herbstnebel Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 a wcześniej jeszcze przez setki last było Wratislavia lub Vratislavia..
acer Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 Nigdy już nie będzie tak jak kiedyś było. Breslau i Vratislavia to historia.
Erih Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 Breslau i Vratislavia to historia- o której należy pamiętać.A zdaje się że piszemy na forum miłośników historii ?
J-23 Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 kol. Mieszko_vp ...Właśnie niepowaga Panów z tej firmy doprowadziła do przerwania prac exhumacyjnych w Głogowie. ..."Niestety to nie była ta firma tylko inna
woytas Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 Panowie wroccie do tematu ok?Jeden kartonik walniety wiec 2 tez moze wpasc
Rumburak Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 Trudno uwierzyć, ale kolega Felfree" (a może Feelfree"?) zrobił w swoich DWÓCH postach około 20 błędów. Poprawienie ich zajęło mi około 15 sekund - a w zasadzie zrobił to za mnie WORD. Rozumiem różne błędy, ale pisanie Rosjan", Niemców" małą literą to naprawdę wielki obciach. Gratulacje dla kolegi!Właśnie dzisiaj przeprowadzono ekshumację żołnierzy francuskich służących w jednostce SS (33 grenadierów SS) - zostali zlikwidowani przez Rosjan. Okolice Rąbina zachodniopomorskie. Szkoda że nie zdążyłem zrobić innych zdjęć, właśnie dzisiaj wróciłem z delegacji i trafiłem na sam koniec. Specjalna grupa Niemców ich odkopywała. Nie mieli przy sobie nic, dwóch miało tylko buty i nieśmiertelniki.
felfree Napisano 16 Czerwiec 2008 Autor Napisano 16 Czerwiec 2008 mentalność nasza polska się włączyla , czyli wytknięcie błedów , ok zrobiłem , non i co , mam kilka jeszcze ciekawych wątków ale niestety nie ma sensu ich zamieszczać , poco .... . aby zostać zmieszany z błotem , bo komuś się wydaje że jest mądrzejszy , może lepszy ...? najlepiej obrzucać" sięnawzajem lotem" i niema w nas czegoś takiego jak wspólnota taka jak w innych narodach . dlatego zawsze jesteśmy przegrani ze wszystkim ...
maxikasek Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 A wracając do tematu.Francuzi zginęli jeszcze na lewobrzeżu Szczecina razem z łotewską brygadą SS."A co to za brygada? Pierwsze słyszę aby w Szczecinie walczyła zorganizowana jednostka Łotyszy.
Adr Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 Nie Ty jeden. W IOH opublikowana zostala kiedys mapka ukazujaca przemieszczanie sie jednostek z Legionu Lotewskiego do Niemiec i przez Szczecin przewinal sie (wg mapki) tylko 3. pulk, ale to nie ma nic wspolnego z zadna brygada, czy okresem walk o Prawobrzeze Szczecina.
felfree Napisano 17 Czerwiec 2008 Autor Napisano 17 Czerwiec 2008 mogiły francuzów w formacji ss , jeszcze się znajdują koło mojej miescowości, ciekawe bo też byli tutj francuscy jeńcy na robotach w folwarku i ponoć też zostali zabici ale przez niemców. kiedyś znalazłem monetki francuzkie i guziki
Breslau74 Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 Kolego maxikasek?A w SS-Wallonien to kto służył?Tylko Belgowie z południa kraju?5% to były inne nacje.Francuzi z pn-wsch części kraju,Holendrzy,Flamandowie.Napisałeś,że nic nie wiesz o zorganizowanej jednostce łotewskiej w okolicach szczecina.A odpowiedz mi która jednostka niemiecka była wtedy zorganizowana?Już żadna.Wszystko w degrngoladzie.A łotewskie nieśmiertelniki o czymś chyba świadczą.Pozdrawiam.
maxikasek Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 Breslau nie pytałem o Francuzów, tylko o Łotyszy. Ci w zwartym oddziale nie walczyli pod Szczecinem. Chyba że Wolin uznasz za takowy ;-). Nie slyszałem też o łotewskich blachach spod Szczecina, choć mogli się trafić pojedynczy żołnierze wcieleni ze szpitali do innych jednostek.CO do organizacji to wbrew pozorom były zorganizowane oddziały, choć daleko im do stanów etatowych. CHoćby wspomniana przez Ciebie Wallonien, choć Degrelle dowodził" oddalony o 30-40 km od linii frontu ;-)
mieszko_1vp Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 Jeden kartonik walniety wiec 2 tez moze wpasc"Przerażające...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.