Skocz do zawartości

polski dezerter/niem. kronika + bonus

zelig

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ale nam sie narobilo ,poznaja po zdjeciu jaka narodowosc,brawo.A na powaznie,byl temat na forum o kronikach niemieckich ,podawal ktos adres do stronki.Jedna z udostepnionych jest wlasnie ta,proponuje poszukac.Widzialem ,slyszalem co mowi Polak ,jakie pytania zadaje Niemiec i proponuje zrobic to samo.
  • Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Tak- to prawda. Dzięki. (szczególnie, że to ja głupi odpaliłem ten wątek o Wochenszałach)
Faktycznie jest tam klip z tego przesłuchania:
http://www.wochenschau-archiv.de/suchergebnisse.php?
limitanfang=30&PHPSESSID=&art=4&anzeigelinkzurueck
=0&PHPSESSID=40694ec38e751104d595b56c3b576e54#

pozdr.
Napisano
Polecam książkę Majewskiego pt. Ludzie, wojna, medycyna" opisującą jego wojenne przeżycia. Szczególnie ciekawe jest czytanie między wierszami. Autor opisuje również przypadek dezercji żolnierza z 3DSK.
Ironrat
Napisano
To jednak Polak. Widzialem ten filmik. Przestraszony chlopak w niemieckim mundurze chyba niezbyt rozgarniety. Tlumaczem jest sadzac z wymowy jakis Slazak. W ogole film robi nieamowite wrazenie bo bardzo przybliza realia tamtych dni. Ciekawe co spotkalo tego chlopaka, moze go nie rozwalili...
Na stronie Wochenschau jest tez fim o jencach z 1 dywizji im. Tadeusza Kosciuszki wzietych do niewoli czy tez dezerterow spod Lenino. Lektor (po rosyjsku) mowi, ze chwala oni sobi pobyt w obozie jenieckim. I naprawde tych jencow sa tam tlumy!
Napisano
wie ktos moze gdzie mozna sciagnac dobrej jakosci wochenschauy. na stronie domowej fatalna jakosc- pewnie lepsza za oplata. na emule tylko kilka i bardzo długich.
pozdr
Napisano
To raczej dobrze, że są długie. I, że w ogóle jakieś są.
Co do doświadczeń: lepiej się nie dobierać się do tych >500 mgs. To są fejki". (chyba, że ktoś jest amatorem Teresy Orlowski :) - wtedy warto.)
A nie chcieliście zrobić ogólnoforumowej zrzutki na te oryginalne z ihffilm... :(
(pomoc dotarła Poms?)

Może ktoś jeszcze spróbuje z tym tekstem z 1wszego postu? -Bo odpowiedź jest interesująca i - rzekłbym -bardzo przewrotna.
pozdr.

Napisano
Chyba się mylę, ale czy to nie radziecki film?
Pozdrawiam
Napisano

Bardzo ciepło poms. - Zabawne w kontekście tego tekstu. -Przykład wzorcowego salta" propagandowego. :)
Jeszcze dorzucę 40kb obrazka okolicznościowego. (dokładnie widać jakie z tej Czapli" było chucherko...)

Napisano

Przy Kampfgeschwader Lutzow" sam zastrzygłem uszami jak ktoś tutaj niedawno wymienił ten tytuł. Przekopałem intern. i - wg. moich poszukiwań - taki film nie istnieje...
Nie Feldzug..". - Ten drugi :)
A na marginesie Feldzuga" - to w nim Niemcy udawali szarżę polskiej kawalerii, szarżując w stahlhelmach?

I jeszcze jeden obr. okolicznościowy - idealny jako wzór dziary dla rekonstruktorów Luftwaffe ;-)

Napisano

Brawo. Wygrał pan.
Kilka dni temu zdobyłem ulotkę do tego filmu (w kinie dodawano ulotki do biletu). Nieźle zmylił mnie ten txt. Parę razy, kompletnie ogłupiały, robiłem trasę: tytuł - tekst - dziara - ostatnia strona (z tym krakau-Warschau) zanim spostrzegłem oryginalny tytuł Feuertaufe".
Ten film, obok Feldzug in Polen" był 1-dną z dwóch niem. produkcji dotyczących kampanii wrześniowej - opiewającą działania Luftwaffe i mający na celu podkręcenie" jej legendy.
Zaskakująca sprawa z tym pol. tytułem Szlakiem szaleństwa" (może chciano podprogowo promować SS? :) -Do tej pory spotkałem się tylko z pol. tytułem Chrzest ognia". Czasami można się spotkać z tyt. Stuka". (a naprawdę chodzi raczej o chrzest bojowy").
Standartowe pytanie: ktoś widział ten film?
Standartowy wniosek: jest na ihffilm" - może ktoś się skusi? ;-)

pozdr. (plus 60kb okładki na deser)

Napisano
No nieeee... Nie mogę, kurde, w to uwierzyć... Naprawdę? Kurka wodna! - To ja sobie siedzę, obżeram się pączkami jak ktoś kazał, kombinuję jak tu zdobyć ten film - a tu taka niespodzianka! Niesamowite...
(Swoją drogą, to się nazywa prawdziwy zbieg okoliczności)
Naturalnie, że jestem zainteresowany!!!

[Gdybyś mógł tylko odpowiedzieć na pytanie, które postawiłem nieco wcześniej Czy pomoc dotarła?". - Bo jeśli nie, to znaczy, że ktoś majdruje przy mojej, lub Twojej skrzynce mejlowej...]
pozdr.
kurde mol... :)
Napisano

Okej. Dzięki. :)

Skoro już tu jestem, to dorzucę 4str. ulotki.
(Tylko uważaj, żeby Ci nie doręczyli przesyłki środkiem transportu z górnej fotki ;-)
pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie