pawelec40pp Napisano 6 Maj 2008 Autor Share Napisano 6 Maj 2008 Racja to są spinacze, drobna pomyłka dzięki za poprawke.Jazłowiak te na twoim zdjęciu to jedna z trzech wersji spinaczy ja mam dwie oryginalne, te na 3 guziki i te które są na twoim zdjęciu, obje wersje mam lniane. i obje wersje sa robione z jednej warstwy materiału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelec40pp Napisano 9 Maj 2008 Autor Share Napisano 9 Maj 2008 WitamRysunki i opis detali spodni lnianych jak i elementów kroju z podanymi wymiarami mam już wykonane już nie długo tu wrzucę na forum. Niestety bedzie to nie za dobrej jakości ze względu na ograniczenia w wielkości zdjęć które tu można wystawić na forum Odkrywcy".Jak ktoś chce w lepszej rozdzielczości dokumentacje spodni lnianych mogę wysłać dla chętnych. Meil do mnie 40ppdl@wp.pl w tytule proszę podać - Spodnie lniane dokumentacja.Krój spodni i dokumentacja z wykrojem są na osobę wzrostu 180 - 185, pas 86 - 90. Na podstawie tych danych można zrobić większe w pasie jak i mniejsze i na niższą osobę. Wystarczy dać je krawcowi on po zdjęciu wymiarów, dopasuje je do z dokumentacją i uszyje spodnie na wymiar każdej osoby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 9 Maj 2008 Share Napisano 9 Maj 2008 To może podlinkuj na jakimś zewnętrznym serwerze zdjęciowym lub spakowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 10 Maj 2008 Share Napisano 10 Maj 2008 Czy spinacze były łukowato wygięte tak jak na zdjęciu Pawelca, czy może miały kształt po prostu prostokąta (tak jak na rysunku Jazłowiaka)?Czy ktoś zna może ich długość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelec40pp Napisano 10 Maj 2008 Autor Share Napisano 10 Maj 2008 Spinacze dokładnie wyglądają jak na zdjęciu są łukowate. Wymiar na szczytach to 13,5 cm w środku 14,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 21 Maj 2008 Share Napisano 21 Maj 2008 Czy ktoś może pomóc w identyfikacji, kiedy ta fotka mogła byc zrobiona?I może słówko o kurtkach, czy to jakaś lokalna produkcja, czy regulaminowy drelich (bo chyba tak to wygląda)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 21 Maj 2008 Share Napisano 21 Maj 2008 Zdjecie mogło byc wykonane w 1-ej polowie lat 30.Wskazuja na to miekkie rogatywki uzytkowane powszechnie w tym okresie. Widoczne kurtki sa jak najbardziej regulaminowe,typowe i bardzo powszechnie spotykamy je na zdjaciach z epoki. Kurtka zapinana na 6 guzikow, o mankietach nierozpiananych wykonana z lnu to poprzedniczka kutki wz 36.Pewne niejasnosci budzi jej oznacznei wzoru - spotkałem sie z okresleniem jako wz 31 oraz wz 33, faktem jest ze widac je w uzytkownaiu wojska na fotografiach datowanych 1933, 1934, 1935 ( cala masa) i pozniejszych az do 1939.pozdrawiam,Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 21 Maj 2008 Share Napisano 21 Maj 2008 Bardzo dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 21 Maj 2008 Share Napisano 21 Maj 2008 Można pokusić się, że to artylerzyści, być może z artylerii polowej (lekkiej) - spodnie sukienne i buty jezdnych. Artyleria najdłużej miała w broniach jezdnych francuskie karabinki. PAL przezbrojono dopiero w 1936 roku. Warto dodać, że artyleria o ciągu konnym nosiła zawsze buty broni jezdnych a nie nosiła saperek, jak to ostatnio zaprezentowała na Nocy Muzeów Cytadela. Dlaczego nie wiem, jest wiele grup w Polsce, prawidłowo umundurowanych i mogących odtwarzać artylerzystów. Niezbadane są meandry decyzji Pana Ciska:-) Koniec offtopicu:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 21 Maj 2008 Share Napisano 21 Maj 2008 Dziękuję i za tę opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berlin Napisano 23 Maj 2008 Share Napisano 23 Maj 2008 Jaki wzór kurtki letniej miał szew przez plecy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 24 Maj 2008 Share Napisano 24 Maj 2008 Witam!Mój siedmio guzikowy, z XI 1938r. ma. :-)Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berlin Napisano 10 Czerwiec 2008 Share Napisano 10 Czerwiec 2008 Dzieki za fotkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 11 Czerwiec 2008 Share Napisano 11 Czerwiec 2008 Czy byłaby szansa na zdjęcia detali wszycia haków do kurtki oraz klamerki do regulacji spodni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 11 Czerwiec 2008 Share Napisano 11 Czerwiec 2008 Witam!Proszę bardzo: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 11 Czerwiec 2008 Share Napisano 11 Czerwiec 2008 Mam nadzieję, że się przyda.Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 Bierzcie i szyjcie z tego wszyscy... WT spinaczy wz. 38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 Dobra jak tu wrzucić skan w pdf... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 Wrzuć gdzieś w net i podaj tutaj linka ... opcji jest milion, np: www.rapidshare.de Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 Prosze bardzo, aż 370 kbhttp://rapidshare.com/files/121549558/stv-115.part1.rar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 Poprawka u góry nie ten linkOto właściwy:http://rapidshare.com/files/132275277/File0159.PDF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 Ciekawostka, bardzo fajny temat - dzięki. Przyznam ze jestem zaskoczony dwoma rzeczami: po pierwsze rysunkiem i długością tych spinaczy, a po drugie, że w grudniu 1938 wprowadzono WT opinaczy dwuguzikowych. Ciekawe kiedy więc wprowadzono te trzyguzikowe ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 Mnie zdziwło co innego: guziki powinny byc przyszyte wg. WT w stałej odległości od krótszej krawędzi spinacza, niezależnieod tego jak grubą kto ma łydkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 Eee chyba nie do końca ... 4. WYKONANIE:(...)W zależności od tęgości nóg - guziki moga być odpowiednio przeszyte przed nałożeniem spinaczy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 Wynika z tego, że fabrycznie" przyszywano guziki bodajze te 6 cm od krawędzi, a potem jak komu pasowąło to sobie odpruwał i przeszywał" w odpowiedniejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.