dunaj65 Napisano 7 Kwiecień 2008 Autor Napisano 7 Kwiecień 2008 WitamTrafił mi się taki karabinek, chciałbym się dowiedzieć co to za karabin i ewentualny model.Pozdrawiam dunaj65
jacenty2004 Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 A kto powiedział ,że to nasze ? Włoska produkcja i z Włochami do nas przyszła.
leszek84pp Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 nie jest taki ostatni" -jak by były dobre foty to kto wie ?
pastuszek Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 o wartosci tego decyduje waga nie foty...
Renald Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 Egon10, jeżeli coś leży w ziemi obok siebie, nie znaczy że jednocześnie do tej ziemi trafiło. Na polskich stanowiskach znajduje się najróżniejsze rzeczy z całego, późniejszego okresu wojny. Jakieś 2 tygodnie temu, na wzgórzu 341 (Fiołkowa Góra, osoby ze Śląska wiedzą o co chodzi)znalazłem łuski i magazynek do PPSz. Mimo to trudno będzie mnie przekonać, że obrońcy Fiołkowej Góry mieli w 1939 na wyposażeniu Pepesze :) Moim zdaniem Carcano M38 nie mógł trafić do jednostek Obrony Narodowej choćby dlatego, że w 1939 roku Włosi dopiero zaczynali jego produkcję :) Ale jeżeli ktoś ma informacje, że Polska zakupiła w 1939 te karabinki, to bardzo proszę się nimi podzielić. Byłbym bardzo zdziwiony, ale przecież nikt nie wie wszystkiego...Obrona Narodowa mogła mieć inny, znacznie wcześniejszy, ale łudząco podobny model Carcano: http://www.exordinanza.net/schede/carcano91cav.htmMyślę, że stąd wynika całe nieporozumienie.Pozdrawiam
szafcio Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 WitamCzy któryś z odkrywców mógłby mi odpowiedzieć na pytanie gdzie mniej więcej lub dokładnie stacjonowały na terenach polskich w okresie II W.Ś, jednostki włoskie oraz jeżeli zna nazwy i nr. jednostek. A najlepiej jednostki włoskie wyposażone w Carcano wz. 38Nie szukam miejscówek na wykopki, lecz historycznego odwzorowania danego okresu. Każda informacja mnie satysfakcjonuje a za pełną informację z góry BARDZO, bardzo dziękuję Pozdrawiam szafcio
longwood Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 ja bym odwiesil - za niszczenie jakze zajebistego dziedzictwa narodowego:-)a, bym zapomnial - i pladrowanie pola walki:-)
8total4 Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 w jednostkach Obrony Narodowej we Wrześniu używany na 100%Carcano Cavaleria Moschetto wz.38pozdro!
Renald Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 litowania Ludzikowie proszę, zliowania.."Jaki Wrzesień?Karabinek przywędrował do nas (jak pisał Jacenty2004) albo z Włochami, albo po 1943, z magazynów włoskich, w ramach dozbrajania WH w co się da. Tak jak egzotyczne holenderskie Mannlichery 1895 na przykład.100 zł to realna suma, bo karabinwk jest (jak na wykop) kompletny.
dunaj65 Napisano 7 Kwiecień 2008 Autor Napisano 7 Kwiecień 2008 WitamTrafił mi się taki karabinek, chciałbym się dowiedzieć co to za karabin i ewentualny model.Pozdrawiam dunaj65
egon10 Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 Renlad-kilkanascie lat temu taki karabin wyskoczyl wraz z polskimi mauserami,polska amo do visa,i polskimi maskami p.gazowymi.Wszystko to mialo miejsce w miejscowosci Zielone,i ewidentnie bylo po WRZESNIU"pozdr egon
Renald Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 Włoski, kawaleryjski Carcano model 38http://www.exordinanza.net/schede/carcano38cav.htm
MK Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 Stąd co TKSy w Norwegii i wiele innych zdobycznych sprzętów :) przywędrowało z syfem :)
dunaj65 Napisano 7 Kwiecień 2008 Autor Napisano 7 Kwiecień 2008 Bardzo dziękuję za id. Czy istnieje możliwość orientacyjnej wyceny kolekcjonerskiej tego karabinka? Pytam, bo trafił mi się po raz pierwszy, nie mam zamiaru jego sprzedawać, jak co niektórzy na Allegro.Z góry dziękuję za pomoc.
jacenty2004 Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 jak nie sprzedajesz na allegro jak co niektórzy"... to znaczy ,że jest bezcenny.
dunaj65 Napisano 7 Kwiecień 2008 Autor Napisano 7 Kwiecień 2008 Nie jestem bezcenny ale chce wiedzieć ile kasy posiadam w domu. TZW. SKARPETA"
Pytanie
dunaj65
Witam
Trafił mi się taki karabinek, chciałbym się dowiedzieć co to za karabin i ewentualny model.
Pozdrawiam dunaj65
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.