Skocz do zawartości

Czechy co warto zobaczyć?

pni

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam prośbę, wybieram się na kilka dni do Czech, i przy okazji wycieczki chciałbym zobaczyć coś ciekawego ;). Prosiłbym o informacje o fajnych muzeach, giełdach staroci, czy też sklepach gdzie można by coś przy okazji kupić z militarki. Wybieram się oczywiście również do muzeum w Lesanach. Pozdrawiam
Napisano
Hmm... Czeszki..., w Czechach to są chyba naj,naj dziewczyny w Europie.
Ale podpadłem rodaczkom ;)OK, stawiam znak równości :)chyba sprawiedliwie w końcu słowiańska krew.
A tak w temacie, świetne muzeum lotnictwa w Pradze, znakomicie utrzymane, dużo z I wojny i rodzimych produkcji Czeskiej okresu międzywojennego.
Polecam także muzeum miasta Pragi.
Wspaniałe zamki jak Karlstejn, Kokorin, Bezdez, Trosky i wiele innych. Wszyskie niedaleko stolicy.
Pozdrawiam
Napisano
Naj,naj w Europie to są Ukrainki i Rosjanki,Czeszki niedaleko za nimi.Rzeczywiście są bardziej bezpruderyjne niż nasze rodaczki i chyba też troszkę bardziej zadbane.Co warto zobaczyć?Rzecz jasna czeskie piwiarnie,a konkretnie posmakować ich piwa,żadne nasze sie nie umywa. A z militarów nie zapomnij o czeskich umocnieniach z okresu przedmonachijskiego",naprawdę robią wrażenie.Fantastycznie zachowany z najdrobniejszymi detalami jest duży schron w Darkovickach obok Bohumina.Naprawde polecam,każdy znajomy, którego tam zawożę pierwszy raz, wytrzeszcza oczy i otwiera usta.Oprócz tego warte polecenia są kompleksy w Górach Orlickich tj. Kraliky ,Hanicka i Bouda.Słyszałem ,że gdzies w Czechach jest Cromwell, może właśnie w Lesanach,bo kiedyś stał w zlikwidowanym muzeum w Doudlebach.Co do PzIV to jest na Słowacji,w Czechach jeszcze takiego nie widziałem. A jeśli znajdziesz czas to polecam średniowieczne miasteczka na południu : Cesky Krumlov{rewelacja), Telc,Slavonice albo nawet Ceske Budejovice ,gdzie produkują najlepsze piwo świata-Budveiser.Pozdrawiam i życzę samych pozytywnych wrażeń z wyjazdu.
Napisano
Widzę że kol.Bobuch widział to co ja widziałem (darkovicki, bochumin itp)Jeśli jesteś z okolic raciborza to może się wybierzemy razem?

moje gg:
4449256

sory za wcięcie się w wątek
Napisano
Dzieki za dotychczasowe informacje ale czy ktos coś może napisaćo giełdach staroci w Czechach jakis fajnych antykwariatachz militariami. Dzięki za wszelkie informacje.Pozdr
  • 1 year later...
Napisano
Witam.
Chciałbym odświeżyć wątek.
Wybieram się w wakacje do Czech z dziewczyną ,bratem i jego rodzinką i chciałbym się dowiedzieć co jest wartego zwiedzenia.
Chodzi mi o jakieś zamki itp. żeby dziewczyny i dzieciaki miały radoche.
Jak jest z noclegami i ogólnie jakieś przydatne rady.
Napisano
Ja oprócz Czeszek polecam Kutną Horę. Wspaniała katedra, mały ruch, niedaleko Pragi.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 14:54 04-05-2010
  • 2 weeks later...
Napisano
A byłeś w bunkrze, który akurat jest remontowany?Trzeba iść drogą na prawo od tego bunkra na fotce. Dzięki uprzejmości policjanta (remontującego) pokazał nam jeszcze nie ukończony bunkier, oraz fanty , które z kumplami wyciągnęli obok niego.
  • 2 weeks later...
Napisano
W dniach 5-6 czerwca warto być w Pardubicach, gdzie odbędzie się Airshow z okazji 100-lecia czeskiego letectva.
http://100letaviatiky.cz/cs/program/koncepce/

Mają być warbirdsy, których w Polsce raczej nie zobaczymy
http://100letaviatiky.cz/cs/program/letovy-program/
Nawet niedawno oblatany Lim-2 (MiG-15 bis) z Polski...
  • 3 months later...
Napisano
Czy niechce gdos przyjechac do Czech(Opawa,Hlučin,Ostrava)i isc szukac na miejsca II.WW?Zapraszam chentnych.To samo bym chcial i od was,ze by mi sie wzajemne zaproszili na wyszukivanie do Polski :).To narazie czesc a jak ktosz bedzie chciec to niech napisze i umuwimi sie.
Napisano
Bylem w tym roku z zona w miasteczku niedaleko polskiej granicy .
Jest to Nove Mesto n/Metuji.
Z Kudowy Zdroj jest tam 15 km.
Bardzo ladne . Warte odwiedzin.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie