tomekk Napisano 30 Maj 2008 Share Napisano 30 Maj 2008 widać tez ładne zdobienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Maj 2008 Share Napisano 30 Maj 2008 Bociany za tu mają spokój ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Maj 2008 Share Napisano 30 Maj 2008 i jeszcze jedna fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Maj 2008 Share Napisano 30 Maj 2008 i koniecPozdrOtomekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 Również byłem w Sztynorcie, w zeszłym roku. Ruina, aż żal patrzeć:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 Pierdoły jakieś pokazujecie.Przecież wszyscy wiedzą ,że największym skarbem narodowym jest wykopana boratynka,łuska i guzik ... I tego będziemy strzegli jak oka w głowie , a uprawiającym niecny proceder kopania nie odpuścimy ! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felfree Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 na ziemiach odzyskanych w każdej miejscowości byl dworek palac. niestety wiekszość to ruina . ale widzialem też w niemczech wschodnich podobne ruiny palaców . komuna zrobila swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 Jacenty, przecież Ty wiesz, Ty duży chłopiec (?) jesteś. Zdecydowanie łatwiej przycisnąć poszukiwacza, który bidny haj mysz kościelna biega po polu i szuka złomu. Fakt- czasem sam d...ę wystawi do bicia.A z takim pałacykiem/dworkiem/obejściem to same kłopoty. Bo samorząd kasy nie ma, nowy właściciel" trudny do wykurzenia a remontu nie robi, dawni właściciele wzdychają i zgrzytają zębami ( a jak k...a jeszcze wrócą, to po co z budżetu ratować ).Bijemy pianę, że na wschodzie" nasze dziedzictwo ginie a sami ( ja wiem, ci niedobrzy komuniści i ich PGR'y ) robimy to samo. Co mnie obchodzi, że ten i ten pałacyk wybudowali Prusacy- toż to kawał historii Śląska, Mazur, Pomorza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 BTW, skorzystam z okazji coby nowego wątku nie tworzyć. Każdy z nas zdaje sobie sprawę, że czas nieubłaganie biegnie a nasze histeryczne" zainteresowania mają m.in uchronić rzeczy i zdarzenia od zapomnienia. Czasem jest to kawałek metalu czasem napis na murze ( vide ślady wojny ), zasłyszana historia. I do meritum. We wsi, gdzie mieszka babci mojej Lepszej Połowy były dwa ( całkiem duże poniemieckie cmentarze ). Oczywiście, zaniedbane, zapomniane. Co roku, dniu 1 listopada, wracając z grobów stawaliśmy koło nich i na pierwszych z brzegu resztkach nagrobków stawialiśmy zapalone znicze ( nie jest istotne dlaczego ).Jakie było moje zdziwienie i irytacja, gdy parę dni temu dowiedziałem się, że jeden już jest przerobiony na ........................................... boisko i plac zabaw ( podobno ekshumacja trwała prawie tydzień :-) a drugi ma być przeznaczony na ................................. działki budowlane dla miastowych :-). Pozdrawiam myślących i tych, z dobrą pamięcią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 31 Maj 2008 Autor Share Napisano 31 Maj 2008 Także coś jeszcze dodam.Kompletnie spalone obecnie osiedle z pobliskim pałacykiem musiało przestać całkowicie istnieć, podobnie jak i wybudowany dla mieszkańców pomnik (dla poległych w I wojnie światowej), oczywiście niemiecki, a więc musi zostać przewrócony, a jak! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 31 Maj 2008 Autor Share Napisano 31 Maj 2008 zoom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 Człowieksniegu jeżeli pozdrawiasz tylko myślących i z dobrą pamięcią ...to lista pozdrawianych nie będzie zbyt długa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 Żeby nie było, że ja zły człowiek jestem możemy podzielić. Czyli osobno myślących i osobno ze sprawną pamięcią. Tyle, że pierwsza cecha faktycznie mocno zawęża grono obdarowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 31 Maj 2008 Autor Share Napisano 31 Maj 2008 Niegdyś całkiem ciekawy pałacyk, jak widać brama wjazdowa conajmniej reprezentacyjna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 31 Maj 2008 Autor Share Napisano 31 Maj 2008 Baszta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 31 Maj 2008 Autor Share Napisano 31 Maj 2008 Rozmiary samej wnęki są imponujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 31 Maj 2008 Autor Share Napisano 31 Maj 2008 Czasem się zastanawiam gdzie w takich miejscach jest tzw. zgodność stylu... (dla niewtajemniczonych: jak w starej kamienicy, [że o pałacu nie wspomnę-sic!] wstawisz okna niepasujące stylowo do budynku, konserwator zabytków ma prawo w majestacie prawa Ci dokopać-czyt. dowalić mandat)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 31 Maj 2008 Autor Share Napisano 31 Maj 2008 Piaskownica made in PRL.... szkoda że z fontanny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 31 Maj 2008 Autor Share Napisano 31 Maj 2008 Całości dopełnia zadbany park krajobrazowy, dodam że pomieszczenia gospodarcze (czyt. stajnie i inne folwarkopodobne) z łukowatymi sklepieniami i granitowymi kolumnami, znajdujące się za wymienioną basztą, zostały wyburzone, oczywiście nikt tego nie uprzątnął, bo i po co... niech zarasta, teraz przecież ładniej wygląda, nie????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 Panowie a ja pracuje w renowacji takich odiektów .a na dzień dzisiejszy mam budynek z 1540 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 W Polsce jest problem z remontem bo konserwatozy jakoś tak z H..a patzą na takie obiekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 31 Maj 2008 Share Napisano 31 Maj 2008 szkoda . tego wszystkiego , kiedys mój znajomy zakupuił pałac z 1832 roku i do tej pory ma kłopoty z remontem , konserwator blokuje.Zaplacone za obiekt a remontu nie wolno ja konserwator nie zatwierdzi .i są problemy ..szkoda mi tych obiektów i tej Bjurokracji która niszczy takie obiekty(nie pozwala im się odnowić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 2 Czerwiec 2008 Share Napisano 2 Czerwiec 2008 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 2 Czerwiec 2008 Share Napisano 2 Czerwiec 2008 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 2 Czerwiec 2008 Share Napisano 2 Czerwiec 2008 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.