Skocz do zawartości
  • 0

Klamra grenadierska nakładana

Gizeh

Pytanie

Napisano

Swojego czasu na alledrogo poszła w świat taka klamerka. Macie jakieś szersze info o carskich nakładanych grenadierskich? Bo zwykłe piechotne już gdzieś widziałem, ale taką widże po raz pierwszy. U Deda na pugovicy też nie ma. W jakich latach je tłukli? Poszła w sumie niedrogo...

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja też twierdzę, że to belgijska klamra. O jej rzekomym wykorzystywaniu w armii carskiej wspominał jeszcze, o ile dobrze kojarzę, Damian Czerniewicz, w którymś ze swoich artykułów w Odkrywcy na temat klamer Rosji carskiej (nawet foto było).
Napisano
A wiadomo czy jest to regulaminowa klamra armii belgijskiej,których partię sprowadzono do Rosji,lub czy ten wzór był produkowany w Belgii specjalnie dla Rosjan?,kiedyś wpadł mi w ręce regulaminowy guzik wzoru dla rosyjskich szkół technicznych (albo urzędników nadzoru technicznego),miał sygnatury belgijskiej wytwórni,znakiem tego Rosjanie zamawiali produkcję tego typu rzeczy za granicą.
Napisano
http://images.google.pl/images?um=1&hl=pl&lr=&q=grenadier%27s+buckle&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w
Tutaj w jednym z okienek" widać identyczną klamre, niestety strona, do ktorej jest link pod zdjeciem, nie otwiera się. Z krótkiego fragmentu opisu wynika jedynie, że to coś tam elgian enlisted..." (enlisted - szeregowi i podoficerowie)
Napisano

Swojego czasu na alledrogo poszła w świat taka klamerka. Macie jakieś szersze info o carskich nakładanych grenadierskich? Bo zwykłe piechotne już gdzieś widziałem, ale taką widże po raz pierwszy. U Deda na pugovicy też nie ma. W jakich latach je tłukli? Poszła w sumie niedrogo...

Napisano
Moim zdaniem niewiele ma wspólnego z carską grenadierską, całkiem inny płomień przypominający bardziej francuski niż carski, inny rewers i średnio praktyczny sposób mocowania granatu. Sam jestem ciekaw dokładnie co i jak z nią ale nie nastawiam się na rewelację.
Napisano
To jest klamra belgijska, sporadycznie używana też w armii carskiej. Informację taką dostałem od znajomego kolekcjonera z Rosji. Jak zdobędę bardziej szczegółowe dowody, wrzucę na Forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie