Skocz do zawartości
  • 0

Czy to schron wojenny?

Rybciak

Pytanie

Napisano

W pobliżu trasy pomiędzy Radoszycami a Sielpią k. Końskich stoi w lesie budowla widoczna na foto. W pobliżu nie ma żadnych zabudowań ani wioski. Nie znam Na pewno nie jest to bunkier, ale czy może to być obiekt z II WŚ, np. schron przeciwlotniczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Alosza a widział ty na tych fotografiach jakieś inne domy ? A co do konstrukcji to te z fotek są z zelbetu. Dużo łażę po polsce ale żelbetonowych piwnic nie widziałem. Chyba ,że ktoś ma strasznie żarłoczną teściowa no i chce schować porzed nią zapasy.:-{)
To jest jakiś magazyn. Wonsy pomocy.
Napisano
To ja mam jeszcze dwie stronki :) http://mapywig.obluze.net.pl/
http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/ - sa tam linki do map i planow kolejowych i wielu innych :)
pozdrofka
Napisano
Cześć, wygląda na to, że jeżeli koncepcja PSJ jest trafna (wzmacniak linii telefonicznej), to można domniemywać, ze ten otwór w suficie widoczny na zdjęciu służył do wyciągnięcia anteny. Z kolei t13 odkrył inne betonowe obiekty, więc może miało to związek z agregatami prądotwórczymi lub innymi urządzeniami? Czy ktoś może z kolegów trafił na jakieś materiały dotyczące wojsk łączności i sprzętu z II WŚ?
Napisano
jak byś chciał jechac daj znać znam leśniczego i we wsi obok mam paru znajomych pisz na maila
Napisano
Byłem dziś w miejscu tego bunkra, ale niestety - przejazdem - bez wykrywki. Rzeczywiście, za betonowym schronem są również dziwne obiekty, betonowe aseny" z widocznymi szynami na przegrody, betonowe bloki z wystającymi nagwintowanymi drutami, dużo powierzchni betonowej (na równi z ziemią).
Jedna z osób miejscowych (wioska Podlesie) nie miała pojęcia, co to mogło być, wiadomo tylko, że w lesie w odległości kilku km jest jeszcze jeden taki podobny zespół betonowych urządzeń. Myślę, że wykrywacz może coś tu podpowiedzieć... ale to następnym razem.
Napisano
Proponuję krócej:
- z listy wybiramy Polskę
- wpisujemy (bez pl czcionek) nazwę najbliższej miejscowości (serwis zna każdą zapyziałą wiochę)
Napisano
widzialem podobne budowle pod W-wa w lesniczowce, byly to piwnice sluzace do przechowywnia zywnosci, gdyz w tamtejszych domach stawiano je na zewnatrz budynkow...ta jest b.podobna
A.
Napisano

W pobliżu trasy pomiędzy Radoszycami a Sielpią k. Końskich stoi w lesie budowla widoczna na foto. W pobliżu nie ma żadnych zabudowań ani wioski. Nie znam Na pewno nie jest to bunkier, ale czy może to być obiekt z II WŚ, np. schron przeciwlotniczy?

Napisano

Wracam do tajemniczego obiektu. Nowe fotki z sąsiedztwa unkra". Duży betonowy basen, z śladami po śluzie w środkowej części.

Napisano
Na spiżarnię ten obiekt się raczej nie nadaje, spiżarnie budowane były jako ziemianki, znacznie poniżej powierzchni gruntu, a ten jest cały na zewnątrz, przez co nagrzanie musiałoby być latem odczuwalne. Widoczny otwór w dachu pasowałby albo na antenę albo jako wylot komina.
Napisano
Cześć,
Coś podobnego spotkałem w rejonie Reszla. Tylko było bez dachu - uległ zawaleniu. Z boków było bardziej obsypane ziemią. A jak to Twoje coś wygląda w środku. Ten mój w środku ma coś w rodzaju przedsionka i w tyle jedno trochę większe pomieszczenie. W tym drugim pomieszczeniu znaleźliśmy kawałek kabela telefonicznego w pancerzu z ołowiu. W ścianach wewnętrznych było sporo dziur po kołkach - musiało coś tam wisieć. Podobno kiedyś były tam mocne stalowe drzwi - ale wyparowały. Z naszych ustaleń wynika, że było to pomieszczenie wzmacniaka linii telefonicznej. A tak przy okazji gdzie znajduje się to Twoje coś?

Pzdr PSJ
Napisano
Podobny obiekt znajduje sie na opuszczonych torach w Gdyni ale jest prawie całkowicie zasypany. Widac tylko otwor i wejscie.
Pozdroofka
Napisano

Ten obiekt znajduje się w lesie około 5 km od Radoszyc w kierunku Końskich, blisko skrzyżowania z trasą Kielce - Piotrków Trybunalski. W środku ma tylko jeden niewielki otwór w suficie (widoczny na zdjęciu).

Napisano
Słabo szukaliście każde wakacje spędzałem w lesie koło radoszyc obok unkra" jest zejście ze schodami w ziemie nie wiem poco, a dalej wysadzone betonowe szalunki 2m na 2m jakieś 15 lat temu były jeszcze resztki betonu w tym lasku za bunkrem ale teraz zarosły zawsze chciałem tam pokopać ale nie mam wykrywacza .Pozdrawiam t13
Napisano
polecam: http://ostpreussen.prv.pl - bardzo duzo ilustracji (moim zdaniem fachowych) odnosnie budowli wojskowych z okresu I - II WS.
Napisano

Dzieki za info! Rzeczywiście, dalej nie chodziłem, ale jeśli okolica też jest interesująca- to chyba jeszcze raz się tam wybiorę, tym razem z wykrywaczem. Szkoda tylko, że dookoła las - nawet nie ma się kogo zapytać, przynajmniej z jakich lat to pochodzi. Załączam jeszcze jedną fotkę - otwór z góry.

Napisano
Serwis w sieci jest jak najbardziej bezpłatny, chyba że chcemy sobie zamówić jakąś mapkę z dostawą do domu. Grzebiuszka w jednym z postów zawarł krótką instrukcję korzystania z linku do Archiwów Rozpoznania Powietrznego. W skrócie:
1. Otwieramy stronę
http://geoengine.nima.mil
2. Najeżdzamy strzałką na interesujacą nas część świata
(np.Europa)i klikamy lewym myszy.
3. Pojawia się mapa Europy ,kawałka Afryki i
Azjii,powtarzamy pkt 2,klikając na kontur Polski
4. Powtarzamy czynności 4 razy, za każdym kliknieciem
pojawia nam się Polska w coraz większej skali
5. klikamy na interesujący nas region Polski
(np.Łeba),pamietając o tym ,że miejsce na które
klikniemy znajdzie się w centrum kolejnej mapy
6. Klikamy tak długo ,na interesujący nas obszar,aż otworzy
sie mapa z podziałką 7km", a pod napisem Local view"
na czerwono będzie najniższy(najkrótszy) pasek.Można
też, mając już wybrany fragment, od razu kliknąć ,na ten
najniższy pasek.
7. Pod mapą klikamy na zakładkę View"
8. W okienku pod napisem AVailable products" wybieramy
DOI-10M", a w oknie image size" LARGE 900 pixels high
9. klikamy na Generate image", otwiera się nowe okno z
podziałką (dł ,szer geogr)i zdjęciem satelitarnym.W
zależności od zainstalowanego systemu okno to otwiera
się w wieeelkim wymiarze,proponuję je przesunąć w lewo i
zmniejszyć w tradycyjny sposób,jak każde windowsowe
okno.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie