Skocz do zawartości

RUTUS PROXIMA - ocena

mzbyszek61

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie dawno kolega miał problem z wyświetlaczem.Dostała się woda do obudowy wyświetlacza. Może nie duża ilość ale wystarczyło aby piszczałka zaczęła szaleć :). Po rozkręceniu okazało się brak jakiejkolwiek uszczelki pod wyświetlaczem. Po wysuszeniu i uszczelnieniu wykrywacz działa bez zarzutów. No i jak na razie nie problemu z zaparowanym wyświetlaczem.

• Odpowiedzi 237
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam Panów. Mam pytanie, kto z Was ma nową PROxime z wersją oprogramowania B? Dokładnie chodzi mi o to jak się zachowuję dyskryminacja na statyku? Czy wycina również dźwięki z dyskryminowanego zakresu? U mnie niestety pomimo, iż dany zakres jest dyskryminowany wydaje dźwięk gdy metalk znajdzie się pod cewką. Pozdrawiam i z góry dziekuje za jakiekolwiek info.
Napisano
Na statyku wykrywacz zawsze będzie wydawał dzwięk bez względu na ustawienia dyskryminacji! Tu jest tylko dyskryminacja wizualna.
Napisano
Temat: RE: PROxima,sygnał wiodący
Napisał: nikt
Data: 2009-06-25 17:44:50
Treść: Witam ! Zrobione. PROximy produkowane od teraz będą oznaczane jako ver. 2.0 i będą miały możliwość włączenia ściszania sygnału wiodącego przy wykryciu obiektów odrzuconych przez dyskryminację"
Jak mam to rozumieć? Dyskryminacja dźwiękowa jest czy nie? Pozdro
Napisano
hi
a to nie tak jak w x70?
sygnal wiodacy przy trafieniu cewka na fanta pozadanego wzmaga sie a przy trafieniu fanta, ktorego dyskryminujemy zanika.
Napisano
Panowie takze posiadam proxime i co do zasięgów dzis udalo sie wydobyc na ok 35 cm aluminiową obrączke od jakiegoś ptaka... co do wagi to jest ok szybciej kręgosłup padnie niezeli reka...
Napisano
Zasadnicze pytanie jest takie: Czy w nowych PROximach poprawiono to,że na statyku piszczała pomimo,że dany przedmiot był dyskryminowany! Wkurza mnie to właśnie w Proximie i jeśli nie wyeliminuję tego zachowania wiem jedno: PROxima idzie pod młotek! Pozdrawiam
Napisano
Mam wersje 2.0. ale nie zauważyłem tej opcji wyciszania sygnału wiodącego przy znalezisku stalowym! Kwestja przyzwyczajenia trza po prostu patrzyć na wyświetlacz!
Napisano
PROxima > wersja 2.0 /V2/. W trybie dynamicznym ustawiamy sygnał wiodący - dla wygody wg. własnych preferencji > jego wysokość i głośność (tak jak w pierwszej wersji oprogramowania) , ale teraz : to co dyskryminacja odfiltruje > będzie sygnalizowane zanikiem sygnału wiodącego. Dobre słuchawki są nieodzowne. Każde mignięcie" sygnału wiodącego /miejsce to/ powtórnie skanujemy sondą (jednocześnie) przyciskając spust /włącznik z przodu obudowy LCD/ : czyli /chwilowo/ załączonym trybem ALL METAL > maksymalny zasięg na wszystkie metale.
Napisano
Panowie czytając te posty stwierdzam że tylko soveregin2000 jest posiadaczem proximy oraz osoby dające rzetelne odpowiedzi dotyczące nastaw. Pozostałe wypowiedzi to bicie piany.
Pozdrawiam
janbar
Napisano
Hebda napisał:
czołem panowie,mam pytanie, czy ktoś może wypowiedzieć się w sprawie proxima vs smętek? monetki i militarka,jak z osiągami?
pozdro

Co do militarki to wg. mnie proxima jest lepsza od HS-a, na statyku zasięgi może ciut gorsze, ale VCO i identyfikacja graficzna pozwalają pomijać odłamki, lepiej namierzyć znalezisko i nie ucieknie" nam żaden kolorek", a w trybie dynamicznym mamy kombajn" na monetki i inne drobiazgi. Jeżeli tego nam mało, mamy tryb MIX (statyka i dynamika razem), który pozwala wydobywać" nam drobnicę nie pomijając większego żelastwa (np bagnet). Jeżeli Rutus wyprodukuje większą cewkę, to będzie potrzebna naprawdę solidna łopata, bo przy obecnej cewce nie raz przytrafia się kopać dołki po pas.
Napisano
Oj Kolego hazeldrum... Widac że nie chce sie używać wyszukiwarki, tylko od razu by się chciało dostać wszystko na tacy. Proxima jest chyba najlepiej opisanym wykrywaczem na forum, wielu użytkowników opisywało swoje doświadczenia z jej użytkowania i kwestie ustawień również były wertowane na wszystkie sposoby...
Ustawić rutusa proximę należy cewką w dół. Po włączeniu należy ją zgodnie z instrukcją dostroić do gruntu (wskazane jest robic to w miare regularnie podczas poszukiwań) Fabryczne ustawienia częstotliwości są optymalne. Pozostaje Ci wybrać dyskryminację i czułość. Jeżeli nastawiasz się na kolor, to zakładam że głównie będziesz chodził po polach, względnie daleko od ludzkich siedzib oraz innych elementów mogących wywoływac zakłócenia. Czyli czułość maksymalna 39. Co do dyskryminacji, to najbezpieczniej jest ustawić ją w zakresie -10 - 0. Wówczas nie ominiesz cienkich przedmiotów wykonanych ze srebra. I jazda! A potem to już tylko doświadczenie i godziny spędzone w polu. Powodzenia G
Napisano
Widać kolega janbar uznał, że tylko posiadacze proximy wersji 2 z lekko poprawionym programem maja moralne prawo wypowiadać się. A wszyscy posiadacze jedynki", w której sens istnienia tonu wiodącego zna chyba jedynie konstruktor, nie są godni zabierania głosu :)
Napisano
Witam.
Są może w planach jakieś cewki?
Np. jakaś rama lub two box?
Nie wiem czy jest możliwe podłączenie czegoś takiego do Proximy, ale zapytać można bo sprzęcik super i po co dokupować coś dodatkowo jak można zmodernizować:)
Pozdrawiam
Napisano
Prosze o rade użytkowników Rutusa. Mam problem cosik jakos pracuje dziwnie. Kupiłem wykrywacz Rutus proxime, z tego co na forach pisali to w tej klasie cenowej to dobry sprzet, ale mam problem Jak go ustawie do ziemi to po uzgodnieniu zaczyna sam wydawać jakieś dzwięki o różnej częstotliwości jednoczesnie na wyświetlaczu skaczą cyferki -40, +2, d choć wykrywaczem nie ruszam jest w trybie dynamicznym. nie wiem o co chodzi. zmieniam na inne miejsce i to samo jak przytkne do trawy to popiskuje róznymi wysokościami dzwięku i cyfry skaczą, choc dalej nie rusza. To mój pierwszy wykrywacz nigdy nie miałem zadnego i prosze o rade czyto uszkodzony sprezt czy zle zestrojony?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie