, że znaleziska dokonał podczas prac żniwnych młody rolnik, który pod kołem kombajnu zauważył wystający z ziemi fragment naszyjnika. Cały znaleziony skarb to sześć naszyjników, dwie bransolety i dwie ozdobne zapinki.

Według Andrzeja Przychodniego, Ziemię Świętokrzyską można śmiało nazwać archeologicznym El Dorado. Jego zdaniem ma to również negatywną stronę. Tereny te nawiedzają bowiem poszukiwacze skarbów, którzy - w odróżnieniu od młodego rolnika, który przekazał znalezisko Skarbowi Państwa - sprzedają cenne skarby prywatnym kolekcjonerom w kraju a nawet za granicę.

Ozdoby z brązu, znalezione przez rolnika, zostaną przekazane do Muzeum Narodowego w Kielcach po wykonaniu prac konserwatorskich. Skarb z Chęcin będzie można oglądać najwcześniej na początku przyszłego roku. (IAR)
Napisano
Holera, . Jego zdaniem ma to również negatywną stronę. Tereny te nawiedzają bowiem poszukiwacze skarbów, którzy - w odróżnieniu od młodego rolnika, który przekazał znalezisko Skarbowi Państwa - sprzedają cenne skarby prywatnym kolekcjonerom w kraju a nawet za granicę." Boże ludzie to potem czytaj i jest taka, a nie inna opinia o nas.

Pozdr!
Napisano
Młody( ANONIMOWY ) rolnik znalazł skarb ,jak się upomni o znaleźne to dostanie może dyplom ,a wielki archeolog Andrzej Przychodni spije śmietankę w świetle fleszy , cała nasza polska archeologia .Jak się trafi głupek co pokaże i przyniesie to świetnie ,jak coś nie daj Boże wcześniej przytulił to i policja się wykaże ,młody to i głupi ,następnym razem będzie mądrzejszy .Pozdro...
Napisano
No ciekawostka , ja kopiąc z archeologami zawsze na koniec sezonu ślicznie wszystko równałem łącznie z ukladaniem i podlewaniem darni... Acha , i to rolnicy dostawali kasę za udostępnienie terenu do badań... chyba że za demokracji" jest odwrotnie niż za komuny bywało ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie