Skocz do zawartości

Zabić jeszcze raz - po latach...

kopijnik2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
z linku...
Pochowani są na nim jeńcy z lat 1941-44 i żołnierze, którzy zginęli w walkach o Siedlce w lipcu i sierpniu 1944 r.

- To straszne. Taki młody. Zmuszony do opuszczenia własnej ojczyzny i podjęcia walki, bo tak rozkazał Stalin. Nie da się ukryć, że wielu żołnierzy Armii Czerwonej dopuściło się nieprawości na Polakach. Ja nikogo nie próbuję wybielać, ale trzeba zachować dla nich szacunek - mówi 20–letni student.

...11.XI.1944 - jedenasty listopad ...
Napisano
Znalazłeś ciekawostkę... trzeba by jakieś śledztwo przeprowadzić.
A może to saper i zginął przy robocie"?
Mógł też zginąć od swoich.

Chyba w 1944 nie bawili się w takie pomniki z fotografiami.
Więc profanacja zdjęcia musiała nastąpić pewnie kilka lat później, o ile nie była przypadkowa. Więc został zabity w zemście za coś...
Napisano
Zmarli później z ran i chorób w szpitalach polowych również byli chowani w tych miejscach,gdzie chowano poległych w bezpośrednim boju
Napisano
Mnie też zastanawia, że ma fotkę i napisy w jęz polskim. Młody a już się dosłużył. No i nie wygląda na zwykłego Iwana". Może jakaś zbieżność nazwisk? Kopijnik jak wiesz coś więcej o tym człowieku to napisz.
Napisano
wykonanie obecnego nagrobka 1968 rok...
zdjęcie zapewne pochodzi z wcześniejszego ...

strzały mierzone - nie przypadkowe...
na bieżącym nagrobku, brak śladów po chybieniu...

poprzednia lokalizacja pomnika - no właśnie...

1. gdyby z Siedlec jak reszta - to W CENTRUM MIASTA dosłownie.
czyli jednostki wojskowe, milicja, itp...

2 gdyby z erenu" - to wandalizm z użyciem broni (przed 1968) mało prawdopodobny; więc celowe zabicie"...

------
dziwne...
Napisano
Czyżby wyrok w Święto Niepodległości ?
Czymże by sobie zasłużył?
Nie wygląda na zwykłego Krasnoarmiejca..

Wiadomo że Stalin wysłał za Rodinu, że nie z własnego wyboru..
ale.. strzały w fotografię.. 11 listopada.. może 'zasługi' się przyczyniły do zaistniałej sytuacji?

Martian chyba dobrze kombinujesz..

ciekawa sytuacja, choc tragiczna..
Napisano
Nie jestem wybitnym znawcą Żydów ale:
ZAHAR GOFUNG - brzmi dość egzotycznie
SAMUILOWICZ - trochę mniej
(zresztą wystarczy powpisywać w google żeby znaleźć kontekst nazwiska).

i dlatego zdjęcie zostało rozstrzelane.
  • 2 weeks later...
Napisano
Ja również nie jestem znawcą tych tematów wtrącam się tylko, dlatego bo przypominam sobie, że gdzieś kiedyś szukając informacji na temat Wilna z lat międzywojennych a więc kiedy to Wilno było Polskie czytałem o rodzinach GOFUNG i SAMUILOWICZ. Może, dlatego właśnie na grobie, ZAHARA napisy są po polsku, że był z pochodzenia Polakiem. Musimy pamiętać o tym, że wiele rodzin żydowskich uważało się za Polaków mimo odmiennego wyznania .
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie