Skocz do zawartości

Ciągnik luftwaffe z pilicy

blaszak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Czy ktoś z szanownych kolegów wie może ile znanych jest zdjęć tego ciągnika??Chodzi mi oczywiście o fotografie wojenne.
Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.
Napisano
Ano,niestety chyba się nic nie zmieniło i tylko 3. Ale cos kiedys powinno jeszcze wyplynąć nowego. Te 3 to trochę mało aby dokonać bardziej szczegółowej rekonstrukcji.
Pozdr
  • 1 month later...
Napisano
Zdjęcia archiwalne znajdziesz w miesięczniku Nowa Technika Wojskowa- NTW nr 04/2006 wraz z artykułem o geneziw pojazdu. 2 pojazdu próbnego i jedno ciekawe wojenne porzuconego pojazdu.
Swoją drogą spodziewałem się że Skansen wyda publikacje o pojeździe, wydobyciu i rekonstrukcji. Ale chyba do tej pory nic się nie ukazało. Pamiętam że na początku fotek pojazdu robić zabraniano że niby publikacja ma być wkrótce i żeby nikt inny nie opublikował. A tu nic nadal..
Pozdrawiam
Napisano
Witam.Kolego skyluke.Nie mam dostepu do NTW,pracuje na stale za granica,a i w necie tez nic nie znalazlem.Czy moglbys wrzucic,a moze ktos inny tez ma zdjecia i skan tego artykulu o ktorym piszesz.
Napisano
Jedna uwaga formalna - poza wspomnianymi trzema zdjęciami nie są obecnie znane ŻADNE materiały dotyczące Lufcika. Wobec tego artykuł ów jest głównie spekulacją, popartą jedynie logiką i analizą porównawczą próbą odtworzenia historii powstania pojazdu.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Jaki jest, taki jest ale to jedyna publikacja jak dotąd.
Co do skanu to niestety nie prędko, również nie mam pod ręką artykułu ani skanera. Ale poszukam czegoś.
Pozdr
Napisano
o lufciku,Rosi i innych z Pilicy można przeczytać w książce Wojna zatrzymana w Pilicy" P.Andrzeja Kobalczyka(kupiłem w skansenie)
Napisano
Rzeczywiście nakręcono kilka krótkich programów ale żadnego nie udało mi się obejrzeć szkoda. Miał być jeden z serii Historie podwodne chyba dla TVN Turbo.
Pozdr
Napisano
Do jacek-26, jesteś chyba z Tomaszowa, jak tam z poszukiwaniami tego sprzętu z lend lease o którym pisaliśmy w innym wątku na głównym? Czy Skansen zamierza jakąś akcję tego lata? Ciekawie się zapowiadało.
Pozdrawiam
Napisano
Na razie organizowane są środki i pozwolenia na wydobycie. Robiony był mały rekonesansik w miejscu gdzie wyszły już 3 szt 251. I pokazał się ryjek prawdopodobnie 251 lub 250. No i jeszcze pan Kobalczyk przepycha sprawę sprowadzenia do Skansenu Famo wydobytego z Pilicy w bodajże 89r. Który obecnie znajduje się w Muzeum w stolicy.
Napisano
Super wiadomości.
Oby co do tego Famo się powiodło szczególnie. Powinni oddać i wstydu sobie oszczędzić wreszcie, bo zniszczyli ten pojazd w takim stopniu, że lepiej było by gdyby nigdy go nie wydobyto...
Pozdrawiam ekipe Skansenu i życzę sukcesów tego lata
L.G
Napisano
fajnie by było i myślę ze będzie ok.Mam nadzieję że Panu Andrzejowi się uda a może Sdkfz 7/2 ze Sulejowa też z muzeum stolicy też przyjedzie do skansenu??
Pracownicy z Głowna (czapki z głów) wykonali kawał pięknej roboty rekonstukcyjnej przy Rosi i Lufciku.POZDRAWIAM i TRZYMAM KCIUKI!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie