Skocz do zawartości

Carskie wstęgi nagrodowe

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 137
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 months later...
  • 3 months later...
Napisano

I taka sztuka w sreberku ostatnio szarpnęła mnie po kieszeni . Jeśli ktoś miałby wiedzę na temat wykonania w srebrze szarf to proszę na priva . Według mnie jest to prywatne zamówienie oficera . Ale to tylko moje zdanie.

Napisano
Ładna wstęga . Sporo sałdatów ją nosiło : 14. Rifles Regiment
15. Rifles Regiment
3. Siberian Rifles Regiment
5. Siberian Rifles Regiment
13. Siberian Rifles Regiment - 1. 2. 4. 6. & 7. companies
14. Siberian Rifles Regiment
20. Siberian Rifles Regiment
1. Siberian Rifles Artillery Brigade - 1. battery
2. Siberian Rifles Artillery Brigade - 3. battery
5. Siberian Rifles Artillery Brigade - 4. battery
6. Siberian Rifles Artillery Brigade - 3. battery
1. Berkheoo Dinski Regiment of Baikal Cossacks - 4. & 5. sotnias
2. Za Baikalski Cossack Battery
1. Ussuriiski Railway Battalion - 3. & 5. companies
  • 4 months later...
Napisano

Ciężko coś nowego upolować . Nowy zakup.
Noszona była przez :
LG Ismailovski Regiment
LG Grenadierski Regiment
LG Pavlovski Regiment
LG Moskovski Regiment - 4. battalion (from 1911)

• 2 weeks later...
Napisano

Nowego nic, ale małe pytanko - w składzie jakiej dywizji walczył 1 Syberyjski Strzelecki Pułk Jego Wysokości i w jakich okolicach jesienią 1914 r.? Blacha ze zdjęcia znaleziona pod Łodzią (blisko Brzezin). Ciekawe, że w poście Wstęga carska 1900 rok - proszę o pomoc" (http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=645675) taka sama została trafiona na Mazurach... (?) Niestety, nie udało mi się znaleźć bliższych informacji dotyczących szlaku bojowego tej jednostki.
Pozdrawiam i dziękuję.
Tomasz

Napisano
Spotkał się ktoś z Was z wstęgami koloru srebrnego z alpaki,przysługiwały takowe niektórym pułkom lejbgwardyjskim.Prezentowana powyżej ze srebra http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/za_turcj_copy.jpg pewno należała do żołnierza takowego pułku zapewne oficera, widać że została wykonana indywidualnie lub w niewielkiej serii.
Napisano
Przejrzałem reprint albumu z przepisami mundurowymi 1910 r. jednostce lejbgwardyjskiej której przysługiwały klamry koloru srebrnego przysługiwały też takowe wstęgi,
  • 2 months later...
Napisano
Witam filepe, jakiś miesiąc temu byłem służbowo w Paryżu i w muzeum wojska ku mojemu zdizwieniu było kilka kompletnych carskich mundurów z I wojny. Ku mojemu wiekszemu zdziwieniu był tam m.in. mundur huzara carskiego i własnie miał on srebrną wstęge nagrodową. Pomyslałem o tym wątku więc ją obfotografowałem. Dodam zdjęcia niebawem jak tylko zgram z aparatu Pozdr.
Napisano
Zdjecie tego nie oddaje ponieważ było robione przez szybę lecz wstęga ewidentnie jest koloru srebrnego jak i wszystkie elementy ozdobne munduru.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie