Skocz do zawartości
  • 0

odznaczenia?? do id

emilwkpg

Pytanie

Napisano

mam kilka dziwnych zeczy ...prosze o id :) dzieki za wszelkie info.odrazu zapytam ..co sie stalo z numerem gg strony odkrywcy ? caly czas jest niedostepny.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
могу сказать только про две звездочки с маленьким Володей Ульяновым - сам носил такую же в 1-5 классаx школы

звездочки юнныx октябрят
Napisano
Raczej -to wizerunek Pawlika Morozowa -który wydał swoich rodziców -a dziadek za to utopił go ponoć w gnoju lub studni jak dobrze pamiętam -pozdro
Napisano
Te gwiazdki z leninkiem to oznaka przynależności do Komsomołu-radzieckiej organizacji dzieci i młodzieży.Oficjalny strój to biała koszula i czerwona chusta na szyję.
Odznaka kwatermistrzowska-miecz i kłos-wersja nowsza, 19mm, koło zębate stanowi górną część wieńca,liście wawrzynu dolną. Miecz na kłosie. Wersja starsza-23mm-wawrzyn u góry, koło zębate na dole, miecz pod kłosem. Wersje na prawą i lewą stronę munduru.
Przodujący kolejarz z PRL-u.
Ta żółta odznaka to numer konduktora(?),chyba Łódź, ale nie wiem czy kolej czy tramwaj.
Orzeł-całkowicie mi nie znany.
C.
Napisano
ded wyraźnie napisał:
могу сказать только про две звездочки с маленьким Володей Ульяновым - сам носил такую же в 1-5 классаx школы

звездочки юнныx октябрят"

O dwóch gwiazdkach z młodym Leninem mogę powiedzieć, że sam taką nosiłem w szkole w klasach 1-5.

gwiazka młodych październikowców (Oktiabriata)
Napisano
Oktiabriata to organizacja dziecięca w Sowieckim Sojuzie dla dzieci w wieku 7-9 lat.
W czasie uroczystego przyjmowania do organizacji dzieci odznaczano czerwoną gwiazką w portretem Leninka. Podstawową grupą organizacyjną była gwiazdeczka - pięcioosobowa grupa bo tyle ramion miała gwiazda.
Oktobriata to przyszli pionierzy".
Fragment ilustracji z sowieckiego elementarza z roku 1970, przedstawiający przyjęcie do Oktobriat:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ru/4/40/Oktyabryata1970.jpg
Napisano
OKTIABRIATA - grupy 5-cio osobowe dzieci w wieku 7-9 lat tworzone przy drużynach pionierskich,od pierwszej klasy.Znaczek-gwiazdka z młodym Leninem wręczana była podcza przystąpienia do grupy.Początek siega 1922-1923.Mieli sześć zasad,które musieli znać na pamięć.
Napisano
no teraz to jestem pelen podziwu. podoba mi sie to z jakim zaangazowaniem opisaliscie mi dzialanie calej organizacji:) jestem wdzieczny:) dziekuje bardzo:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie