Skocz do zawartości

Jakaś nowa GRH???

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Częściowo offtopując od spraw z budową Tygrysa.

Czy nazwa grupy nie jest przypadkiem nieprawidłowa. Tj. 503. Batalion Czołgów Ciężkich SS". Z tego co wiem wyposażone w Tygrysy bataliony od 501 do 510 należały do Wehrmachtu, nie były natomiast jednostaki związanymi z dywizjami Waffen SS. Tamte były bezpośrednio przydzielane do 1, 2 i 3 dywizji Pancernej SS i nie były samodzielnymi jednostkami. Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę:)?

Powiedzmy, że jest to wolne tłumaczenie nazwy na polski. Prawidłowo powinno brzmieć:
schwere SS- PanzerAbteilung 503. (do września 1944 103.-kropka oznacza liczebnik porządkowy ). Jednostki te były jednostkami samodzielnymi, a że zwykle działały razem z dywizjami pancernymi to inna bajka.
Abteilung to też nie dosłownie Battalion tylko oddział- w tym wypadku o sile batalionu.

o co znowu chodzi? Wyjasnili ze czolg istotnie buduja - czy to nie jest swietna wiadomosc? Jest szansa (bo wiadomo zawsze cos moze po drodze nie wypalic) na replike tygrysa, do tego jeżdżąca i świetnie że chłopakom sie chce i mam nadzieje że zdjecia z rekonstrukcji wlasnie sie pojawia i ze bede mial okazje również miec zdjecie z gotowym już czołgiem.

Rozumiem że jakby budowali T26 to by bylo ok i bys sie nie czepiał? Też bym sie cieszył, bo i to i to jest TYLKO rekonstrukcja, a jak ktos szuka w tym polityki to niech wraca przed telewizor i nie stęka że komuś się chce.

Atyl - nie wiem jak w przypadku batalionu o którym mówimy, ale w większości niemieckich batalionów czy pułków nie było jednak kropki po numerze.

Była owszem 20. ID (dwudziesta dywizja piechoty), ale już Infanterie Regiment 76 czy schwere Panzer Abteilung 507

Pozdrawiam
Krzysiek

zaczynacie zbaczać w niebezpieczne rejony, generalnie nie bawi mnie pilnowanie kłótni i powarkiwań uczestników, którzy poza pieniactwem nie mają sobą nic do zaprezentowania, informuję, że w przypadku kontynuowania powyższej lini po rpostu wytnę ten wątek, więc albo wracacie na tory dyskusji o batalionach czołgów ciężkich albo żegnam

Krzysiek
No właśnie dlaczego 1.ID, 1. IRegiment, 1. IBataillon, a już nie AA7.(z kropką). Jaka powinna być właściwa pisownia przed i wojenna, bo w powojennej to nawet zdarzają się twory typu Panzer-Division.
Ja staram się stosować pisownię 1.PanzerDivision , AufklarungAbteilung 1(.?) , ale nie mogę się połapać czy 1. PanzerRegiment czy PanzerRegiment 1(.)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie