Skocz do zawartości

co nam zostalo .....

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W sprawie tych wraków koło KPW Hel.
Jest ich tam trzy ale z tego co pamiętam to dwa rosyjskie i jeden kuter aluminiowy.
Pozdr.
Napisano
Z tego co wiem pierwszy z drabinką jest nowy Wicher, drugim jest Gryf, a trzeci, drewniany, jest nierozpoznany.
pozdr.
mac
Napisano
Witam
W końcu przekopałem sie przez papiery i doszedłem do tych wraków na Helu.
A więc pierwszy od strony falochronu Portu wojennego to jest kuter o szkielecie aluminiowym ( w sumie dziwne że nie rokradli go jeszcze)
drugi stojący na stępce i wbity w ląd to zwodowany w 1951 w ZSRR niszczyciel SKORYJ", OD 1958 W Polsce pod nazwą WICHER" , Wycofany w 1974.
Trzeci leżący na prawej burcie i przełamany w 2 miesjcach może być GRYFEM" ale to go chyba niemcy tam zaciągli.
pozdr.
Napisano
He he
licząc od wschodu( możesz sam sprawdzić a mogę Cię kiedyś zaprowadzić) jednostka o poszyciu drewnianym( pięknie widoczna z kantyny koło dyżyrki of.dyż trałowców, totalny wrak) a z resztą to jest odwrotnie, drugi jest Gryf, a trzeci jednostka prod. rosyjskiej. Na trzeci nie dawno można było wejść, były na włazach jeszcze napisy rosyjske.
pozdrawiam mac
Napisano
Można dorzucić do spisu puszkę od maski u mnie na półce :D:D

A tak serio to chyba można jeszcze dopisać RWD-13 (chyba były na stanie wojska) jeden w Krakowie, jeden latający nad Ameryką Południową.

michał ł

PS. Można dojść do tych wraków?? są do oglądnięcia nad wodą??
Napisano
Prowadzić nie musisz bo jeszcze w zeszłym roku tam biegałem tyle że w moro ;-)
a tak a propo skoro możesz zaprowadzić służysz tam jeszcze trzy takie znajomości.
trzyli ten wbity w ląd stojący na stępce to Gryf chodzi mi o ten środkowy
Na którym widać jeszcze włazy pootwierane i resztki instalacji
Napisano
Dokładnie ten w środku bez rufy to Gryf. Jeśli chcesz to możemy się umówić i to wszystko pozwiedzać.Dla mnie to nie problem.
pisz na priva
Napisano
Mac" pisze o armacie 75mm z Westerplatte przed szkolą kadetow we Flesburgu. Po wojnie zdjeto ja z cokolu, tarcza i kola poszly na zlom. Obecnie lufa z zamkiem jest w posiadaniu prywatnego kolekcjonera. To jedyny ruchomy zabytek z Westerplatte (pomijajac Orła" z frotonu koszar, który dostał óg" i jest obecnie w Muzeum MW w Gdyni...). Szanse na odzyskanie tego co z armaty zostalo sa nikle, koles chcialby cos rownie wartosciowego, a na wymiane nic w Polsce nie ma. Zreszta z pamiatek z Westerplatte niewiele zostalo, to co jest na Wartowni Nr 1 to w przewazajacej wiekoszosci depozyty z Muzeum WP w Warszawie. Wszystko co na polwyspie znaleziono poszlo na zlom lub wysadzono na poligonie. A znajdowano tam nawet bron z I w.s. Inne drobiazgi sa w przewazajacej wiekoszosci po rodzinach Westerplatczykow. Poki nie bedzie porzadnego pawilonu muzealnego na Wetserplatte to nikt niczego nie da, ani nie przekaze w depozyt. A pawilon muzealny mial tam powstac juz ponad 30 lat temu...
Napisano
A czemuż to C2p jeszcze stoi w fińskim muzeum czyżby tak ciężko byo go wynegocjować od finów jak zobaczyem to zdjęcie to wymiękem bo myślaem że żaden się nie zachowal teraz czas na 7TP
  • 2 weeks later...
Napisano
A czy aby na pewno jakis C2P stoi w Finlandii?Pytam , poniewaz jedyne zdjecie jakie widzialem przedstawia egzemplarz ktory fotografowalem sobote 21-go w Auburn, Indiana.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Zapowiadaja abolicje dla powstancow warszawskich, zobaczymy jakies cuda? Ciekawe jak naprawde bedzie wygladala ta zbiorka broni...
  • 3 years later...
Napisano
Jokoś nikt tego nie wymieniał, to ja pojadę ze swojej miejscowości. Muzeum Oręża w Kołobrzegu posiada:

-Maszt i sporo brytyjskiego osprzętu z Burzy Wyrzutnia torped chyba też brytyjska. Wyjątek stanowy francuski, przedwojenny wyrzutnik bomb głębinowych :)
-Sokół 600
-Zamek haubicy (chyba 100mm, nie pamiętam), obcięty, z jednej ze szkół artyleryjskich.
-Lufę armaty 75mm Schneider,przerobionej przez Niemców na działo ppanc
-Komplet szabel używanych w WP
-Potężną kolekcję mundurów
-Standard: ckm wz.30,KbUR, rkm wz.28,moździerz 81mm, lufa Hotchkiss'a,
-Sporo osprzętu medycznego i artyleryjskiego
-Skrzynie taborowe,
-Śmigło Szomańskiego

Więcej grzechów nie pamiętam :)
  • 2 years later...
Napisano
W Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni:
- działo plot 40 mm z SĘPA,
- działo 100 mm ze ŻBIKA (lub RYSIA - nie pamiętam),
- dwa działa Schneidera.

Maszt z BURZY (w Kołobrzegu) jest już powojenny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie