blaszak Napisano 17 Maj 2008 Autor Share Napisano 17 Maj 2008 Witam!Czy ktoś z szanownych kolegów wie może ile znanych jest zdjęć tego ciągnika??Chodzi mi oczywiście o fotografie wojenne.Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 17 Maj 2008 Share Napisano 17 Maj 2008 O ile nic się nie zmieniło, to trzy.Dwa prototypu w 1943 i jedno produkcyjnego w 1945.PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 17 Maj 2008 Share Napisano 17 Maj 2008 Ano,niestety chyba się nic nie zmieniło i tylko 3. Ale cos kiedys powinno jeszcze wyplynąć nowego. Te 3 to trochę mało aby dokonać bardziej szczegółowej rekonstrukcji. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 witam.Czy ma ktos zebrane te zdjecia wojenne?Chetnie obejrze,a nie wiem,gdzie ich poszukac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 troche wieksze zdjecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 teraz poszlo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 teraz poszlo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 ujecie z tylu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 ujecie z tylu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 Witam ponownie.Zastanawiajace jest podobienstwo.Co prawda uklad jezdny jest inny,ale juz sam korpus jest ludzaco podobny...Co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 N.o i taki pojazd.Zdaje sie,ze z rodziny Maultirow.CZyzby jakies pokrewienstwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 Zdjęcia archiwalne znajdziesz w miesięczniku Nowa Technika Wojskowa- NTW nr 04/2006 wraz z artykułem o geneziw pojazdu. 2 pojazdu próbnego i jedno ciekawe wojenne porzuconego pojazdu. Swoją drogą spodziewałem się że Skansen wyda publikacje o pojeździe, wydobyciu i rekonstrukcji. Ale chyba do tej pory nic się nie ukazało. Pamiętam że na początku fotek pojazdu robić zabraniano że niby publikacja ma być wkrótce i żeby nikt inny nie opublikował. A tu nic nadal..Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 21 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2008 Jak byłem w skansenie to pani była bardzo miła i nawet pozwoliła wejść do środka :)) jednym słowem niezły kolos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 26 Czerwiec 2008 Share Napisano 26 Czerwiec 2008 Witam.Kolego skyluke.Nie mam dostepu do NTW,pracuje na stale za granica,a i w necie tez nic nie znalazlem.Czy moglbys wrzucic,a moze ktos inny tez ma zdjecia i skan tego artykulu o ktorym piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 26 Czerwiec 2008 Share Napisano 26 Czerwiec 2008 Jedna uwaga formalna - poza wspomnianymi trzema zdjęciami nie są obecnie znane ŻADNE materiały dotyczące Lufcika. Wobec tego artykuł ów jest głównie spekulacją, popartą jedynie logiką i analizą porównawczą próbą odtworzenia historii powstania pojazdu.PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 27 Czerwiec 2008 Share Napisano 27 Czerwiec 2008 Jaki jest, taki jest ale to jedyna publikacja jak dotąd. Co do skanu to niestety nie prędko, również nie mam pod ręką artykułu ani skanera. Ale poszukam czegoś.Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braun Napisano 29 Czerwiec 2008 Share Napisano 29 Czerwiec 2008 o lufciku,Rosi i innych z Pilicy można przeczytać w książce Wojna zatrzymana w Pilicy" P.Andrzeja Kobalczyka(kupiłem w skansenie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek-26 Napisano 29 Czerwiec 2008 Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Jest już film o lufciku. Zrobiony dla Discovery historia. Całkiem fajny. Nie wiem czy już poszedł na antenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 Rzeczywiście nakręcono kilka krótkich programów ale żadnego nie udało mi się obejrzeć szkoda. Miał być jeden z serii Historie podwodne chyba dla TVN Turbo.Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 1 Lipiec 2008 Share Napisano 1 Lipiec 2008 Do jacek-26, jesteś chyba z Tomaszowa, jak tam z poszukiwaniami tego sprzętu z lend lease o którym pisaliśmy w innym wątku na głównym? Czy Skansen zamierza jakąś akcję tego lata? Ciekawie się zapowiadało.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek-26 Napisano 2 Lipiec 2008 Share Napisano 2 Lipiec 2008 Na razie organizowane są środki i pozwolenia na wydobycie. Robiony był mały rekonesansik w miejscu gdzie wyszły już 3 szt 251. I pokazał się ryjek prawdopodobnie 251 lub 250. No i jeszcze pan Kobalczyk przepycha sprawę sprowadzenia do Skansenu Famo wydobytego z Pilicy w bodajże 89r. Który obecnie znajduje się w Muzeum w stolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 2 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 2 Lipiec 2008 Oby tak dalej!Mam nadzieję że znów Pilica coś odda.Oby tylko zostało w TM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 2 Lipiec 2008 Share Napisano 2 Lipiec 2008 Super wiadomości. Oby co do tego Famo się powiodło szczególnie. Powinni oddać i wstydu sobie oszczędzić wreszcie, bo zniszczyli ten pojazd w takim stopniu, że lepiej było by gdyby nigdy go nie wydobyto...Pozdrawiam ekipe Skansenu i życzę sukcesów tego lataL.G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braun Napisano 2 Lipiec 2008 Share Napisano 2 Lipiec 2008 fajnie by było i myślę ze będzie ok.Mam nadzieję że Panu Andrzejowi się uda a może Sdkfz 7/2 ze Sulejowa też z muzeum stolicy też przyjedzie do skansenu??Pracownicy z Głowna (czapki z głów) wykonali kawał pięknej roboty rekonstukcyjnej przy Rosi i Lufciku.POZDRAWIAM i TRZYMAM KCIUKI!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Lipiec 2008 Share Napisano 2 Lipiec 2008 A gdzie podziała się burta 251-ki z widocznymi oznaczeniami taktycznymi (była w Skansenie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.