Skocz do zawartości

bunkier

Rekomendowane odpowiedzi

chciałbym się spytać czy ktoś ma może jakieś zdjęcia takich schronów w polsce które zamiast kopuł miały wieżyczki czołgów . to zdjęcie przedstawia schron na zdjęciuW wypadku mojego zdjęcia wieża pochodzi od Pzkw II a zamontowane działo od Pzkw III.

jeśli ma ktoś zdjęcia obiektów ze wieżami czołgowymi proszę wklejać .ktoś tak mówił że wieża z góry zborów trafiła do austrii . szukam też zdjęć obiektu w żerkowicach koło zawiercia z wieżą podobną konfiguracją uzbrojenia wywiezoną do niemiec .

tak w technice wojskowej w dziale modelarstwo pokazano model do sklejanie niemieckiej firmy której dystrybutorem jest mds z krakowa . jest to model bunkra z wieżyczką w opisie w technice podano konfigurację uzbrojenia i ze wywiezono ją do niemiec nie wiem czy ta firma mds jeszcze sprzedaje te modele ale znalazłem w sklepie internetowym jeden ale bunkier ale polski .

dobra dobra panowie ale w Szczecinie wydobyto taką cała niemiecka wieże od stanowiska stacionarnego bojowego i obecnie jest już po zabjegach konserwacyjnych i nieżle wygląda Czeka na powród i umjeszczenie na takim stanowisku jak była Taki bynajmniej jest plan

do fanatyk6 - bardzo interesuje mnie informacja, skąd jest to zdjęcie. Wieża w wersji standardowej (nie F.Pz.DT 4804), podobne były w Sulejowie, tak więć stawiałbym na Sulejów. Jaka to książka?

do sylwek823:
- ...ktoś tak mówił że wieża z góry zborów trafiła do austrii ..." - w którym miejscu stała ta wieża?
- a propos modelu - firma mds nie była żadnym dystrybutorem, modele były jej autorstwa. Możliwe (a nawet dość prawdopodbne) , że firma Dolp Modelbau zerżnęła" modele Bauform 238 i Regelbau B1-1. No chyba że przypadkiem
po ukazaniu sie modeli polskich wpadła na pomysł wypuszczenia właśnie tych typów.... w tym B1-1 w wersji lustrzanej z identycznym podziałem bryły...

W Sulejowie były kiedyś dwa ringstandy z wieżami czołgowymi
PzKpfw II. Jeden znajdował się przy torze kolejowym obok płotu ośrodka wypoczynkowego, był na nim zaznaczony chyba niebieski szlak turystyczny(charakterystyczny znak na pancerzu). Z tego co pamiętam jest teraz w muzeum w Dreźnie (?). Drugi znajduje się ok 2 km od tego miejsca na posesji prywatnej p. Krzysztofa Bojarczuka. Jadąc drogą DK12 w kierunku wschodnim należy przed mostem na Pilicy skręcić w prawo (drogowskaz: Ręczno 23 km)i za jakieś 2 km wypatrywać obiektu na skarpie z prawej strony. Jutro postaram się wrzucić lepsze zdjęcie. Miłego oglądania, Grzebiuszka

Pierwsza moja fotka byla juz kiedys zamieszczana na forum i prawdopodobnie przedstawia kopule wywiziona do Niemiec.Fotka archiwalna wydaje mi sie ze nie pochodzi z Pilicy - żołnierze na fotce to chyba Amerykanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie