Od dawna nurtuje mnie krzyż wiszący w lesie niedaleko miejscowości w której mieszkaję moi rodzice. Niestety ostatnio zapomniałem zrobić zdjęcia więc zamieszczam
eprodukcję": krzyż łaciński z dodatkowym elementem w postaci półksiężyca. Czy ktoś z Was spotkał się z takim krzyżem? Krzyż ten według lokalnych podań kojarzony jest z cmentarzem cholerycznym jaki kiedyś miał istnieć po drugiej stronie drogi, na wzgórzu. Wieś znajduje się w byłym województwie bialskopodlaskim i historycznie była zamieszkana przez ludność ruską. Niedaleko stąd do Białej Podlaskiej w okolicach której mieszkała ludność tatarska. pozdrawiam
Pytanie
BobbyPeru
Witam
Od dawna nurtuje mnie krzyż wiszący w lesie niedaleko miejscowości w której mieszkaję moi rodzice. Niestety ostatnio zapomniałem zrobić zdjęcia więc zamieszczam eprodukcję": krzyż łaciński z dodatkowym elementem w postaci półksiężyca. Czy ktoś z Was spotkał się z takim krzyżem?
Krzyż ten według lokalnych podań kojarzony jest z cmentarzem cholerycznym jaki kiedyś miał istnieć po drugiej stronie drogi, na wzgórzu.
Wieś znajduje się w byłym województwie bialskopodlaskim i historycznie była zamieszkana przez ludność ruską.
Niedaleko stąd do Białej Podlaskiej w okolicach której mieszkała ludność tatarska.
pozdrawiam
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.