Skocz do zawartości
  • 0

Ufo"-niemieckie?

constant1

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Widzieliście Gustava lub Dorę? Ogromne działa kolejowe, widzieliście prototypowego Maus'a (chyba nie zjadłem żadnej litery?:)-największy czołg-prototyp IIww, a V2? Nie była to super zaawansowana broń jak na tamte czasy?"

800mm działa kolejowe i Maus-a cieżko nazwać zaawansowanymi konstrukcjami. Były wielkie, skomplikowane, potwornie drogie i nic poza tym. W rzeczywistości konstrukcje te nie zawierały jakichkolwiek wybitnie nowatorskich rozwiazań. Dora była po prostu wielkim działem kolejowym, poza rozmiarami nie różniacym sie od innych tego typu konstrukcji. Maus równierz poza masą i rozmiarami nie różnił sie niczym od innych czoółgów tego okresu.

V-2 to troche inna kwestia. Niemcy faktycznie w dziedzinie rakiet wyprzedzali8 inne kraje, jednak użycie tych rakiet z konwencjonalna głowicą przy tak niedokładnym systemie sterowania było zupełnym nieporozumieniem. Wywoływały jedynie efekt psychologiczny, z militarnego punktu widzenia ich skutecznośc była prawie zerowa (pomijając zaangażowanie alianckiego lotnictwa przeznaczonego do zniszczenia ośrodków badawczych i zakładów produkujących rakiety)
Napisano

A to kolejna tajna niemiecka broń,która miała przesądzić o losach wojny! Jestem w posiadaniu jedynej ocalałej z zawieruchy wojennej sztuki.To SS Bomben Zbuken" dla doborowych jednosten SS Hähnchen.Rarytas.

Napisano
Kurde, coś kiedyś na ten temat czytałem, nawet jakiś program oglądałem ale że to wszystko mogło(że) tak wyglądać to muszę powiedzieć że to totalna masakra!!!!

Fajna lektura przed spaniem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie