bolas Napisano 2 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2008 Erih mógłbyś coś więcej napisać o tych filmach ADOX ? Czym się różnią w porównaniu z Ilfordami 100/400 ? No i czym się różnią te współczesne filmy od tych epokowych, że piszesz o efekcie zadymiania ? Czy są jakieś większe różnice pomiędzy w/w Ilfordami ?Jakich jeszcze filmów warto używać pod kątem rekonstrukcji ? Ziarno jest istotne.Do podnoszenia kontrastu w słoneczne dni - filtr żołty ? Czy do takiego Kieva trzeba szukać coś specjalnego, czy wystarczy cokolwiek, co się będzie dało założyć na niego ?5-7 września znów będe miał okazję pocykać nieco w okopach (tym razem Strońsko) ... więc trzebaby się przygotować :) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cieszyniak Napisano 3 Wrzesień 2008 Share Napisano 3 Wrzesień 2008 Kolarz 4PSP klisza szklana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 3 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2008 Szklana ? Brzmi b. egzotycznie :)Czym pstrykane ?Na pierwszy rzut oka wygląda jak stylizowana na kompie ...Ale ponoć to własnie na szkle jest najlepsza jakość ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 3 Wrzesień 2008 Share Napisano 3 Wrzesień 2008 Do podnoszenia kontrastu w słoneczne dni - filtr żołty ?"Zasadniczo nie jest to takie proste. :-) Ogólna zasada jest taka, że filtr kolorowy rozjaśnia na zdjęciu cz-b barwę własną, a przyciemnia dopełniające. Najpowszechniej używane obecnie filmy (emulsje zarazem) czarno-białe mają uczulenie panchromatyczne, zbyt jasno w stosunku do rzeczywistości oddają kolor czerwony i zwłaszcza niebieski. Filtr żółty nazywa się czasami filtrem korekcyjnym, jego założenie na obiektyw powoduje bowiem przyciemnienie barw dopełniających - niebieskiej i fioletowej, w rezultacie czego odcienie na zdjęciu wychodzą mniej więcej tak, jak w rzeczywistości. Jednocześnie powoduje to przyciemnienie cieni w słoneczny dzień, oświetlonych rozproszonym światłem niebieskiego nieba, a także osłabienie perspektywy powietrznej (przyciemnienie niebieskawego zamglenia). Kolejnym krokiem jest filtr pomarańczowy - on ma działanie podobne, ale jeszcze silniejsze od żółtego, dając ciemne niebo, ciemną zieleń, rozjaśnia za to skórę człowieka. Filtr czerwony z kolei przyciemnia niebo i zieleń jeszcze bardziej (w porywach do czerni), zaś przedmioty czerwone wyjdą z nim niemal białe, bardzo jasno wychodzi skóra ludzka; jest on do tego ciemny (8-krotny) i jego stosowanie jest raczej ograniczone, acz w niektórych sytuacjach celowe. :-) Filtr zielony i żółtozielony ma zasadniczo działanie podobne do żółtego, acz jednocześnie rozjaśnia zieleń i przyciemnia skórę - są to głównie filtry do krajobrazu, nie zalecane do fotografii reportażowej (wg reguł sprzed 50 lat ;-) ). PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Odebrałem fotki z Mławy jakieś 15 minut temu ... i nie mogę podnieść szczęki ... cała dotychczasowa zabawa cyfrowa, te kilka lat doświadczeń, tysiące zdjęć, lata doświadczeń w obróbce ... to wszystko okazało się śmieszne. Zdjęcia cykane aparatem z epoki miażdzą współczesność. BEZLITOŚNIE. Chyba nigdy więcej nie wezmę współczesnego aparatu na rekonstrukcje. Sami spójrzcie, wrzucam kilka przykładów, a wkrótce link do albumu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2008 I całość filmu z Mławy:http://www.flickr.com/photos/27604426@N08/sets/72157607107075538/show/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 4 Wrzesień 2008 Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Piękne zdjęcia - to z tego Pan 400? Niebo bezbłędne, nawet kolorowe filtry nie były potrzebne.PzdrGrzesio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Dokładnie tak, to był Ilford Pan 400.Cały set cykany na oko/czuja bez światłomierza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Bez kitu - założę się że większość dałaby się nabrać, że to zdjęcia z epoki ;) A to tylko skan z negatywu - zero obróbki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2008 .. ehhh gdyby nie ta Motorola na klacie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Walka ... ziemia sypie się wszędzie od wybuchów ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Pionierzy 40pp Dzieci Lwowskich, których serdecznie przy okazji pozdrawiam ;)Reszta fotek pod linkami powyżej ;)Ciekawe, że zdjęcia wyszły mocno kontrastowe prawda ? Zastosowanie filtów chyba jednak nie było by dobrym rozwiązaniem. Czy to wynik stosunkowo wysokiej czułości filmu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Kolejne fotki już wkrótce - Strońsko 1939" nadchodzi wielkimi krokami, tam również schrony, okopy i rekonstruktorzy. Serdecznie zapraszam przy okazji ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 4 Wrzesień 2008 Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Fotki po prostu przepiękne. Trudno wzrok oderwać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 4 Wrzesień 2008 Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Piękne zdjęcia - zwłaszcza tego plutonowego... Rewelacja.Piotr też pięknie wyszedł, faktycznie gdyby tylko nie ta krótkofalówka (?) ;-)Bolas - co tu dużo mówić, szacunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Dzięki, ale przyznam że na mnie póki co największe wrażenie robi ta fota:https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/nr.004.jpgPostrzelany schron, ziemia rozwalona dookoła itp ... jakieś klamoty porozrzucane, a obok WP. Całość sprawia wrażenie, jakby 10 minut temu zakończyła się tam ciężka walka ... a nie 69 lat temu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 4 Wrzesień 2008 Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Filtr żółty lub zielonożółty przyciemni niebo , uwydatniając chmury . Jak na polski wrzesieńad 1939 pasowałby nawet czerwony średni - niebo było wtedy pogodne co się zowie- niestety. Do standartu Kijewa musisz szukać filtra o fi 40,5 mm , oczywiscie najlepiej orginał Zeiss ;)Klisze ADOX to klisze cienkowarstwowe , czyli piekielnie ostre i o pięknym kontraście. Takie jak podówczas produkowano- robione są na maszynach z epoki !Bardzo wysoki kontrast zdjęć wynika na mojego czuja ze znecania się nad nimi w procesie skanowania .. albo też z byle jakiego wołania. To nawet pasuje do reporterki frontowej , moim zdaniem zdjęcia trafione w punkt.Oczywiście zdjęcie w schronie jest w 100% ok- jakie warunki takie foto ! Osobiście zrobiłbym żołnierza na drugim planie średnioszaro , na pierwszym jako niemal czarną sylwetkę.Małokontrastowe i ostre foty z epoki na ogół pochodzą z aparatów średnioformatowych. Mały obrazek właśnie taki efekt dawał.Oczywiście najlepszy jest wielki format , ale to się mało nadaje do zdjęć dynamicznych , jak wtedy nazywano migawkowych.PS jakie to materiały srebrowe są dziś niedostępne ?Klisze szklane ? to jedynie w PL , a i u nas można zakupić emulsję światłoczułą Fomy i trysnąć na odpowiednio przygotowaną szybkę :)))Osobiście do wielkiego formatu (Bruckner 1910 , ob Skopar 1938 albo nowoczesne Schneidery) używam błony ciętej, najchetniej Ilford FP4 , ale czaję się na AdoXa 15 DIN 9x12 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Bolas, jedna uwaga - na bardzo wielu zdjęciach masz zaświetlenie wzdłuż prawej krawędzi kadru. Aby nie problem z migawką?PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Aparat jest po konserwacji/czyszczeniu więc chodzi jak żyleta. Co do zaś pewnych jasności to wydaje mi się najcelniejsza opinia jednego z kolegów, że to po prostu wina nieszczelności pudełka". Z jednej strony obudowa musi być lekko luźniejsza, przez co te małe przepalenia ... Na następną odsłonę (czyli ten weekend) po prosty czymś wypadałoby obkleić spód aparatu ... ale w sumie nie wiem czy jest sens ... te uszkodzenia mają urok. Podczas cykania zerwałem też końcówkę kliszy - też ma to urok to zerwanie perforacji na końcówce ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Co do zaś pewnych jasności to wydaje mi się najcelniejsza opinia jednego z kolegów, że to po prostu wina nieszczelności "pudełka."Niestety, chyba wątpię - spójrz tutaj:http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum22/nr.031.jpgZ prawej strony widać krawędź klatki, białe zaświetlenie występuje tylko na zdjęciu, nie wchodzi na czarny pasek pomiędzy klatkami. Zresztą to łatwo sprawdzić, jak spojrzysz na negatyw - jeśli zaświetlenia występują tylko na klatkach, to wina migawki, jeśli na całej szerokości błony - aparat puszcza światło. Ale, z drugiej strony, na kadrach pionowych masz w ogóle jaśniejszą prawą część zdjęcia - sam już nie wiem, czy to problem aparatu, czy skanowania/odbitek.Podczas cykania zerwałem też końcówkę kliszy - też ma to urok to zerwanie perforacji na końcówce ..."Ech, tą dzisiejszą młodzież to czasem dziwne rzeczy cieszą... :-)))))PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Bolas - zdjęcia super! Jestem pod wrażeniem i proszę o więcej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Bolas, czy używałeś jednego czasu i różnych przysłon czy stosowałeś jakieś kombinacje ? Ciekaw jestem bo rano na polu rozmawialiśmy chwilę o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Bolas,zdjęcia rewelacyjne ! czy używałeś jednego czasu i różnych przysłon czy stosowałeś jakieś kombinacje ? Ciekaw jestem bo rano na polu rozmawialiśmy chwilę o tym.Przy okazji pozdrowienia od Marienburga :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 no ja dorobie 2 filmy na bzurze i wywołam wszsytkie... narazie mam stresa bo naswietlałem na czuja ... ale kiedys duzo robiłem fotek analogiem wiec moze cos wyjdzie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Czasy głównie od 1/250 do 1/1000, przysłony od 8 do 16 - takie rzekłbym ezpieczne", bo niestety póki co nie mam światłomierza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.