Skocz do zawartości

Rekonstrukcja walk o Węgierską Górkę - Fort Wędrowiec - 12 lipca 2008

Rekomendowane odpowiedzi

101 z Cieszyna dziekuje za udaną impreze :) Jednym słowem było świetnie :D No i oczywiscie wypad nad Sołe, tak nam bylo ciepło że wskoczylismy odrazu w mundurach jak tylko zobaczylismy rzeke :)
Jeszcze raz wielkie dzieki, za rok obowiązkowo sie pojawimy xD

Pierwszy raz bylem w Węgierskiej Górce i miałem szczęście że natrafiłem na rekonstrukcję wrześniową.Niestety naiwnie sądziłem że uda mi się zwiedzić sam bunkier i jakiś wygrzany organizator rozdarł mordę że nie wolno.Udało mi się porozmawiać z uczestnikami tej rekonstrukcji i byłem pod wrażeniem.Impreza wydaje mi się udana.I taki mały apel do porządkowych-pijcie jak gentlmani od 13.00 a nie od rana.

Impreza super, oby więcej takich nie komercyjnych imprez sie odbyło.
Kto nie był niech żałuje.

<-
mesert (21 / 1)
2008-07-13 18:56:38

.Niestety naiwnie sądziłem że uda mi się zwiedzić sam bunkier i jakiś wygrzany organizator rozdarł mordę że nie wolno.Udało mi się porozmawiać z uczestnikami tej rekonstrukcji i byłem pod wrażeniem.Impreza wydaje mi się udana.I taki mały apel do porządkowych-pijcie jak gentlmani od 13.00 a nie od rana ->
mesert po pierwsze nie pisz bzdur, bo schron można było zwiedzić po rekonstrukcji. Owszem przed i w trakcie był zamknięty bo i w nim i przed nim odbywała sie rekonstrukcja. Więc nie opowiadaj bzdur że nie można było zwiedzić Wędrowca".
Po drugie jakoś też tam byłem i żadnych porządkowych pijanych nie widziałem, więc może to tobie po piwie przez to świecące słońce tylko sie tak wydawało.

Przemuś-nie obrażaj mnie,bylem tam ok.10.00 i póki co to wygrzanego gościa jeszcze potrafię poznać.Nie mówię ze wszyscy latali tam nagrzani.Akurat miałem szczęście na takiego trafić.I wszystko byłoby ok ,gdyby nie jego chamskie zachowanie.Nie jestem małolatem żeby jakiś popapraniec ujeżdżał mnie jak łysą kobyłę.Domyśliłem się sam że bunkier zajęty jest dla potrzeb rekonstrukcji,tylko że o tym można ,,po ludzku,, poinformować.A zwiedzanie po rekonstrukcji?moja wytrzymałość też ma granice.Trudno,wychodzi na to że miałem pecha a nie szczęście ze natrafiłem akurat na taka imprezę.Tym nie mniej pozdrawiam uczestników rekonstrukcji bo spotkałem się z życzliwym podejsciem.Pozdrawiam szczególnie grupę cieszyńską-bardzo mili ludzie.Potrafili jakoś porozmawiać,zaprezentować ekwipunek,podyskutować o trudnościach w organizowaniu uzbrojenia.

Długo nie będę sie rozpisywał , przedstawię tylko swoje zdanie.
Jeśli jest co chwalić - to zawsze to robie , ale moim zdaniem ta impreza przedstawiła marny poziom, w szczególności umundurowania uczestników po stronie niemieckiej.
Poza kilkoma wyjątkami w ubiorze uczestników widać było rażące błędy , porównywalne niekiedy do tzw. Darłowa" .
Przykłady można mnożyć... od szwajcarów po papierowe adlery.
Przepraszam jeśli kogoś uraziłem ale po prostu nie można być bezkrytycznym.

Jako uczestnik tez coś musze napisać, zwłaszcza uczestnik po stronie niemieckiej ;)
Nie można zapżeczycz że organizatorzy starali się z całych swoich sił, żeby impreza się odbyła, by grupy miały co jeść i gdzie spać. I za to dziękuje chłopakom z Węgierskiej Górki jak i za dobry klimat i nowe znajomości.
Co do reszty spraw, ja również nie będę szczegółowo wymieniał co mnie boli, nadmienię tylko co mi się nie podobało:
Brak strzelającej broni, kiepskie piro. Szwajcarskie mundury, papierowy adlerek o zgrozo,
Ssmani na czołgu.
Wiem że każdy chce się pokazać w sowim mundurze w stopniu co najmniej majora ale panowie nie róbmy szopki z samej rekonstrukcji.
Mam nadzieje że nikogo nie obrażam.

Witam!Panowie nie przesadzajcie tak z tymi szwajcarami, szwajcary to na tym reko może były 3 lub 2 weźcie pod uwage co sie działo rok temu, tych mundurów było mnustwo,rekonstrukcyjne dziwadła działały cały czas a w tym roku popatrzcie na reko jest już wiele dobrych replik i Niemieckie strony prezentują sie juz bardzo dobrze , przypominijcie sobie zeszły sezon, wystarczy wejsc na reko dziwadła z 2007 roku znajdziecie tam osoby w szwajcarach które juz dzisiaj mają dobre mundury...szczerze mówiąc jak dla mnie ten sezon rozpoczął sie bardzo dobrze i szwajcary powoli znikają z pola niemieckiej rekonstrukcji..Pozdrawiam organizatorów Węgierskiej Górki i dozobaczenia w Cieszynie we wrześniu...
101 Screaming Eagle ,,Fish,, 1944

No to masz racje... zakładanie wszystkiego jest głupotą , ale jeśli chodzi o poziom szwajcarów to jest ich mniej dużo mniej niz w zeszłym roku...ale to ze jakiś niemiec ubrał opinacze to nie mozna mówic od razu ze reko w Węgierskiej Górce było złe...błędy były i będą zawsze..no ale mp40 to fakt głupota troche lepiej już jakby gonił bez broni...

Pozdrawiam ,,Fish,, 101 Screaming Eagle

Lepiej mieć niekompletny sprzęt i mieć go dokładne odwzorowany niż upychać" na pas wszystko co sie znajdzie i mówić sobie aaa to jest dobre, podobne mieli..."

Pozdrawiam Burn" 101 Screaming Eagles" Cieszyn

Brak broni strzelającej, i brak pirotechniki odpalanej elektrycznie, niezgodność historyczna mundurów wielu rekonstruktrów strony niemieckiej. Szwajcary szwajcarami, feldmyce, panterki SS i dziesiątki odznaczeń to już było omawiane nie jeden raz, ale obuwie niektórych woła o pomstę do Boga.

Bitwa bitwą, ale w czasie prezentacji grup, wypada, opuścić rękawy, i zapiąć sie pod karkiem. Mamy 39 rok, szyk i elegancję, a nie rozchłestanie i luzactwo. To mnie tak trochę poruszyło.

Tak na plus zaskoczyło mnie bogactwo ekspozycji w schronie, która miałem okazję dokładnie obejżeć. Fanty naprawde unikatowe.
Dobry bigos, i wuszt. Fajne góry i schrony w okolicy ;]

Witam byłem rok temy i było naprawdę fajnie ten rok musze odpuscic bo mi na swiat przychodzi mały wojak ale za rok pewnie wybierzemy się znowu z Lubelskiego i zawitamy w Węgierskiej i Hażlachu .
zyczę ponowienia imprezy i powodzenia

W imieniu SMM Cieszyn
4 Pułku Strzelców Podhalańskich
Dziękuje organizatorom za impreze, a szczególnie za klimat który może być tylko na imprezach nie masowych i nie nastawionych na zysk.
Pozdrawiam wszystkich uczestników.
Krzysztof Neścior

P.s Zapraszamy w dniach 6-7 września do Cieszyna
na V Piknik Militarny, którego tematem przewodnim będzie 80-ta rocznica zajecia Zaolzia przez Wojsko Polskie.

no Steiner7 to wyjasnił wyśmienicie :P

Kupa była, zwykłych saperek" roboczych sięgająch ledwo za kostkę, albo policyjnych czy strażackich zapinanych na boczne paski, już nie wspomne o gofrownicach.

Mam nadzieje że za rok będzie lepiej pod tym względem, i poziom umundurowania będzie się podnosił.

Pozdrawiam Klaus

Mimo że pan w żółtej kamizelce przeszkadzał :D
pojawiło się parę fotek a co za tym idzie i krótki przegląd opatrzony muzyką - proszę nie pytać co miałem na myśli.
http://pl.youtube.com/watch?v=QJn_3Vsa_fc
pozdrawiam Kurt
ps.foty by Magdalena

Lepiej późno niz wcale, (permanentny brak czasu), składam serdeczne podziekowania w imieniu KMOP LECH w Zywcu wszystkim uczestnikom imprezy a w szczegolnosci GRH 4 PSP z Cieszyna, Grupie Konnej im 1 Pułku Kawalerii KOP z Bielska Białej, SHR Slaski Cieszynski, Grupie Niemieckiej 49 pułku Piechoty z Stowazyszenia Pro Fortalicium, oraz wszyskim dzieki ktorym impreza sie odbyla, a nie wymienilem ich z nazwy ......jeszcze raz wielkie i serdeczne dzieki ;-)
Zapraszam serdecznie wszystkich na kolejna edycje - mam taka nadzieję - za rok.
P.S teraz prywata ;-)...... serdecznie dziekuje koledze Ksiestwo za wysoce umiarkowany policzek i kopniak pod wejsciem do schronu ........bo mogło byc gorzej ;->, na filmie wyszła ta scena za........iscie.
P.S.2 Bardzo fajne foty Kurt, pogratulować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie