Jaco71 Napisano 19 Sierpień 2008 Autor Napisano 19 Sierpień 2008 Witam. Mój dziadek służył w 21 PAL w 1939. Może ktoś zidentyfikuje sznur naramienny? Cokolwiek o tym zdjęciu mile widziane. Pozdro.
Jaco71 Napisano 19 Sierpień 2008 Autor Napisano 19 Sierpień 2008 Z dokumentów (powojenna książeczka wojskowa) wiem że był zamkowym i brał udział w walkach w 1939. (medal za udział w wojnie obronnej 1939)
dudzin Napisano 19 Sierpień 2008 Napisano 19 Sierpień 2008 Sznur z dwoma chwastami, czyli sznur strzelca bardzo dobrego.Dla kompletu:Sznury te wprowadzono w 1926 r. Zgodnie z regulaminem miały być noszone chwastami przy guzikach, z reguły jednak noszono je odwrotnie z chwastami pod naramiennikiem.jeden chwast = 1926-1931 sznur strzelca celnego, po 1931 sznur strzelca dobrego,dwa chwasty = 1926-1931 sznur strzelca wyborowego, po 1931 strzelca bardzo dobrego,trzy chwasty = wprowadzone dopiero w 1931 sznur strzelca wyborowego.
kowalinho Napisano 19 Sierpień 2008 Napisano 19 Sierpień 2008 Do tego można jeszcze powiedzieć, co ma na sobie - kurtkę mundurową wz36, rogatywkę usztywnioną wz35, pas szeregowego. Na lewej piersi odznaka dolna to odznaka strzelecka
Jaco71 Napisano 20 Sierpień 2008 Autor Napisano 20 Sierpień 2008 Dzieki Panowie. kowalinho wiem że zdjęcie marnej jakości, ale nie domyślasz się co jest ponad odzn. strzelecką? Pozdro.
atyl Napisano 20 Sierpień 2008 Napisano 20 Sierpień 2008 Powinna być odznaka pułkowa, Ale nie jest to odznaka 21palhttp://www.wojsko18-39.internetdsl.pl/wrzesien/odznaki/odznaki.htmlPoza tym odznaka strzelecka powinna być na prawej kieszeni.
atyl Napisano 20 Sierpień 2008 Napisano 20 Sierpień 2008 A nie służył wcześniej w innych jednostkach. Intrygują mnie odznaki na patkach kołnierzowych, które nie przypominają odznak szkół podooficerskich, ale mogą to być np pałki- bazie" któregoś z poleskich pułków piechoty.
atyl Napisano 20 Sierpień 2008 Napisano 20 Sierpień 2008 już znalazłemNa kołnierzu patki strzelców podchalańskich, http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:KorpusowkaPodhalanczykow.pngNa otoku czapki tulejka na pióro?, czy plama na zdjęciu?Ale odznaka pułkowa nnie przypomina odznak 21pal, ani innych pułków strzelców podchalańskich z 21DG.
kowalinho Napisano 20 Sierpień 2008 Napisano 20 Sierpień 2008 Dokładnie, ewidentny podhalańczyk, ale nie mogę znaleźć odpowiedniej odznaki pułkowej...
Jaco71 Napisano 21 Sierpień 2008 Autor Napisano 21 Sierpień 2008 Dzięki za informacje panowie. Dziadek na 100% służył 21 PAL-u, przeszedł z nim szlak bojowy w 1939, trafił do niewoli, zwiał i pare miesięcy później trafił z rodziną na roboty do niemiec , ale to już inna historia. O 39'tym pamiętam z jego opowieści i jak wspomniałem mam jego książeczkę gdzie jest to odnotowane. Co do elementów podhalańskich to przecież 21 PAL walczył w ramach 21 Dywizji Piechoty Górskiej czyż nie? Jeśli się mylę to mnie poprawcie. Pozdro.
atyl Napisano 21 Sierpień 2008 Napisano 21 Sierpień 2008 Właśnie o tym piszemy. 21pal był w składzie 21DG.Jednak odznaka pułkowa na piersi Twego dziadka nie jest odznaką 21pal. Być może we wrześniu 1939 po mobilizacji został przydzielony do 21pal, ale wcześniej mógł służyć w innej jednostce. Pytanie w jakiej? Odpowiedź może dać identyfikacja odznaki.A z książeczkami wojskowymi wyrabianymi po wojnie może być tak jak z ksiązeczką mojego dziadka. Przedwojenna książeczka została zniszczona, a w nowej z 1945 dziadek był tylko strzelcem do obsługi warsztatów, ani słowa o słuzbie nadterminowej, szkole podoficerskiej itd. Lepiej się było nie ujawniać.
Jaco71 Napisano 15 Wrzesień 2008 Autor Napisano 15 Wrzesień 2008 Dalej nie mogę zidentyfikować tej odznaki. Atyl dziadek jako prosty żołnierz nie miał co ukrywać, a to garść danych z jego książeczki: Pobór RKU Żywiec 1937. 16.3.38. wcielony do 3 p.s.p. Bielsko przydz. do pułku art. lekkiej kanonier 1.9.39 brał udział w walce z niemcami na odc. Bielsko-Tarnobrzeg, kanonier-zamkowy, 20.9.39 zabrany do niewoli zbiegł" Dosłowny cytat, może coś pomoże.
atyl Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 ...16.3.38. wcielony do 3 p.s.p..."A widzisz, i tu trzeba znaleźć odznakę 3psp. Gdzieś mam książkę z odznakami, jak nie zapomnę to sprawdzę.Chodzi o to, że został powołany do piechoty (górskiej) i zapewne tam odsłużył 2 lata, po czym nabrał praw do odznaki 3psp i miał możność wybrania się do fotografa i zrobienia tego zdjęcia. W 1939 w czasie mobilizacji ( choć raczej wcześniej), gdy zwiększano etaty pułków do wojennych został zapewne przeniesiony ( a może na własną prośbę się przeniósł) do 21pal i z nim poszedł na wojnę, ale wtedy raczej nie miał czasu na robienie zdjęć, a tym bardziej na obstalowanie nowej odznaki 21pal. Tym bardziej, że prawa do noszenia odznaki 21pal teoretycznie nabył po kampanii wojennej w szeregach pułku, czyli mógł ją nosić dopiero po ucieczce z niewoli. Tyle teoria, jak było naprawdę chyba się już nie dowiesz.
atyl Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 ..zapewne tam odsłużył 2 lata..."pomyłka, w przypadku szeregowych odznaki przyznawano wcześniej zależnie od statutu odznaki-za nienagannę służbę. Może w CAW zachowały się dzienniki rozkazów z 3psp, to możnaby znaleźć inne ciekawe dane np z datami przeniesienia, awansami, karami, i oczywiście datami przyznania odznaki pamiątkowej i strzeleckiej.
Jaco71 Napisano 17 Wrzesień 2008 Autor Napisano 17 Wrzesień 2008 Dzięki atyl za odpowiedź, watpliwość moją budzi Twoje stwierdzenie że został przeniesiony w czasie mobilizacji, czy w takim wypadku zdążono by go przeszkolić do obsługi działa ? A w papierach stoi rodzaj broni altyleria, nr specjalności wojskowej 9, nazwa spec. woj. obsługa dział altylerii lekkiej i ciężkiej, funkcja zamkowy, stopień kanonier ? W 1937 stawał do poboru a rozpoczęcie służby to 16.3.38 czyli we wrześniu miał za sobą półtorej roku wojska. Pozdrawiam.
Gebhardt Napisano 17 Wrzesień 2008 Napisano 17 Wrzesień 2008 Jest calkiem mozliwe ze bredze ale mnie to wyglada na dziwacznie zalozony gwizdek - nawet to co sie dynda od naramiennika wyglada jak gwizdek. Po co zamkowemu gwizdek to inna sprawa ale na zdjeciach roznie bywalo :)
atyl Napisano 17 Wrzesień 2008 Napisano 17 Wrzesień 2008 W załączeniu odznaka 3psp, zdjęcie Twojego nie pozwala na jednoznaczne potwierdzenie, ale to może być to.Gebhardt- to nie jest sznur od gwizdka, to sznur strzelecki z dwoma chwastami-bardzo dobrego strzelca, wydaje się ,że z kb, bo chwasty są w tym samym (wiśniowym?) kolorze, w przypadku rkm powinny być chyba granatowe.Odnośnie służby i przenosin, to żołnierzy po przeszkoleniu rekruckim (kilka miesięcy)dzielono w zależności od predyspozycji na specjalności,np zwykły piechur, obsługa rkm , ckm, działonowych dział piechoty, łączności, szkoły podoficerskie itd. Być może twojego dziadka przydzielono najpierw do dział piechoty i został zamkowym, a potem do pal.
atyl Napisano 17 Wrzesień 2008 Napisano 17 Wrzesień 2008 Przewidywałbym następującą kolejność pobór do 3psp- marzec 1938okres rekrucki, poligon- sierpień 1938szkolenie specjalistyczne- w tym przypadku działa piechoty- jesień zima 1938/39służba starszego rocznika- do sierpnia 1939mobilizacja- plutony dział piechoty w 3 psp wchłaniają rezerwistów i działony się klonują, pułk artylerii stacjonujący w tym samym mieście - Bielsku (może nawet w tych samych koszarach?) również wchłania rezerwistów, ale potrzebuje więcej służby czynnej, bo się bardziej rozbudowuje (tworzy nowe baterie, osrodki zapasowe). Do tego potrzeba dużo kadry i żołnierzy słuzby czynnej. Nie można dopuścić, aby jednostki składały się tylko z rezerwistów. Stare wojsko trzeba wymieszać z rezerwą. i tak Twój dziadek mógł trafić na wojnę do 21pal.tak jak mój trafił do 29pal, choć wcześniej był szwoleżerem i pancerniakiem- ale przede wszystkim był celowniczym ckm (w każdej baterii były 2 ckm lub lkm do ochrony własnej i plot).
Majorian Napisano 18 Wrzesień 2008 Napisano 18 Wrzesień 2008 Kolego Atyl mój dziadek również służył w 29 pal w 1939 r.. Mógłbyś napisać coś więcej o jego losach? Ew. odezwać się do mnie na priv? Pzdr.
Jaco71 Napisano 18 Wrzesień 2008 Autor Napisano 18 Wrzesień 2008 I to nazywam wyczerpującą odpowiedzią. Przekonuje mnie ten scenariusz. Dzięki atyl i pozdrawiam.
Dziadkus Napisano 25 Czerwiec 2010 Napisano 25 Czerwiec 2010 chciałbym odświeżyć temat. HJakie dokładnie kolory miały sznury strzeleckie - w literaturze najczęściej pojawia się czerwony" lub karmazynowy" oraz granatowy" i żółty" - wiem, ze wygląd sznura (np ilośc chwastów" zmieniała się w czasie zaleznie od instrukcji oraz tego czy byl to sznur strzelca Kb czy rkm) - czy ktoś dysponuje bardziej szczegółowymi informacjami? (np zdjęciami oryginałów - lub w inny sposób mógłby sprecyzować kolory i ich odcienie)?
lucjusz8 Napisano 17 Październik 2010 Napisano 17 Październik 2010 wiem że zdjęcie marnej jakości, ale nie domyślasz się co jest ponad odzn. strzelecką"Jaco71 - wg mnie to odznaka 2. psp z Sanoka.
Kris48 Napisano 14 Luty 2016 Napisano 14 Luty 2016 Witam. Chciałbym się upewnić, że dobrze zidentyfikowałem elementy umundurowania na zdjęciu (mój stryjek - służba wojskowa prawdopodobnie ok. 1930-32 r). Wiem, że sznur naramienny nadawano za osiągnięcia strzeleckie - czy ktoś wie jakie ? Czy był jakiś związek między tym sznurem a Odznaką Strzelecką ? Mój ojciec służył w 1939 i miał brązową OS ale sznura nie miał, natomiast stryjek miał sznur ale nie widać OS. Na lewym ramieniu to chyba odznaka dobrego celowniczego ckm ? Naszywki na kołnierzu są czarne z żółtymi wypustkami. Sprawdziłem, że oznaczają pojazdy pancerne", ale jaka to mogła być jednostka w pułku piechoty, w którym służył (we Włodzimierzu Wołyńskim) ?
Edmundo Napisano 14 Luty 2016 Napisano 14 Luty 2016 Kolor patek na kołnierzu jest zapewne przekłamany, na 99,9% patki były granatowe z żółtymi wypustkami tak jak granatowy otok na rogatywce a takie barwy przynależne były piechocie. We Włodzimierzu Wołyńskim w okresie międzywojennym nie stacjonowały na stałe żadne pododdziały broni pancernej czy też wojsk samochodowych a także żadne pododdziały wykorzystujące jakiekolwiek pojazdy pancerne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.