Skocz do zawartości
  • 0

orzełek do id

dago2

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znak czasów! Korona odłamana przez użytkownika z szeregów LWP, który nosił tego orzełka.
Pozdro!
PS. Większe cwaniaki" nosili podobno orzełki z zagietymi koronami...
Napisano
mogl tez nalezec do obywatela Polski o korzeniach izraelskich, wtedy ucinano krzyże na koronach orłów.
Nie chcę palnąć głupoty,ale pisząc z pamięci napisałbym iż jest to orzeł wz.19, rogatywkowy, mosiężny.. (zapewne się mylę)
pozdro!
Napisano
Widziałem kilka sztuk orłów wz.19, z równo obciętymi koronami,żołnierze innych wyznań co najwyżej usunęli by krzyż,korona im nie wadziła,sądzę że to może byli legioniści w nawiązaniu do ¨demokratycznego¨ orła legionowego we wczesnych latach 20tych gdy regulaminy nie nabrały jeszcze mocy usuwali korony.Widziałem także orzełka Wojsk Wielkopolskich z równo obciętą koronką i zapiłowanym miejscem po niej, orzełek po tym zabiegu musiał być używany.Wszystkie egzemplarze o których piszę pochodziły na pewno z przed 1939 r.tak więc nie ma mowy aby noszone były przez wczesne LWP ,kiedy to miało czasem miejsce odkoronowywanie 19tek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie