Witam! Znalazłem w domu taki oto widelec oraz rękojeść prawdopodobnie od jakiegoś sztućca. Bbydwa elementy są srebrne. 1. Na widelcu bite są punce najpierw dwie kropki(proszę o rozszyfrowanie), następne część jakiegoś znaku i korona wyglądająca na pruską(do tych dwóch elementów mam podejrzenia ale czekam najpierw na opinię aby nie naprowadzać być może błędnie na skojarzenia), w następnej kolejności jest 800 czyli próba srebra i na końcu głowa kobiety, która jest wybita w celu oznaczenia z jakim mamy docznienia metalem. Druga sprawa na uchwycie widelca wygrawerowane są litery AM. Czy są to inicjały właściciela? Czy coś innego? Spotkał się ktoś z takimi inicjałami? (tymi konkretnymi tutaj) 2. Rękojeść wybita nazwa producenta tutaj wiem co i jak Plewkiewicz w Warszawie przełom XIX i początku XX w. posiadał własną fabrykę, później współpracował z wytwórnią produktów posrebrzanych WMF w Geislingen Reszta bić jest dla mnie tajemnicą na dole rękojeści inicjały PM. Na górze wybite BM i nad nimi 0 i chyba jeszcze coś było przed zobaczcie zdjęcia. Moje pytania co oznaczają te punce?? Spotkał się ktoś z takimi inicjałami?? (tymi konkretnymi tutaj)
Pytanie
Gniewkos
Znalazłem w domu taki oto widelec oraz rękojeść prawdopodobnie od jakiegoś sztućca. Bbydwa elementy są srebrne.
1. Na widelcu bite są punce najpierw dwie kropki(proszę o rozszyfrowanie), następne część jakiegoś znaku i korona wyglądająca na pruską(do tych dwóch elementów mam podejrzenia ale czekam najpierw na opinię aby nie naprowadzać być może błędnie na skojarzenia), w następnej kolejności jest 800 czyli próba srebra i na końcu głowa kobiety, która jest wybita w celu oznaczenia z jakim mamy docznienia metalem.
Druga sprawa na uchwycie widelca wygrawerowane są litery AM.
Czy są to inicjały właściciela? Czy coś innego? Spotkał się ktoś z takimi inicjałami? (tymi konkretnymi tutaj)
2. Rękojeść wybita nazwa producenta tutaj wiem co i jak Plewkiewicz w Warszawie przełom XIX i początku XX w. posiadał własną fabrykę, później współpracował z wytwórnią produktów posrebrzanych WMF w Geislingen
Reszta bić jest dla mnie tajemnicą na dole rękojeści inicjały PM. Na górze wybite BM i nad nimi 0 i chyba jeszcze coś było przed zobaczcie zdjęcia.
Moje pytania co oznaczają te punce?? Spotkał się ktoś z takimi inicjałami?? (tymi konkretnymi tutaj)
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji!
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.