thureg Napisano 13 Lipiec 2008 Autor Napisano 13 Lipiec 2008 Witam!Znalazłem ciekawą łuskę, czy może kawałek łuski, o której informacji w Internecie za Chiny nie mogę odnaleźć.Może ktoś mógłby mi pomóc.Łuska ma średnicę około 2 cm.Wykonana nie wiem z czego, aczkolwiek (na zdjęciu od dołu widoczne) w dolnej części, od środka jest sypiąca się rdza. U góry napis : SELLIER & BELLOT Następnie w jednej linii: 16A u dołu: SCHONEBECKPrzedmiot odnaleziony w rejonie walk, w 45 roku. Z góry dziękuję za informację.
thureg Napisano 14 Lipiec 2008 Autor Napisano 14 Lipiec 2008 3 w którym roku mogła być wykonana ta łuska?
daniel-m Napisano 29 Lipiec 2008 Napisano 29 Lipiec 2008 Ja też twierdzę że powojenny.Od groma tego typu znajduję na przywioskowych strzelnicach w lubuskim.
f35jsf Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 Dzięki za odpowiedź kolego Bjar_1.Pogrzebałem, faktycznie, teraz mam duże wątpliwości z tym datowaniem -> dlatego napisałem a 99%":)))W tym momencie wstrzymuje się od głosu.Reszta Wasza panowie:)))Pozdrawiam.
f35jsf Napisano 14 Lipiec 2008 Napisano 14 Lipiec 2008 Jest to myśliwska łuska do 16-stki.Producenta zidentyfikował kolega QB@.Pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 29 Lipiec 2008 Napisano 29 Lipiec 2008 http://www.sammlermunition.de/schrot_schoenebeck.htm
f35jsf Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 Panowie mogę się zapytać na jakiej podstawie twierdzicie że to przedwojenna amunicja??Pozdrawiam.
thureg Napisano 29 Lipiec 2008 Autor Napisano 29 Lipiec 2008 Sorki, ze odświeżam.Czy naprawdę nie da się określić roku produkcji tej łuski?
QB@ Napisano 14 Lipiec 2008 Napisano 14 Lipiec 2008 producent Sellier & Bellot, Schönebeck an der Elbe dostarczał amunicji 7,92 x 57 mm dla niemieckiej machiny wojennej. pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 Na takiej, że zakłady te po 1945 r. nosiły nazwę : VEB Sprengstoffwerk 1 Schönebeck/Elbe".
thureg Napisano 13 Lipiec 2008 Autor Napisano 13 Lipiec 2008 Witam!Znalazłem ciekawą łuskę, czy może kawałek łuski, o której informacji w Internecie za Chiny nie mogę odnaleźć.Może ktoś mógłby mi pomóc.Łuska ma średnicę około 2 cm.Wykonana nie wiem z czego, aczkolwiek (na zdjęciu od dołu widoczne) w dolnej części, od środka jest sypiąca się rdza. U góry napis : SELLIER & BELLOT Następnie w jednej linii: 16A u dołu: SCHONEBECKPrzedmiot odnaleziony w rejonie walk, w 45 roku. Z góry dziękuję za informację.
f35jsf Napisano 29 Lipiec 2008 Napisano 29 Lipiec 2008 Dokładnego roku oczywiście nie da się określić, ale na 99% fant powojenny.Pozdrawiam.
thureg Napisano 30 Lipiec 2008 Autor Napisano 30 Lipiec 2008 No i psikus ile ludzi tyle teorii...Dodam, że fant znaleziony na polu przylegającym do rzeki Odry, na Dolnym Śląsku.
Pytanie
thureg
Znalazłem ciekawą łuskę, czy może kawałek łuski, o której informacji w Internecie za Chiny nie mogę odnaleźć.
Może ktoś mógłby mi pomóc.
Łuska ma średnicę około 2 cm.
Wykonana nie wiem z czego, aczkolwiek (na zdjęciu od dołu widoczne) w dolnej części, od środka jest sypiąca się rdza.
U góry napis : SELLIER & BELLOT
Następnie w jednej linii: 16
A u dołu: SCHONEBECK
Przedmiot odnaleziony w rejonie walk, w 45 roku.
Z góry dziękuję za informację.
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.