marych50 Napisano 27 Lipiec 2008 Autor Napisano 27 Lipiec 2008 http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,W-Poznaniu-saperzy-zabezpieczyli-pocisk,wid,10195160,wiadomosc.htmlWidział ktoś taki pocisk?
herrmateuss Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 Pewnie echo sławnych policyjnych akcji i teraz zbieracze beda wywalac na smieci rzeczy bezpieczne i niebezpieczne.
Ostoja Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 Pismaki jak pismaki ale rozśmieszyc potrafia. Kiedys Zeromski pisał o szklanych domach, teraz pisza o szklanych głowicach". Buhhahhahhaa.
QB@ Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 Oglądałem to w wiadomościach, była mowa o butelce wsadzonej do łuski artyleryjskiej, wyglądała na 7,5 niemiecką. Całość wyglądała dosyć realistycznie ;]
ZUBIKED Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 Jeżeli to naprawdę butelka włożona w łuskę to o dupe potłuc takich saperów policjantów i biegłych sadowych To do nich nalerzy ocena sytuacji i stanu zagrorzenia. Oni biorą za to odpowiedzialność ale i pieniądze. Tylko że nikt nie weryfikuje ich kompetencii. Lepiej jest ewakułować pół miasta przy okazji budować mit o pracy sapera. W przypadku przedmiotu o żadnym stopiu niebezpieczeństwa mit ten jest - dyskusyjny.Już mniej dyskusyjna jest kompetencja Policji i biegłych.
to17071990 Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 Z ta butelką to kolego poprzedniku całkiem możliwe. Wiem z autopsji jak mądrzy" są saperzy.Pozdrawiam
ZUBIKED Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 Właśnie pokazywali ten realistyczny pocisk ( kolego QB@) w panowamie. W łusce chyba KWK 40 była włożona butelka PET z piaskiem bogajże. Policja kosztami chce obciążyć babę która luskę wystawiła na śmietnik łuska ta była pamiątką po niedawno zmarłym mężu. Na miły Bóg a gdzie są odpowiedzialni za całą panikę. Na dodatek pani w okienku" mówiał tak. w miejscu zaplnika była włożona butelka" chyba minium tego o czym sie mowi powinien każdy trzymać.
fraktal Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 Rzecznik prasowy policji uważa, że pociski artyleryjskie w czasie Drugiej Wojny wypełniało się prochem. Prowadząca Panoramę nabój nazywa pociskiem, a pocisk zapalnikiem. Saperzy nie potrafią odróżnić pocisku od butelki. A za to, że policja i saperzy nie znają się na swojej pracy ma zapłacić niewinna kobieta. Muszę się napić..
MrSmith Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 Hahaha. Paranoja. Złomiarze zawiedli i nie byłoby całej sprawy.
Saper93 Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 Mi sie tam wczoraj otarło o uszy, że to był pojemnik do alkoholu:) Ja juz sa nie wiem, ale jesli tam była łuska, albo deko pocisku, to żałuje ze mnie tam nie było:) Pozdrawiam!
41pp Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 ZUBIKED- Mit o pracy sapera jest niestety prawdziwy! pod koniec 60-tych latek byłem d-cą plutonu minerskiego stojącego" w Tw. Kazuń. Częste były wyjazdy i nie było wesoło /nieraz/. Wypaliłeś kiedyś paczkę papierosów w 10-minut? Ja kilka razy! No, ale takimi pier..mi to myśmy się nie zajmowali!Ewakuacja hehe!Gdzie takich teraz obią"???Pozdrawiam.GW
41pp Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 Chyba, że ten pocisk" to była mina iespodziewanka" i kobieta ustawiła ją na ieusuwalność" np z zapalnikiem dennym!Pozdr.
41pp Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 Do MODERATORÓW, proponuje ten wątek przenieść do Hyde Parku, bo tam jego miejsce!Pozdr.GW
bandolero Napisano 29 Lipiec 2008 Napisano 29 Lipiec 2008 W Budapeszcie ewakuowali 16 tysięcy osób z powodu znalezienia rzekomo dwutonowej, brytyjskiej bomby http://www.elpais.com/articulo/internacional/Desalojadas/16000/personas/Budapest/bomba/Segunda/Guerra/Mundial/elpepuint/20080729elpepuint_4/Tes
Ostoja Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 Idac za sugestia 41pp proponuje w ogole nie prowadzic dyskusji o niewypalach, bo to temat malo ciekawy pod wzgledem edukacyjnym i nie tylko i normalnemu czlowiekowi niepotrzebny. Komentowanie informacji medialnych co gdzie kto znalazł itp. uwazam za zbedne i szkoda na to czasu. Ostatnimi czasy media coraz czesciej lansuja informacje o niewypalach lub pseudo-niewypalach tworzac zbedna panike i rozochocajac ewentualnych amatorów mocnych wrazen. Prawdziwy poszukiwacz nie zajmuje sie tematyka broni, amunicji i niewypalami, na ktora przypadkowo natrafił w ziemi. Tym bardziej ze prawo jest tak skonstruowane ze nawet uczciwy czlowiek moze miec powazne klopoty (patrz: watek o chlopaku z Bialej Podl. co zglosil znalezienie rozrywek). Ja sam do niedawna podniecałem sie tematyka rozrywek ale w koncu doszedłem do wniosku ze zyjac 30 lat to stanowczo długi okres czasu na wyrosciecie z glupoty.
41pp Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 Ostoja; dzięki za poparcie, ale też trzeba zrozumieć dziennikarzy /w polityce sezon ogórkowy"/ to chłopaki szukają sensacji na śmietnikach!Serdecznie pozdrawiam.
Hitboy64 Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 Wyyyyyjeeeeeechaliiiiii na wakacje wszyscy nasi...
pepesha Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 Ludzie, ale żeście namieszali. Po pierwsze to jedyną częścią szklaną jaka była używana kiedykolwiek w artylerii, to była szklana rurka wypełniona kwasem siarkowym, w pocisku polskiego granatnika powstańczego, kalibru 80 mm. Może było coś innego ale mniejsza z tym. A po drugie jak w Budapeszcie mogli znaleźć brytyjską bombę 2 tonową, skoro Budapeszt bombardowali i zajęli Sowieci?? A po trzecie Brytyjczycy największe bomby to mieli 1,6 tonowe. Takimi właśnie posłali w zaświaty Tirpitza i ich nie wywozili ani nie importowali za granicę, bo to była ich mała Wunderwaffe.
41pp Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 Tirptz to dostał Duuużo większym wagomiarem!Pozdr.
MrSmith Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 Okazało się, że to była amerykańska 500 kg bomba Widziałem zdjęcie i robi wrażenie. Nie zazdroszczę węgierskim saperom emocji.A u nas rozbrajają wystrzelone łuski :)
fraktal Napisano 2 Sierpień 2008 Napisano 2 Sierpień 2008 pepeshaNapiszę wprost: Wkurza mnie, gdy ktoś mówi o czymś, o czym nie ma gównianego pojęcia. Dotyczy to dokładnie ciebie.Najcięższa bomba II wojny światowej zbudowana została właśnie przez Brytyjczyków, nazywała się Grand Slam a jej waga to 9,8 tony.Tu masz jej opis:http://pl.wikipedia.org/wiki/Grand_SlamA tu możesz przeczytać ile ważyła:http://pl.wikipedia.org/wiki/Bomba_lotnicza
fraktal Napisano 2 Sierpień 2008 Napisano 2 Sierpień 2008 pepeshaTo na temat zatopienia Tirpitza:Pełny sukces osiągnięto jednak dopiero 12 listopada 1944 używając ciężkich bombowców typu Lancaster uzbrojonych w ciężkie bomby Tallboy ważące 5,45 ton. Po bezpośrednim trafieniu dwiema bombami i dwóch tuż w pobliżu burty, okręt szybko zatonął w Tromsø zabierając znaczną część załogi ze sobą."Cytat pochodzi stąd:http://pl.wikipedia.org/wiki/TirpitzRESZTY TWOICH BZDUR NAWET MI SIĘ NIE CHCE SPRAWDZAĆ.
fraktal Napisano 2 Sierpień 2008 Napisano 2 Sierpień 2008 Niepotrzebnie zawracam sobie tym głowę. PEPESHA TO zapewne następny TROLL.http://pl.wikipedia.org/wiki/Trolling
fraktal Napisano 2 Sierpień 2008 Napisano 2 Sierpień 2008 ich nie wywozili ani nie importowali za granicę"Wysyłanie za granicę to eksport :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.