Gość Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 ale nam sie narobilo ,poznaja po zdjeciu jaka narodowosc,brawo.A na powaznie,byl temat na forum o kronikach niemieckich ,podawal ktos adres do stronki.Jedna z udostepnionych jest wlasnie ta,proponuje poszukac.Widzialem ,slyszalem co mowi Polak ,jakie pytania zadaje Niemiec i proponuje zrobic to samo.
zelig Napisano 17 Luty 2004 Autor Napisano 17 Luty 2004 Tak- to prawda. Dzięki. (szczególnie, że to ja głupi odpaliłem ten wątek o Wochenszałach)Faktycznie jest tam klip z tego przesłuchania:http://www.wochenschau-archiv.de/suchergebnisse.php?limitanfang=30&PHPSESSID=&art=4&anzeigelinkzurueck=0&PHPSESSID=40694ec38e751104d595b56c3b576e54#pozdr.
IRONRAT Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 Polecam książkę Majewskiego pt. Ludzie, wojna, medycyna" opisującą jego wojenne przeżycia. Szczególnie ciekawe jest czytanie między wierszami. Autor opisuje również przypadek dezercji żolnierza z 3DSK.Ironrat
michalczewski Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 Spodnie chyba tez niemieckie bo polskie byly bardziej ryczesowate"
pomsee Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 To jednak Polak. Widzialem ten filmik. Przestraszony chlopak w niemieckim mundurze chyba niezbyt rozgarniety. Tlumaczem jest sadzac z wymowy jakis Slazak. W ogole film robi nieamowite wrazenie bo bardzo przybliza realia tamtych dni. Ciekawe co spotkalo tego chlopaka, moze go nie rozwalili...Na stronie Wochenschau jest tez fim o jencach z 1 dywizji im. Tadeusza Kosciuszki wzietych do niewoli czy tez dezerterow spod Lenino. Lektor (po rosyjsku) mowi, ze chwala oni sobi pobyt w obozie jenieckim. I naprawde tych jencow sa tam tlumy!
piterb1 Napisano 19 Luty 2004 Napisano 19 Luty 2004 wie ktos moze gdzie mozna sciagnac dobrej jakosci wochenschauy. na stronie domowej fatalna jakosc- pewnie lepsza za oplata. na emule tylko kilka i bardzo długich.pozdr
pomsee Napisano 19 Luty 2004 Napisano 19 Luty 2004 Przylaczam sie do prosby Piterb - koledzy jak cos w tej kwstii wiecie podzielcie sie doswiadczeniem! ;)
zelig Napisano 19 Luty 2004 Autor Napisano 19 Luty 2004 To raczej dobrze, że są długie. I, że w ogóle jakieś są.Co do doświadczeń: lepiej się nie dobierać się do tych >500 mgs. To są fejki". (chyba, że ktoś jest amatorem Teresy Orlowski :) - wtedy warto.)A nie chcieliście zrobić ogólnoforumowej zrzutki na te oryginalne z ihffilm... :((pomoc dotarła Poms?)Może ktoś jeszcze spróbuje z tym tekstem z 1wszego postu? -Bo odpowiedź jest interesująca i - rzekłbym -bardzo przewrotna.pozdr.
pomsee Napisano 19 Luty 2004 Napisano 19 Luty 2004 Wiem, ze gdzies slyszalem/czytalem slowa z pierwszego twojego postu ale za diabla nie moge przypomniec sobie gdzie?
Gość Napisano 19 Luty 2004 Napisano 19 Luty 2004 Chyba się mylę, ale czy to nie radziecki film?Pozdrawiam
zelig Napisano 19 Luty 2004 Autor Napisano 19 Luty 2004 Megapodpowiedź 1. (chociaż odrobinę podstępna :)
pomsee Napisano 19 Luty 2004 Napisano 19 Luty 2004 Jakis propagandowy film niemiecki z pierwszych lat wojny?
zelig Napisano 19 Luty 2004 Autor Napisano 19 Luty 2004 Bardzo ciepło poms. - Zabawne w kontekście tego tekstu. -Przykład wzorcowego salta" propagandowego. :)Jeszcze dorzucę 40kb obrazka okolicznościowego. (dokładnie widać jakie z tej Czapli" było chucherko...)
zelig Napisano 19 Luty 2004 Autor Napisano 19 Luty 2004 Przy Kampfgeschwader Lutzow" sam zastrzygłem uszami jak ktoś tutaj niedawno wymienił ten tytuł. Przekopałem intern. i - wg. moich poszukiwań - taki film nie istnieje...Nie Feldzug..". - Ten drugi :)A na marginesie Feldzuga" - to w nim Niemcy udawali szarżę polskiej kawalerii, szarżując w stahlhelmach?I jeszcze jeden obr. okolicznościowy - idealny jako wzór dziary dla rekonstruktorów Luftwaffe ;-)
zelig Napisano 19 Luty 2004 Autor Napisano 19 Luty 2004 Brawo. Wygrał pan.Kilka dni temu zdobyłem ulotkę do tego filmu (w kinie dodawano ulotki do biletu). Nieźle zmylił mnie ten txt. Parę razy, kompletnie ogłupiały, robiłem trasę: tytuł - tekst - dziara - ostatnia strona (z tym krakau-Warschau) zanim spostrzegłem oryginalny tytuł Feuertaufe".Ten film, obok Feldzug in Polen" był 1-dną z dwóch niem. produkcji dotyczących kampanii wrześniowej - opiewającą działania Luftwaffe i mający na celu podkręcenie" jej legendy.Zaskakująca sprawa z tym pol. tytułem Szlakiem szaleństwa" (może chciano podprogowo promować SS? :) -Do tej pory spotkałem się tylko z pol. tytułem Chrzest ognia". Czasami można się spotkać z tyt. Stuka". (a naprawdę chodzi raczej o chrzest bojowy").Standartowe pytanie: ktoś widział ten film?Standartowy wniosek: jest na ihffilm" - może ktoś się skusi? ;-)pozdr. (plus 60kb okładki na deser)
pomsee Napisano 19 Luty 2004 Napisano 19 Luty 2004 Wlasnie na niego czekam - przyjdzie za pare dni. Jesli bedziesz zainteresowany chetnie uzycze.Pozdr, pomsee
zelig Napisano 19 Luty 2004 Autor Napisano 19 Luty 2004 No nieeee... Nie mogę, kurde, w to uwierzyć... Naprawdę? Kurka wodna! - To ja sobie siedzę, obżeram się pączkami jak ktoś kazał, kombinuję jak tu zdobyć ten film - a tu taka niespodzianka! Niesamowite...(Swoją drogą, to się nazywa prawdziwy zbieg okoliczności)Naturalnie, że jestem zainteresowany!!![Gdybyś mógł tylko odpowiedzieć na pytanie, które postawiłem nieco wcześniej Czy pomoc dotarła?". - Bo jeśli nie, to znaczy, że ktoś majdruje przy mojej, lub Twojej skrzynce mejlowej...]pozdr. kurde mol... :)
pomsee Napisano 19 Luty 2004 Napisano 19 Luty 2004 Pomoc niestety nie dotarla :(A film jak bede tylko mial to dam Ci znac :)
zelig Napisano 19 Luty 2004 Autor Napisano 19 Luty 2004 Okej. Dzięki. :)Skoro już tu jestem, to dorzucę 4str. ulotki. (Tylko uważaj, żeby Ci nie doręczyli przesyłki środkiem transportu z górnej fotki ;-)pozdr.
pomsee Napisano 19 Luty 2004 Napisano 19 Luty 2004 Na razie nic, sprobuj na brianboru@op.pl - to moj rezerwowy adres.
pomsee Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 Zelig dostalem maila - dzieki. Na razie jestem wstrzasniety jego trescia :), odpowiem ci na priva,wielkie dzieki,pomsee
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.