emilwkpg Napisano 11 Czerwiec 2008 Autor Napisano 11 Czerwiec 2008 mam kilka dziwnych zeczy ...prosze o id :) dzieki za wszelkie info.odrazu zapytam ..co sie stalo z numerem gg strony odkrywcy ? caly czas jest niedostepny.
ded Napisano 11 Czerwiec 2008 Napisano 11 Czerwiec 2008 могу сказать только про две звездочки с маленьким Володей Ульяновым - сам носил такую же в 1-5 классаx школызвездочки юнныx октябрят
Trooper85 Napisano 11 Czerwiec 2008 Napisano 11 Czerwiec 2008 Całkiem po prawej to korpusówka kwatermistrzostwa. A gwiazdki to tzw. Dzieciątko Lenin", takie popularne niegdyś badziewie do noszenia w klapie.
huk 100 Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 Raczej -to wizerunek Pawlika Morozowa -który wydał swoich rodziców -a dziadek za to utopił go ponoć w gnoju lub studni jak dobrze pamiętam -pozdro
kopijnik2 Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 z ostatniej chwili...małe leninki dzisiaj...http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,5304355,Komenda__Pocznij_.html
emilwkpg Napisano 12 Czerwiec 2008 Autor Napisano 12 Czerwiec 2008 ej no ja nie szukam zartow tylko konkretnych odpowiedzi.
Catadero Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 Te gwiazdki z leninkiem to oznaka przynależności do Komsomołu-radzieckiej organizacji dzieci i młodzieży.Oficjalny strój to biała koszula i czerwona chusta na szyję.Odznaka kwatermistrzowska-miecz i kłos-wersja nowsza, 19mm, koło zębate stanowi górną część wieńca,liście wawrzynu dolną. Miecz na kłosie. Wersja starsza-23mm-wawrzyn u góry, koło zębate na dole, miecz pod kłosem. Wersje na prawą i lewą stronę munduru.Przodujący kolejarz z PRL-u.Ta żółta odznaka to numer konduktora(?),chyba Łódź, ale nie wiem czy kolej czy tramwaj.Orzeł-całkowicie mi nie znany.C.
grba Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 ded wyraźnie napisał:могу сказать только про две звездочки с маленьким Володей Ульяновым - сам носил такую же в 1-5 классаx школызвездочки юнныx октябрят"O dwóch gwiazdkach z młodym Leninem mogę powiedzieć, że sam taką nosiłem w szkole w klasach 1-5.gwiazka młodych październikowców (Oktiabriata)
grba Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 Oktiabriata to organizacja dziecięca w Sowieckim Sojuzie dla dzieci w wieku 7-9 lat. W czasie uroczystego przyjmowania do organizacji dzieci odznaczano czerwoną gwiazką w portretem Leninka. Podstawową grupą organizacyjną była gwiazdeczka - pięcioosobowa grupa bo tyle ramion miała gwiazda. Oktobriata to przyszli pionierzy".Fragment ilustracji z sowieckiego elementarza z roku 1970, przedstawiający przyjęcie do Oktobriat:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ru/4/40/Oktyabryata1970.jpg
coriolan Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 OKTIABRIATA - grupy 5-cio osobowe dzieci w wieku 7-9 lat tworzone przy drużynach pionierskich,od pierwszej klasy.Znaczek-gwiazdka z młodym Leninem wręczana była podcza przystąpienia do grupy.Początek siega 1922-1923.Mieli sześć zasad,które musieli znać na pamięć.
Catadero Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 .Mieli sześć zasad,które musieli znać na pamięć."A powinni mieć pięć! Jak gwiazdka to gwiazdka. Pięcioramienna.C.
coriolan Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 Niby racja - ale 5 zasad formułował sześciowiersz,zaczynający sie od Naszich prawił rowno piat'.My ich budiem wypołniat'"
emilwkpg Napisano 12 Czerwiec 2008 Autor Napisano 12 Czerwiec 2008 no teraz to jestem pelen podziwu. podoba mi sie to z jakim zaangazowaniem opisaliscie mi dzialanie calej organizacji:) jestem wdzieczny:) dziekuje bardzo:)
Pytanie
emilwkpg
mam kilka dziwnych zeczy ...prosze o id :) dzieki za wszelkie info.odrazu zapytam ..co sie stalo z numerem gg strony odkrywcy ? caly czas jest niedostepny.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.