mowglyn Napisano 25 Lipiec 2008 Napisano 25 Lipiec 2008 Znak czasów! Korona odłamana przez użytkownika z szeregów LWP, który nosił tego orzełka.Pozdro!PS. Większe cwaniaki" nosili podobno orzełki z zagietymi koronami...
8total4 Napisano 25 Lipiec 2008 Napisano 25 Lipiec 2008 mogl tez nalezec do obywatela Polski o korzeniach izraelskich, wtedy ucinano krzyże na koronach orłów.Nie chcę palnąć głupoty,ale pisząc z pamięci napisałbym iż jest to orzeł wz.19, rogatywkowy, mosiężny.. (zapewne się mylę)pozdro!
dago2 Napisano 25 Lipiec 2008 Autor Napisano 25 Lipiec 2008 Mowglyn masz rację, orzełek pochodzi od byłego oficera LWP.pozdrawiam serdecznie.dago2
mowglyn Napisano 25 Lipiec 2008 Napisano 25 Lipiec 2008 Zatem gratuluję!Pozdro!PS. Informacje od 8total4 co do wzoru orzełka jak najbardziej aktualne...
abcd Napisano 25 Lipiec 2008 Napisano 25 Lipiec 2008 Widziałem kilka sztuk orłów wz.19, z równo obciętymi koronami,żołnierze innych wyznań co najwyżej usunęli by krzyż,korona im nie wadziła,sądzę że to może byli legioniści w nawiązaniu do ¨demokratycznego¨ orła legionowego we wczesnych latach 20tych gdy regulaminy nie nabrały jeszcze mocy usuwali korony.Widziałem także orzełka Wojsk Wielkopolskich z równo obciętą koronką i zapiłowanym miejscem po niej, orzełek po tym zabiegu musiał być używany.Wszystkie egzemplarze o których piszę pochodziły na pewno z przed 1939 r.tak więc nie ma mowy aby noszone były przez wczesne LWP ,kiedy to miało czasem miejsce odkoronowywanie 19tek.
Pytanie
dago2
jak w temacie.
pozdrawiam.
dago2
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.