jakuza43 Napisano 17 Maj 2008 Autor Napisano 17 Maj 2008 czy wie ktos co to za groby w lesie miedzy Nowe Załubice a Sokolowkiem (gmina Dabrowka lub Radzymin )obok mogil jest slad wielkiej eksplozji ,znalazlem tam troche lusek i pelno aluminiowych odlamkow ,teren w kolo ogolnie (piszczy )
jacenty2004 Napisano 23 Maj 2008 Napisano 23 Maj 2008 A w którym roku ruscy bili się pod Warszawą ?... jak mnie pamięć nie myli to w 1944:).Miejsce jest już przeryte od ponad 20 lat i co było do wyjęcia i miało więcej niż 5cm/5cm zostało wyjęte . W ziemię nic się głęboko nie wbiło ,bo samolot ładnie skosił drzewa i walnął płasko . Niech już sobie spokojnie rośnie tam mech.
abcd Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 Aluminiowe odłamki w dużej ilości = może miejsce rozbicia samolotu,zamieść zdjęcie tych odłamków i łusek.
jakuza43 Napisano 18 Maj 2008 Autor Napisano 18 Maj 2008 nie mam fotek tych odlamkow ,a miejsce jest kawalek odemnie .mam tylko luske .
jakuza43 Napisano 17 Maj 2008 Autor Napisano 17 Maj 2008 czy wie ktos co to za groby w lesie miedzy Nowe Załubice a Sokolowkiem (gmina Dabrowka lub Radzymin )obok mogil jest slad wielkiej eksplozji ,znalazlem tam troche lusek i pelno aluminiowych odlamkow ,teren w kolo ogolnie (piszczy )
abcd Napisano 20 Maj 2008 Napisano 20 Maj 2008 Warto pamiętać że jeżeli zestrzelony samolot uderzył z impetem o ziemie(świadczy o tym lej)cięższe elementy konstrukcji np.blok silnika mogły sią wbić 3-4 metry w głąb gruntu.
Molke Napisano 20 Maj 2008 Napisano 20 Maj 2008 jacenty2004 wiesz cos na ten temat jak tak to napisz bo sam jestem ciekawy moze sa znane jakies okolicznosci.
jacenty2004 Napisano 20 Maj 2008 Napisano 20 Maj 2008 Z tego co pamiętam: Palił się już w powietrzu ,grzmotnął w ziemię i płonął długo,lotnicy zginęli. O grobach mówi się ,że są puste ,bo lotników przeniesiono.Miejsce eksplorowane od kilkudziesięciu lat przez mieszkańców( Na działku wbitym na podwórku w ziemię jeden z okolicznych gospodarzy klepał kosy ), a jakieś 20 lat temu przez jakiegoś dziennikarza- historyka.Znaleziono wtedy kawałek szczęki ze złotym zębem (koronką) miał ją wśród innych drobiazgów jeden z działkowców.
Molke Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 To ze w kolo piszczy nic nie oznacza musialbys znalezccos co faktycznie przedstawialo czesc samolotu. Jak swiat stary wiadome jest ze w lasach i roznych najmniej spodziewanych miejscach jest masa smieci przeroznego zastosowania i z roznej epoki a mogiła moze byc od niedawna a ktos tam lezacy moze sie rownie dobrze okazac postacia ze znacznie wczesniejszego okresu niz 2 wojna a nawet sama łuska o niczym nie swiadczy bo nigdy nie wiadomo jak i kiedy sie znalazla. Czy nie ma mozliwosci bys porozmawial ze starszymi mieszkancami twojej okolicy? zazwyczaj w takich sprawach najlepszym dochodzeniem jest poprostu maly wywiad" z mieszkancami. Popytaj a zobaczysz ze napewno ktos cos slyszal lub widzial.
jakuza43 Napisano 23 Maj 2008 Autor Napisano 23 Maj 2008 wiem ze nie ma tam juz czego szukac.poprostu chcialem troche informacji o tym miejscu ,bo mnie to zaciekawilo .dzieki .
jacenty2004 Napisano 24 Maj 2008 Napisano 24 Maj 2008 Jak czujesz wewnętrzną potrzebę to sobie tam pokop.Rozerwane łuski są tam jeszcze na 100% :)
asasello84 Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 Jeśli łuski to raczej mogiły zbiorowe i rozstrzeliwanie na miejscu. Bywało, że Niemcy kazali Polakom wchodzić do dołów i zabijali ich na miejscu. Bywało, że ziemia drżała jeszcze parę godzin po egzekucji a ofiary umierały z wykrwawienia i uduszenia pod ziemią...
MK Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 asasello, nie słyszałem, żeby Niemcy strzelali do Polaków takiej amunicji, a po biciach wygląda na DSzK, zapewne zamiast BB jest 3B czyli wyprodukowana w Uljanowsku:http://municion.org/12_7/Zv41G.jpg
jakuza43 Napisano 19 Maj 2008 Autor Napisano 19 Maj 2008 to jest 3B to miejsce juz jest spenetrowane przez poszukiwacza ,lezy tam troche wykopanego zelastwa ,szkoda ze nie zrobilem zdjec.mam zamiar sie tam jeszcze wybrac ,popytam ludzi .
abcd Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 A czy WKM na taką amunicję mógł stanowić wyposażenie sowieckiego samolotu ?
Pytanie
jakuza43
czy wie ktos co to za groby w lesie miedzy Nowe Załubice a Sokolowkiem (gmina Dabrowka lub Radzymin )obok mogil jest slad wielkiej eksplozji ,znalazlem tam troche lusek i pelno aluminiowych odlamkow ,teren w kolo ogolnie (piszczy )
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.