Skocz do zawartości

Trochę o powolnym umieraniu.....

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 175
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Pierdoły jakieś pokazujecie.Przecież wszyscy wiedzą ,że największym skarbem narodowym jest wykopana boratynka,łuska i guzik ... I tego będziemy strzegli jak oka w głowie , a uprawiającym niecny proceder kopania nie odpuścimy ! :)

Jacenty, przecież Ty wiesz, Ty duży chłopiec (?) jesteś. Zdecydowanie łatwiej przycisnąć poszukiwacza, który bidny haj mysz kościelna biega po polu i szuka złomu. Fakt- czasem sam d...ę wystawi do bicia.
A z takim pałacykiem/dworkiem/obejściem to same kłopoty. Bo samorząd kasy nie ma, nowy właściciel" trudny do wykurzenia a remontu nie robi, dawni właściciele wzdychają i zgrzytają zębami ( a jak k...a jeszcze wrócą, to po co z budżetu ratować ).
Bijemy pianę, że na wschodzie" nasze dziedzictwo ginie a sami ( ja wiem, ci niedobrzy komuniści i ich PGR'y ) robimy to samo. Co mnie obchodzi, że ten i ten pałacyk wybudowali Prusacy- toż to kawał historii Śląska, Mazur, Pomorza...

BTW, skorzystam z okazji coby nowego wątku nie tworzyć. Każdy z nas zdaje sobie sprawę, że czas nieubłaganie biegnie a nasze histeryczne" zainteresowania mają m.in uchronić rzeczy i zdarzenia od zapomnienia. Czasem jest to kawałek metalu czasem napis na murze ( vide ślady wojny ), zasłyszana historia.
I do meritum. We wsi, gdzie mieszka babci mojej Lepszej Połowy były dwa ( całkiem duże poniemieckie cmentarze ). Oczywiście, zaniedbane, zapomniane. Co roku, dniu 1 listopada, wracając z grobów stawaliśmy koło nich i na pierwszych z brzegu resztkach nagrobków stawialiśmy zapalone znicze ( nie jest istotne dlaczego ).
Jakie było moje zdziwienie i irytacja, gdy parę dni temu dowiedziałem się, że jeden już jest przerobiony na ........................................... boisko i plac zabaw ( podobno ekshumacja trwała prawie tydzień :-) a drugi ma być przeznaczony na ................................. działki budowlane dla miastowych :-).
Pozdrawiam myślących i tych, z dobrą pamięcią.

Także coś jeszcze dodam.

Kompletnie spalone obecnie osiedle z pobliskim pałacykiem musiało przestać całkowicie istnieć, podobnie jak i wybudowany dla mieszkańców pomnik (dla poległych w I wojnie światowej), oczywiście niemiecki, a więc musi zostać przewrócony, a jak!

Czasem się zastanawiam gdzie w takich miejscach jest tzw. zgodność stylu... (dla niewtajemniczonych: jak w starej kamienicy, [że o pałacu nie wspomnę-sic!] wstawisz okna niepasujące stylowo do budynku, konserwator zabytków ma prawo w majestacie prawa Ci dokopać-czyt. dowalić mandat)...

Całości dopełnia zadbany park krajobrazowy, dodam że pomieszczenia gospodarcze (czyt. stajnie i inne folwarkopodobne) z łukowatymi sklepieniami i granitowymi kolumnami, znajdujące się za wymienioną basztą, zostały wyburzone, oczywiście nikt tego nie uprzątnął, bo i po co... niech zarasta, teraz przecież ładniej wygląda, nie?????

szkoda . tego wszystkiego , kiedys mój znajomy zakupuił pałac z 1832 roku i do tej pory ma kłopoty z remontem , konserwator blokuje.Zaplacone za obiekt a remontu nie wolno ja konserwator nie zatwierdzi .i są problemy ..szkoda mi tych obiektów i tej Bjurokracji która niszczy takie obiekty(nie pozwala im się odnowić)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie