Skocz do zawartości

Makiety czołgów w Polsce?

ursus29

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 months later...
  • 6 years later...
Prawie kazdy poligon mial jakiegos rodzaju makiete czolgu .
Na poligonie pod Krosnem Odrzanskim byla ruchoma makieta czolgu .
Poruszalo sie to na szynach przy pomocy wyciagarki linowej i sluzylo do nauki rzucania granatami ppanc.Moze ktos ma zdjecia ?
W filmie Godzina W z 1979 pod koniec widac krotki kadr z makieta Tygrysa sadzac po kolach bazowana na T34 -ciekawe co w magazynach WWF jest pochowane ?

• 3 weeks later...
Czy chodzi o samojezdne dekoracje filmowe, czy o ruchome cele ppanc przy jednostkach wojskowych?
Filmowe to raczej Tygrysy na bazie T-34. Widziałem jakiś film o wrześniu 1939 z kilkoma TKSami na bazie chyba pojazdów nauki jazdy. Był też film z Wespą na bazie SU-76. Nie czołgi ale jednak Sd Kfz 251 przerobione z Half-Tracków.
Na placu ćwiczeń przy jednostce między Babimostem i Zieloną Górą widziałem makietę- cel na szynach Leopard-1.
Na poligonach jako nieruchome ustawiano prawdziwe czołgi.

• 1 month later...
Może to obok tematu ale w 1987 w lipcu (ćwiczenia nazywały się Przyjaźń 87) jechałem na poligon drawski z 4 makietami hb 122 mm. Dwa działa były z baterii prawdziwe. Cztery ustawiliśmy na poligonie lekko okopaliśmy (na sztych). Oddaliśmy salwę ślepaków z tych prawdziwych haubic i wracaliśmy do obozu. Makiety zostały. Na te nasze strzelanie ze ślepaków miały być namierzone nasze stanowiska przez wozy dźwiękowe i położony ogień ostrzeliwujący stanowiska artyleryjskie. Nie mam zdjęć ale stolarz z jednostki przyłożył się że z daleka wyglądały całkiem naturalnie. Możecie wierzyć na słowo.

Makiety czołgów były również na poligonie Żagańskim. Nie mam pojęcia gdzie była ta strzelnica. Jechaliśmy do niej przez lasy. Strzelały i ćwiczyły na nich ppanc - e. Widziałem 85 mm z Gniezna. Ja strzelałem do ruchomych makiet trzy razy po kilkanaście pocisków z pełnym ładunkiem prochu. Dwa razy z hb 122 i raz z hba 152. To chyba gdzieś od strony Bolesławca. Wiem że rakietówka z Bolesławca miała tam działoczyny.

W prawie każdej Jednostce Wojskowej w latach osiemdziesiątych istniały miejsca, w których eksponowany był sprzęt państw NATO w postaci tablic poglądowych lub makiet (Rozpoznanie i Armie Obce). Makiety robione były na podwoziach czołgów,dział samobieżnych lub ciągników gąsienicowych wycofanych z eksploatacji.Nie jestem w tej chwili określić, czy były wykonywane przez jednostki wojskowe, na terenie których się znajdowały, cz też zajmował się tym jakiś specjalistyczny warsztat remontowy. Pamiętam makiety ,,Mardera'', M-60, M-113, czy też wyrzutni rakietowej ,,Honest John'' znajdujących się na Dywizyjnym Ośrodku Szkolenia w Czarnem. Los tego sprzętu niestety jest smutny, bo zostały sprzedane na złom.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie