ursus29 Napisano 26 Czerwiec 2008 Autor Napisano 26 Czerwiec 2008 Czy gdzieś w Polsce są makiety czołgów? Na przykład drewniane albo z tworzyw sztucznych?
żeton Napisano 26 Czerwiec 2008 Napisano 26 Czerwiec 2008 Na poligonie w Biedrusku są takowe używane chyba jako tarcze do strzelań.
robos74 Napisano 27 Czerwiec 2008 Napisano 27 Czerwiec 2008 Przy lotnisku wojskowym w Oleśnicy jest blaszana atrapa. Nie mam teraz pod ręką zdjęcia ale dorzucę w wolnej chwili.
Fanatyk tygryska Napisano 3 Styczeń 2009 Napisano 3 Styczeń 2009 Kiedyś we Wrocławiu produkowali makiety Tygrysów i Panter, które były nakładane na T-34 na potrzeby serialu Czterej Pancerni i Pies", może stoją w jakiejś opuszczonej hali?
wolf171 Napisano 3 Styczeń 2009 Napisano 3 Styczeń 2009 w 70 latach byly w ZMECHU makiety zachodnich pojazdow pancrnych, byly zbudowane na starych dzialachsamobierznych su-76,dawno ich juz niewidzalem moze stoja w innym miejscu
tygrys001 Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 w latach dziewięćdziesiątych stała stalowa makieta na nieczynnym już wtedy polionie na gdańskim Jasieniu. Jeśli dobrze pamiętam, o była na kilkunstometrowych torach.
Trooper85 Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 Moze bardziej replika niż makietaCałkiem fajna charakteryzacja T-34/85 na późniejszą wersję PzKpfw IVMuzeum w Otrębusach
leszek01 Napisano 2 Sierpień 2015 Napisano 2 Sierpień 2015 Soldaten an Panzer - Attrappen PaK - Übungsschiessen Kielce Polen"
husky1 Napisano 2 Sierpień 2015 Napisano 2 Sierpień 2015 Prawie kazdy poligon mial jakiegos rodzaju makiete czolgu .Na poligonie pod Krosnem Odrzanskim byla ruchoma makieta czolgu .Poruszalo sie to na szynach przy pomocy wyciagarki linowej i sluzylo do nauki rzucania granatami ppanc.Moze ktos ma zdjecia ?W filmie Godzina W z 1979 pod koniec widac krotki kadr z makieta Tygrysa sadzac po kolach bazowana na T34 -ciekawe co w magazynach WWF jest pochowane ?
ptasznik Napisano 19 Sierpień 2015 Napisano 19 Sierpień 2015 Czy chodzi o samojezdne dekoracje filmowe, czy o ruchome cele ppanc przy jednostkach wojskowych?Filmowe to raczej Tygrysy na bazie T-34. Widziałem jakiś film o wrześniu 1939 z kilkoma TKSami na bazie chyba pojazdów nauki jazdy. Był też film z Wespą na bazie SU-76. Nie czołgi ale jednak Sd Kfz 251 przerobione z Half-Tracków.Na placu ćwiczeń przy jednostce między Babimostem i Zieloną Górą widziałem makietę- cel na szynach Leopard-1.Na poligonach jako nieruchome ustawiano prawdziwe czołgi.
sahara47 Napisano 5 Październik 2015 Napisano 5 Październik 2015 Może to obok tematu ale w 1987 w lipcu (ćwiczenia nazywały się Przyjaźń 87) jechałem na poligon drawski z 4 makietami hb 122 mm. Dwa działa były z baterii prawdziwe. Cztery ustawiliśmy na poligonie lekko okopaliśmy (na sztych). Oddaliśmy salwę ślepaków z tych prawdziwych haubic i wracaliśmy do obozu. Makiety zostały. Na te nasze strzelanie ze ślepaków miały być namierzone nasze stanowiska przez wozy dźwiękowe i położony ogień ostrzeliwujący stanowiska artyleryjskie. Nie mam zdjęć ale stolarz z jednostki przyłożył się że z daleka wyglądały całkiem naturalnie. Możecie wierzyć na słowo.
sahara47 Napisano 5 Październik 2015 Napisano 5 Październik 2015 Makiety czołgów były również na poligonie Żagańskim. Nie mam pojęcia gdzie była ta strzelnica. Jechaliśmy do niej przez lasy. Strzelały i ćwiczyły na nich ppanc - e. Widziałem 85 mm z Gniezna. Ja strzelałem do ruchomych makiet trzy razy po kilkanaście pocisków z pełnym ładunkiem prochu. Dwa razy z hb 122 i raz z hba 152. To chyba gdzieś od strony Bolesławca. Wiem że rakietówka z Bolesławca miała tam działoczyny.
norodom s Napisano 6 Październik 2015 Napisano 6 Październik 2015 W prawie każdej Jednostce Wojskowej w latach osiemdziesiątych istniały miejsca, w których eksponowany był sprzęt państw NATO w postaci tablic poglądowych lub makiet (Rozpoznanie i Armie Obce). Makiety robione były na podwoziach czołgów,dział samobieżnych lub ciągników gąsienicowych wycofanych z eksploatacji.Nie jestem w tej chwili określić, czy były wykonywane przez jednostki wojskowe, na terenie których się znajdowały, cz też zajmował się tym jakiś specjalistyczny warsztat remontowy. Pamiętam makiety ,,Mardera'', M-60, M-113, czy też wyrzutni rakietowej ,,Honest John'' znajdujących się na Dywizyjnym Ośrodku Szkolenia w Czarnem. Los tego sprzętu niestety jest smutny, bo zostały sprzedane na złom.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.